Plameny přivezly z Nymburku dva body. Mohly být i tři, ale také žádný

Zveřejněno 06.12.2012 | mk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
19., středa 5.12.2012
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Matoušek – Cicvárek, Malínský, Dvořák, Šefl, Sem, K. Šimek – Tregl, Jonáš, Šimek – Velechovský, Sedlák, Stehlík – Bílek, Štěpán, Martinec – Drda
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Střecha, Staněk - Pleva, Šír - Smejkal, Kolda - Kunstmüller, Březina, Dítě - Vítek, Kaňka, Plachý - Ježek, Kotlík, Man
Branky a nahrávky: 40. Martinec (Bílek), 43. Jonáš (Šimek, Trégl), 45. Šimek (Jonáš, Trégl), 54. Stehlík (Šefl) - 14. Kaňka (Vítek), 24. Dítě (Březina), 37. Vítek (Plachý), 39. Březina (Dítě, Kotlík), 65. Plachý
Rozhodčí: Vokřál - Špringl, Tasch Vyloučení: 4:7 Využití: 1:0 V oslabení: 0:1
Diváci: 200
Střely na branku: 39:34 (8:8, 14:12, 16:14)
Průběh utkání: 0:4, 4:4, 4:5
N Y M B U R K – Žďárští hokejisté rozehráli druhou polovinu základní části duelem na ledě Nymburku. A u Labe se děly věci. Hosté hráli skvělý hokej a svého soupeře výrazně přehrávali. Zásluhou toho se dostali do luxusního vedení 4:0. V úplném závěru druhé periody však vlastní chybou hodili soupeři záchranný kruh, který jej pevně uchopil a již nepustil. Po třech třetinách skončil zápas remízou 4:4. Nerozhodlo ani prodloužení a zisk druhého bodu pro Plameny zajistil v nájezdech kapitán Jiří Plachý.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Již úvodní minuty naznačily, že za delší konec provazu dnes budou tahat hosté. Hned v první minutě se do slibné pozice před brankou dostal Kunstmüller, ve druhé dorážel Pleva, ale v obou případech to na otevření skóre nestačilo. Po třech minutách se do první šance dostali také domácí, ale ani Malinský tváří v tvář Slámovi neuspěl. V polovině třetiny přišla série vyloučení.

Nejprve si zahráli přesilovku Žďárští, při které byl nejblíže brance Dítě, když pálil z mezikruží. Pak se postupně vylučovalo na obou stranách a při hře 4 na 4 projel kotouč těsně kolem tyče po střele domácího Dvořáka. Vzápětí však přinesl menší počet hráčů na ledě více štěstí Žďárským.

Vítek objel branku a naservíroval kotouč před brankoviště, kde byl připraven volný Michal Kaňka, který puk zametl do branky – 0:1. Zakrátko mohl vyrovnat Velechovský, který mířil do odkryté části branky, ale Sláma stihl bleskově zasáhnout. V závěru prvního dějství měli příležitost na zvýšení ještě Ježek s Kotlíkem, ale Matoušek vytáhl parádní zákrok, stejně jako minutu před koncem proti dobré Plachého střele z kruhu.

Na úvod druhé třetiny se očekával nápor domácích, ale opak byl pravdou. Po pár vteřinách se dostával do hodně nadějné situace před Matouška Dítě, ale byl zastaven faulem. V následné přesilovce si hosté vytvořili tlak a několik zajímavých příležitostí, ale branka přišla až o chvíli později. Za domácí brankou přeskočil chytře kotouč Dítě, přenechal jej Březinovi a ten mu jej nezištně vrátil do ideální střelecké pozice a Jiří Dítě se nemýlil – 0:2.

V šesté minutě musel Sláma puk vyhlavičkovat mimo tři tyče a nepřekonal jej následně ani Bílek střelou z předbrankového prostoru. O minutu později dostali domácí další početní výhodu, ale radovali se hokejisté z Vysočiny. Po nahrávce Plachého vystartoval na levý kruh David Vítek a vypálil parádní ránu přesně do pravého horního rohu Matouškovy branky – 0:3.

Ve 14. minutě prověřil Slámu tvrdou ránou Sem, ale ten si s ní, byť s problémy, dokázal poradit. Pět minut před druhou sirénou vyslal od modré svoji vizitku Střecha, ale také Matoušek byl připravený. Na druhé straně to zase nebezpečně zkoušel z kruhu Šimek a po něm Velechovský, jenž se zjevil osamocený před Slámou, ten jej ale skvěle vybruslil a dokonale vykryl jeho střelecký úhel.

Dvě minuty před koncem prostředního dějství se hosté opakovaně dopustili zakázaného uvolnění a Martin Sobotka si vyžádal oddechový čas, aby dopřál odpočinku pětici, která byla již dlouho na ledě bez možnosti vystřídat. Jeho tah mu vyšel a Žďárští se nejen bez úhony dostali z pásma, ale dali se na steč nymburské brány.

V závaru před Matouškem nejprve stříleli Kotlík a Dítě neúspěšně, ale dorážka Ondřeje Březiny již skončila v síti – 0:4. Do přestávky zbývalo jeden a půl minuty a vše nasvědčovalo tomu, že všechny body připlují z Labe do Sázavy. V úplném závěru však zachytil Střechovu chybnou rozehrávku Bílek, přihrál volnému Jiřímu Martincovi a ten se nemýlil – 1:4.

Co dokáže s oběma týmy udělat takovýto šťastný gól do šatny, bylo možné sledovat od úvodu třetí třetiny. Domácí zjistili, že zápas ještě nemusí být ztracený a zbývala celá jedna třetina. Od začátku vlétli na led jako vyměnění a sevřeli Plameny v drtivém tlaku. Ve velkých šancích se prostřídali Sedlák, Stehlík a Velechovský, ale Sláma stále držel tříbrankové vedení.

Aktivita NEDu byla po dvou minutách ještě podpořená přesilovou hrou a po půl minutě i využitá. Po nahrávce Tregla vystřelil Martin Šimek, jemuž sice střela nesedla, ale šťastně se odrazila od brusle Davida Jonáše za Slámova záda – 2:4. Žlutomodří vycítili šanci na senzační zvrat a dále bušili do rozhozených a chvílemi zmatených Plamenů.

A za další dvě minuty se dostavil výsledek a znovu to byla tečovaná střela. Tu vyslal na Slámu pro změnu Jonáš a milimetrovou tečí ji usměrnil mezi tyče Martin Šimek - 3:4. Záhy však mohlo přijít i vyrovnání. Nejprve tvrdě pálil Bílek, ale Sláma jeho ránu vytěsnil vyrážečkou do ochranné sítě a o pár sekund později musel čelit přímému ohrožení z hole Velechovského. Tlak domácího celku zastavilo až vyloučení.

Žďárští odehráli početní výhodu velmi dobře a vytvořili si řadu slibných příležitostí, kterým však chybělo přesnější zakončení nebo alespoň trochu štěstí. Hostům ale přesilovka pomohla a začali se znovu dostávat do šancí a soupeře zatlačovat. V největší příležitosti byl Dítě, který však nedokázal kotouč do branky protlačit a ani Březinova dorážka z mezikruží kýžené uklidnění na žďárské hokejky nepřinesla.

Naopak v 53. minutě se vydali do protiútoku domácí. Konkrétně Jan Stehlík se šikovně protáhl kolem mantinelu, natlačil se před branku a vystřelil. Sláma sice ještě dokázal kotouč vyrazit, ale dojíždějící obránce si jej srazil do vlastní branky a začínalo se od začátku – 4:4. Za další minutu mohl dokonat obrat Stehlík, který již posílal puk do odkryté části branky, ale Kaňka mu stihl vložit do střely hůl a zabránit jisté brance.

Po chvíli se zase o rozhodnutí pokusily Plameny, ale vytěžily pouze velký závar před Matouškovou brankou. Čtyři minuty před třetí sirénou postihla Sobotkův tým další komplikace v podobě opětovného vyloučení. A Polaban nelenil a bránící čtveřici motal hlavy v silném tlaku, kterému však hosté s velkou podporou Slámy nakonec odolali.

V posledních dvou minutách mohli rozhodnout o zisku všech bodů oba soupeři. Nejprve Plachý nahrál z buly přímo na Kaňkovu hokejku, který z první vypálil přesně na rožek domácí branky, ale Matoušek se blýskl parádním a důležitým zákrokem. Ovšem ještě blíže vítězství se ocitl NED.

Půl minuty před koncem překonal Slámu kličkou Sedlák, ale když už měl zasunout kotouč do brány, ten mu sjel z hokejky těsně vedle branky a následnou ránu Velechovského z mezikruží zlikvidoval žďárský gólman. Nakonec tedy třetí siréna oznámila dělbu dvou bodů mezi oba soupeře a následovalo pokračování o bonusový bod.

V prodloužení se do nadějné individuální akce dostal Kunstmüller, ale v zakončení na Matouška nevyzrál. V polovině nastaveného času si zahráli další přesilovku Nymburští. Početní výhoda 4 na 3 v této časti zápasu byla hodně nebezpečná a domácí to potvrzovali svými šancemi. Tu největší spálil Velechovský a půl minuty před koncem prodloužení trefil Martin Šimek tyč žďárské branky.

Pětiminutové prodloužení nerozhodlo a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Jako první se puku ujal domácí Sedlák, ale mířil mimo branku. Za hosty dostal v prvním kole šanci kapitán Jiří Plachý a svojí trefou do pravého horního rohu nedal Matouškovi šanci. Jelikož se pak neprosadili již ani Velechovský ani Stehlík, rozhodla Plachého šibenice o zisku druhého bodu pro Žďárské Plameny – 4:5.

Těžko soudit, zda dva body přivezené od Labe jsou ziskem nebo ztrátou. Před zápasem by zřejmě každý žďárský příznivec tento výsledek z ledu těžkého soupeře s radostí bral. Ovšem za stavu 0:4 byly všechny tři body na dosah. Na druhou stranu zase domácí byli hodně blízko páté brance v základní hrací době a Plameny se mohly vracet na Vysočinu s prázdnou.

Díky této výhře uhájil Žďár v Nymburku třetí místo v tabulce s těsným jednobodovým náskokem na svého dnešního soupeře a s dvoubodovou ztrátou na druhou Techniku. V neděli však již čeká Sobotkův tým další velké derby se sousední Chotěboří, která dnes překvapivě vyhrála nad Břeclaví. Přes naprosto rozdílné postavení v tabulce, nemají tyto vzájemné zápasy favorita a diváci se mohou těšit na velmi zajímavý duel.

 

Ohlasy po utkání

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):
Pavel Bičiště
„S dnešním soupeřem jsme měli stejně bodů a Žďár byl o skóre před námi.Hráli jsme doma a chtěli jsme rozhodně začít líp, než tím co jsme předvedli. Dvě třetiny byly z naší strany „Polabský pohár“ a byla tam velká nespokojenost. Bavili jsme se o tom po první třetině, ale ten dojem byl dál špatný a po druhé třetině jsme si řekli, že to je o gólu a stát se může cokoli, protože už jsme to tady zažili. Určitě byl zlomový okamžik ten gól na konci druhé třetiny, bylo takové nakopnutí. Řekli jsme si, že když to dáme na 4:2, tak tam šance bude. Ve třetí třetině už byl pohyb mnohem lepší, napadali nám góly a podařilo se vyrovnat. Měli jsme přesilovku v prodloužení a tam šance byla, byla tam i tyčka, ale nedopadlo to. Samostatné nájezdy už jsou vabank a soupeř vyhrál. Musím ale říct, že jsme rádi za bod. Před zápasem jsem si sice myslel, že budeme brát všechny tři, ale vzhledem k tomu průběhu jsme rád za bod.“

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes to byl večer dvou tváří naší hry. První dvě třetiny jsme odehráli výborně, v dobrém tempu. Vyšel nám i úvod, kterého jsme se obávali a dali jsme si na to pozor. Hráli jsme dobře, dávali góly a dostali jsme se do vedení až 4:0. Pak ale přišla ta druhá tvář… Dostali jsme takovou facku a zároveň lekci, abychom si pořád byli vědomí, že ani stav 4:0 neznamená v hokeji rozhodnutý zápas. Dostali jsme gól po naší hrubé chybě a sami jsme soupeře dostali do zápasu. Pak přišly rychlé branky ve třetí třetině a už jsme se vezli a Nymburk byl na koni. Musím přiznat, že v té třetí třetině to bylo horko těžko na tu remízu. Byl už to ten Nymburk, který tu vždycky známe, nahazovali puky, chodili do nás, bruslili, nedali nám tolik prostoru. Nakonec jsme byli rádi za bod za remízu, protože tam měli tutové šance. V prodloužení jsme šli zase do oslabení, ale nakonec jsme to zvládli a na nájezdy vyhráli. Dnes určitě musím týmu také vytknout asi čtyři nebo pět nesmyslných a zbytečných útočných faulů. Kdybych před zápasem věděl, že uděláme dva body, tak bych byl určitě rád, ale po tom průběhu utkání to trochu mrzí. Dostali jsme tu facku a stálo nás to jen bod, takže se z toho musíme poučit a být si vědomí, že zápas se musí hrát naplno celý až do poslední sirény a prostě každou minutu a nic nepodcenit, nedělat riskantní přihrávky a nevymýšlet další zbytečné věci, které do naší hry nepatří a hrát to co hrát máme a co si řekneme a co máme naučené z tréninku.“