Plameny zabraly a utnuly hodonínskou sérii

Zveřejněno 14.12.2011 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Hodonín
28., středa 14.12.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Hodonín ZNS - HOD
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Doležal, Pleva, Střecha, Krejnus, Smejkal - Kunstmüller, M. Sobotka, Plachý - Ježek, Bukáček, Dítě - Kočan, Kotlík, Man.
Hodonín: Peksa - Okuliar, Pokorný, Polesný, Komárek, Hlavačka, Horinka - Hoza, Rehuš, Fiedler, Tomi, Kocák, Sajdl, Peš, Jurásek, Kuba, Barták.
Branky a nahrávky: 12. Kočan (M. Sobotka), 12. M. Sobotka (Kunstmüller), 15. Man (Kočan), 47. Man (Kočan, Pleva), 60. Bukáček (Kunstmüller, Ježek) - 8. Rehuš (Hlavačka, Sajdl), 37. Jurásek (Hlavačka, Kocák), 48. Kuba (Rehuš). Rozhodčí: Stolín - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 10:12, navíc Pokorný OT 10 minut a Peš (oba Hodonín) OT 10 minut a do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 523. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Zázraky se dějí! Dlouhá vítězná série hodonínských Drtičů skončila u Sázavy. Žďárští hokejisté v napínavém thrilleru připravili lídrovi skupiny Střed první porážku od 6. listopadu. Plameny sice od 8. minuty po gólu Rehuše prohrávaly, ale ve 12. minutě dvěma góly během jednadvaceti vteřin zápas trefami Kočana a Sobotky otočily. V závěru za stavu 4:3 při velkém tlaku Hodonína pomohla Slámovi i tyčka, štempl na výhru pak dal půl minuty před koncem do prázdné branky Bukáček. Dvěma góly zazářil Jiří Man, jeho druhý zásah ve 47. minutě navíc nese přívlastek vítězný.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

První střelu na bránu si připsal hodonínský snajpr Jurásek, ale Sláma byl pozorný. Na konci první minuty poprvé vážně zahrozili domácí. Puk po souhře první lajny doputoval ke Kunstmüllerovi, který sice tvrdým příklepem překonal Peksu, ale puk jen olízl horní tyčku. Solidní zápas věštila i následná Ježkova šance, jenže gólman Drtičů vytěsnil puk betonem.

Přesto šli do vedení hosté. V čase 7:57 v přesilovce vyřešil Rehuš situaci dva na dva střelou přes obránce Krejnuse, který puk tečoval mimo dosah Slámy – 0:1.

Vedení vydrželo Drtičům něco málo přes tři minuty. Martin Sobotka vybídnul Kočana, který byl najetý u pravé Peksovy tyčky. Žďárský forvard sice nedokázal puk napoprvé zpracovat, ale když mu odskočil do výšky, překvapil „Kočka“ Peksu zásahem ze vzduchu – 1:1.

Pod kotlem zatopili domácí borci hned o jednadvacet vteřin později. Sobotka zůstal na ledě, dostřídali mu spoluhráči a po přihrávce Kunstmüllera nadvakrát bekhendem prostřelil hodonínského gólmana podruhé a rázem otočil vývoj zápasu – 2:1.

První třetinu si diváci užívali. Hra plynula rychle z jedné strany na druhou a zase zpátky, akce střídala akci. Ta nejhezčí přišla v 15. minutě. Po Krejnusově vyloučení se domácí bránili v oslabení, ale když Kočan rybičkou posunul puk do středního pásma a následně si jej dojel, přečíslení dva na jednoho vyřešil přihrávkou na Mana, který puk uklidil mimo dosah Peksovy lapačky do horního růžku – 3:1.

Na druhé straně kluziště si Sláma s prudkou střelou poradil tak, že puk odrazil maskou do ochranné sítě.

Ve druhé třetině nejdřív fanoušky navnadil vybruslením od mantinelu Sobotka, ale bekhendem z prostřední blízkosti puk mezi betony Peksovi nepropašoval. Další gól nepadl ani ve 23. minutě po závaru Bukáčkovy lajny, akce skončila krosčekem na Dítěte.

Hru pak hodně rozkouskovala píšťalka sudího Stolína. Prošedivělý rozhodčí udělil během prostřední části na obou stranách dohromady jedenáct dvouminutových trestů, což plynulosti hry rozhodně nepřidalo.

Hodonínští sehráli bravurně nabídnutou přesilovku ve 28. minutě, ale po vyšachování bránící čtyřky hodonínský forvard promáchl před odkrytou Slámovou brankou.

Zvýšit vedení mohl Kotlík, jenže po souhře s Manem puk jen těsně minul branku baníkovců. Domácí se ve čtvrté desetiminutovce tlačili do dalších šancí, ale bez gólového efektu. Naprázdno vyzněl závar Sobotkovy lajny i záměr Dítěte, který v dobré pozici ještě hledal u zadní tyčky dojíždějícího Ježka.

Jak nakládat s přesilovkami, ukázali Drtiči v čase 36:53. Dostali na dvanáct vteřin výhodu přesilovky pět na tři, kouč Žilka si hned vybral time-out a smrtící komando v modrých dresech udeřilo šest vteřin po vyhraném buly, když se do pozice před brankou sjel Jurásek, kterému stačilo trefit odkrytou branku – 3:2.

Dvougólové vedení mohl domácím vrátit v poslední minutě druhé třetiny Man, jenže na Peksu nevyzrál během jednoho střídání ani v jednom ze dvou pokusů, i když po tom prvním už už zvedal ruce nad hlavu. Jednička Drtičů stačila puk vyrážečkou vytlačit mimo tyče.

Ani po návratu z kabin na led nic nenasvědčovalo k tomu, že se Hodonín zvedne a zápas otočí. Direkt mohl favoritovi uštědřit ve 45. minutě Dítě, jenže v samostatném úniku na Peksu nevyzrál. Jen o chvilku později byl k vyrovnání blízko Jurásek, ale když mu puk zpoza brány přistál na čepeli, nejlepší druholigový kanonýr minul branku.

V čase 46:31 si domácí konečně vzali zpět dvougólový náskok. Tlak na Drtiče vytvořil střelou od modré Pleva, puk pak po Kočanově přiťuknutí dotlačil za gólmana bekhendovým pokusem opět Man – 4:2.

Z nadějného vedení se domácí radovali jen minutu. Sobotkovu rozehrávku od mantinelu zachytil v útočném pásmu Kuba, narazil si mezi rozhozenými domácími borci puk s Rehušem a zblízka prostřelil Slámu – 4:3.

Ve 49. minutě nervozita hodonínských borců vyvrcholila trestem pro Peše, který si nechal k dvouminutovému trestu přidat ještě desítku a když nepřestal ve slovním napadání sudího, poslal jej arbitr do kabin.

Přidat pojistku mohli domácí v 50. minutě. Na trestnou usedl i Jurásek a Plameny měly 80 vteřin dvojnásobnou přesilovku, kterou ale sehráli mizerně. V největší šanci se objevil Ježek, ale Peksa jeho pokus zlikvidoval, posléze výhodu utnul faulem Krejnus.

Mladý hodonínský gólman si poradil i se dvěma šancemi Plachého pět minut před koncem. Pak už se musel činit jeho protějšek. Drtiči se v závěrečných minutách tlačili před Slámovu branku a domácí se jen těžko osvobozovali aspoň do středního pásma.

Tep všem na stadionu vyskočil minutu a čtvrt před koncem, když Juráskova střela od modré ťukla do horní tyčky a dopadla před brankoviště, odkud stačili puk uklidit domácí beci. Fanoušky tak uklidnil až při power-play soupeře Bukáček, který půl minuty před koncem společně s Kunstmüllerem vyvezl vyhozený puk – 5:3.

Plameny po nadšeném kolektivním výkonu porazily Drtiče i ve druhém domácím zápase. Tentokrát to ale na rozdíl od 6. kola na jejich sesazení z čela tabulky nestačilo, protože SHK suverénně kraluje skupině Střed s jedenáctibodovým náskokem na druhou Techniku. Žďárský SKLH drží osmou pozici, pokud si před Vánocemi chce Kuchyňův výběr vylepšit pozici, musí v neděli bodovat na ledě Kutné Hory.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Takový hokej se divákům musel moc líbit. Jsem rád, že se nám zápas takhle povedl, protože jsme měli fanouškům co vracet. Po takových výkonech jsme si tvrdší kritiku zasloužili. Znovu se ukázalo, že Hodonín hraje venku jinak než doma, ale tím nesnižuji jeho výkon. Především v útočné fázi byl soupeř nebezpečný, i když tolik příležitostí zase neměli. Na konci jsme při nastřelené tyčce měli štěstí, ale předtím jsme měli několik nájezdů a šancí a výsledek už mohl být rozhodnutý. Jsem rád, že se to přiklonilo na naši stranu. Přesilovku pět na tři (využitou po šesti vteřinách při kontaktním gólu na 3:2 – pozn. red.) sehráli hosté parádně, bylo to o vyhraném buly.

Libor Žilka (trenér SHK Hodonín):

Žďár je doma hodně nebezpečný. Rozhodla první třetina, domácí na nás dobře nastoupili a nechali jsme si je utéct na 3:1. Ve druhé jsme se kontaktním gólem po oddechovém čase vrátili do hry, ale už jsme neměli sílu, abychom zápas zlomili. Kluci už toho mají plné zuby, pořád hrajeme na třináct, čtrnáct hráčů, souží nás zranění a nemoci, už se těšíme na vánoční pauzu, do které chybí dva zápasy. Dnes jsme tahali za kratší konec, už dlouho jsme vyhrávali, jednou ta prohra musela přijít. Gratuluji k výhře soupeři. Byl to slušný hokej, z naší strany mě mrzí hodně vyloučených, hodně diskutujeme s rozhodčími, to je samozřejmě špatně.