Drtiči narazili, Plameny vítězí počtvrté v řadě

Zveřejněno 28.09.2011 | mk, jb
SKLH Žďár nad Sázavou Hodonín
6., středa 28.9.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Hodonín ZNS - HOD
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Doležal, Staněk, Pleva, Smejkal, R. Sobotka, Střecha - Ježek, M. Sobotka, Plachý - Havelka, Bukáček, Kunstmüller - Kočan, Kotlík, Hron.
Hodonín: Peksa – Vlk, Svoboda, Pokorný, Komárek, Salajka, Gróf, Miklík - Peš, Jurásek, Kuba - Barták, Hollý, Rehuš - Hoza, Fiedler, Špok - Korotvička, Charvát, Tomi.
Branky a nahrávky: 27. Plachý (M. Sobotka), 48. Kotlík (R. Sobotka), 51. Ježek (Plachý, M. Sobotka) - 56. Rehuš (Komárek, Hollý).
Rozhodčí: Stolín - Maštalíř, Zídek.
Vyloučení: 6:9, navíc Hoza (HOD) 10 min OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 748.
Střely na branku: 31:38. Průběh utkání: 3:0,3:1.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Sváteční večer na žďárských Bouchalkách poskytl více než sedmi stovkám diváků parádní hokejovou podívanou. Ve vyrovnaném duelu se bojovalo o každý metr ledu, k vidění byly vidět krásné hokejové akce a jeho ozdobou byly výkony obou brankářů. Po bezbrankové první třetině, se v prostřední části ujali vedení hokejisté žďárského SKLH a o svém vítězství rozhodli dalšími dvěma brankami v závěrečné dvacetiminutovce. Hosté nakonec ještě dokázali Jiřímu Slámovi zkazit čisté konto, což nic nemění na tom, že byl jedním z hlavních strůjců vítězství nad lídrem tabulky.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Žďárští hokejisté vstoupili do utkání s lídrem tabulky hodně aktivně. Hned v 1. minutě vychytal Marek Peksa domácího kapitána Jiřího Plachého a stejně dopadl minisouboj obou hráčů o minutu později. Jenže hráči s bíločervených dresech marně dobývali branku modrooranžových až do konce první třetiny. A to i přesto, že měli výhodu čtyřminutové přesilovky po zákroku Romana Bartáka na Libora Střechu a také hráli v 16. minutě čtyřiačtyřicet vteřin přesilovku 5 na 3.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté díky přesilovce po faulu Havelky, Slámovu klec ale obléhali marně. V 25. minutě ujížděli v přečíslení dva na jednoho Ježek s Kotlíkem, jenže ani po jejich akci se skóre neměnilo. Jen o chvíli později se do úniku dostal Plachý, i přes „háček“ Pokorného se mu podařilo zakončit, ale Peksu stejně nepřekonal.

Poprvé si diváci zakřičeli radostí v čase 26:10. V přesilovce našel Martin Sobotka přihrávkou v pádu před brankou volného Plachého a ten konečně hodonínského gólmana prostřelil – 1:0. Skóre mohl srovnat v přesilovce Rehuš, jenže i s jeho tečí v přesilovce si Sláma poradil.

Do třetí třetiny vstoupili Drtiči s očividnou snahou zápas otočit. Přitvrdili, hráli aktivněji a snažili se tečovat puky před domácím gólmanem. První šanci v poslední části ale nezastavila domácí jednička, ale brusle z jednoho z hráčů ve skrumáži na hranici brankoviště.

Ve 45. minutě se připomněl nejproduktivnější hráč Drtičů Zdeněk Jurásek. Po buly si vyjel mezi kruhy, ale jeho střelu Sláma vyrazil a devátý gól sezony hodonínskému kanonýrovi nedovolil. Rozhodnout zápas mohl na druhé straně Havelka. Při napadání sice získal puk, jenže když si vybruslil před gólmana a chystal se zakončit, podklouzl a z šance nebylo nic.

Z tlaku Hodonína tak dostal žďárské hokejisty až Dan Kotlík. Při krásné individuální akci si vybruslil od mantinelu před gólmana a prostrčil mu puk mezi nohy – 2:0. „Bylo to typické založení útoku. Obránce mi to hodil od brány, měl jsem našlápnuto, přebruslil jsem dva hráče. Viděl jsem, že gólman otevřel betony, tak jsem mu puk dal tam,“ popisoval Kotlík gól, který nakonec dostal přívlastek „vítězný“.

Hosté znervózněli, ale místo zatlačení soupeře se museli po svých faulech bránit. V 50. minutě dokonce domácí dostali šanci hrát minutu a dvanáct vteřin ve dvojnásobné početní výhodě. Klíčový okamžik přesilovky přišel v čase 50:22. Staněk na modré udržel pásmo, a i když hodonínská střídačka reklamovala ofsajd, puk se po ose Martin Sobotka – Jiří Plachý dostal až k Ondřeji Ježkovi, který už měl před odkrytou bránou snadnou pozici a dal svůj čtvrtý gól ve třetím zápase ve žďárském dresu - 3:0.

Sláma přišel o čisté konto čtyři a půl minuty před koncem. Po špatném vyhození Doležala jej tečí překonal Branislav Rehuš - 3:1. „Nuly se asi nikdy nedočkám, byl jsem jí blízko i v přípravě. Při gólu jsem šel do protipohybu, tečovaný puk mi šel mezi betony,“ litoval inkasované branky jeden z hrdinů večera Sláma, který si připsal jednatřicet úspěšných zákroků.

Víc už hosté do konce zápasu nestihli, nepokusili se ani o hru bez gólmana, i když měli možnost přesilové hry. Plameny tak sesadily Drtiče z čela tabulky a na čtvrtém místě ztrácejí na nového lídra, Kozly z Kolína, jediný bod. V nedělním zápase se představí na ledě Kutné Hory, která je zatím poslední.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Dneska nemám hráčům co vytknout. Kdybych měl klobouk, tak před nimi smeknu. Od prvního do posledního hráče to byl skvělý výkon. Pár věcí jsme si po zápase v kabině řekli, ale s výkonem můžu být opravdu spokojený, věděli jsme, jak silný tým Hodonín má.

Svatopluk Číhal (trenér SHK Hodonín):

Čekali jsme, že to bude těžký zápas. Od zápasu s Chotěboří už výsledky Žďáru odpovídaly, hrají dynamický hokej, to dnes potvrdili. První třetinu jsme, dá se říct, přežili díky gólmanovi, vychytal hodně šancí. Odvíjelo se to od toho, kdo dá první gól. Domácí měli více šancí, šli za výsledkem dynamičtěji. My jsme měli více vyloučených, to nám sebralo nějaké síly. Náš gól přišel pozdě, ale myslíme si, že třetí gól Žďáru přišel po ofsajdu. Viděli jsme tu situaci na modré přímo před sebou. Ale vítězství domácích je zasloužené. Hokej se musel líbit, na druhou ligu měl zápas dobrou úroveň.

Fotogalerie