Velký den třetí lajny. Smetla Nymburk

Zveřejněno 19.10.2011 | mk, jb
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
12., středa 19.10.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart – Jícha, Staněk, Střecha, Šulc, R. Sobotka, Smejkal - Ježek, M. Sobotka, Plachý - Kunstmüller, Bukáček, Havelka - Kočan, Kotlík, Man - Hron, Fúzik, Dítě.
Nymburk: Rückl – Drak, Šefl, Knesl, Sem, Pánek, Vlach – Dvořák, Tregl, Martinec – Vaľko, Sedlák, Šimek – Velechovský, Turinský, Toma – Rys, Němeček.
Branky a nahrávky: 2. Kočan (Kotlík, Man), 13. Man (Kotlík), 24. M. Sobotka, 26. Kočan (Kotlík), 40. Plachý (M. Sobotka) - 19. Sedlák (Vaľko).
Rozhodčí: Doležal - Zídek, Klouda.
Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 571.
Střely na branku: 30:28.
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté vykročili do druhé čtvrtiny základní části velmi rázně. Na Bouchalkách Plameny smetly nepříjemného soupeře z Nymburka vysoko 5:1. Hlavní zásluhu na tom má třetí útočná formace, která zařídila tři branky. Dvě trefy si připsal Jan Kočan, třemi gólovými přihrávkami se blýskl Dan Kotlík.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Jakým směrem se bude ubírat zápas dvou sedmnáctibodových týmů, které se po deseti zápasech v tabulce dělily o páté místo, naznačil už konec druhé minuty. Svoje velké představení hned při prvním střídání začala třetí lajna. Po závaru si našel puk u pravé tyčky Jan Kočan a z úhlu se trefil pod víko Rücklovy branky.

Žďárští hráči vynikali hlavně ve forčekingu a v mnoha případech čistě odebrali puk nymburským hráčům ještě předtím, než jej stačili vyvézt z vlastní třetiny.

Druhý žďárský gól slavili fanoušci ve 13. minutě. Jihlavský bijec Dan Kotlík, který si připsal asistenci už u prvního gólu, v situaci dva na jednoho ideálně předložil puk najíždějícímu Jiřímu Manovi, který se z první opřel do puku a červené světlo za Rücklem se rozsvítilo podruhé.

První přesilovku domácí hráli až v 15. minutě, ale náskok nezvýšili. Gólmana Tomáše Linharta, který se s Jiřím Slámou pravidelně střídá a vůbec poprvé dostaů možnost ukázat se fanouškům na domácím stadionu, Nymburští v první třetině příliš neprověřili. Přesto ještě do přestávky kapituloval, když bránící Plameny v polovině 19. minuty vyšachovalo duo Vaľko - Sedlák a mezi střelce se zapsal nymburský kapitán.

V čase 23:12 všichni aktéři zápasu i diváci v hledišti sledovali, jak lacině lze někdy přijít ke gólu. Martin Sobotka plácl při vhazování do puku a ten se došoural až za překvapeného Rückla.

O dvě minuty později už fanoušci vyvolávali jméno Jana Kočana. Dan Kotlík zavezl puk za bránu, ustál atak obránce a předložil Kočanovi puk před bránu na zlatém podnose – 4:1.

Až pak se ke slovu dostali hosté. Jenže z šance Velechovského, ani Šimka Linhart neinkasoval.

Odpor soupeře Žďárští zlomili definitivně ještě před koncem druhé třetiny. Tentokrát se připomněl první útok. Martin Sobotka na červené „vyzobl“ přihrávku soupeře a v situaci dva na jednoho puk předložil Jiřímu Plachému, který puk uklidil po ledě za bezbranného Rückla.

Ve třetí třetině už gól nepadl. V síti skončil pouze žďárský útočník Jakub Fúzik, když se marně natahoval na nepřesnou Šulcovu přihrávku. Nymburský zmar symbolizovala poslední vteřina zápasu. Současně se sirénou Linhart kapituloval, hlavní rozhodčí ale uznal, že gól padl až po vypršení hrací doby a rozpažil, a tak už se skóre nezměnilo.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Výsledek odpovídá průběhu hry. Od prvního střídání jsme to byli my, kdo tahal za nitku. Byli jsme aktivnější, tlačili jsme se do šancí. Ale pořád jsem byl nervózní, protože Nymburk znám, forčekují jako vosy, mají velmi dobré hráče a umí využít každé chybičky. Hráčům jsem poděkoval, ale zápas je pryč a musíme jít zase dál a zopakovat dnešní výkon i v sobotu. Kluci ze třetí lajny měli svůj den, napadaly jim tam góly, ale nebyl to jen jejich zápas, ale celého mančaftu, tým makal, jak měl. Kluci měli do konce zápasu sílu, využil jsem všechny útoky.

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):

Začali jsme špatně a brzy prohrávali, ale do konce třetiny jsme snížili na 2:1. Chtěli jsme se sami srovnat a hrát dobře dozadu, na začátku druhé třetiny to ještě celkem šlo, ale srazil nás laciný gól po buly na 3:1. A pak jsme měli pětiminutovku, kdy jsme totálně odešli. Potom už je těžké se zápasem něco dělat, domácí byli ve všech směrech lepší.

Fotogalerie