Plameny vezou z Kutné Hory těžce vybojovanou výhru

Zveřejněno 02.10.2011 | mk
Kutná Hora SKLH Žďár nad Sázavou
7., neděle 2.10.2011
Kutná Hora - SKLH Žďár nad Sázavou KHO - ZNS
Kutná Hora: Krištof – Horálek, Šlejtr, Bílek, Janata, Veselý, Heřmanský, Kůrka, Nakládal, Pomichálek, Burda, Křišťan, Kubišta, Králíček, Uhlíř, Jankovský, Muras, Bláha, Sladký, Tvrdík
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart – Doležal, Smejkal, Sobotka R., Staněk, Střecha, Šír, Šulc - Bukáček, Havelka, Hron, Ježek, Kočan, Kotlík, Kunstmüller, Man, Plachý, Sobotka M.
Branky a nahrávky: 19. Kubišta (Pomichálek), 32. Sladký (Bílek), 60. Králíček (Bláha) - 3. Man (Kočan, Sobotka R.), 8. Smejkal (Kotlík, Kočan), 27. Doležal (Sobotka, Ježek), 59. Plachý (Staněk)
Rozhodčí: Veinefuter – Potůček, Taš
Vyloučení: 4:8 Využití: 0:1 V oslabení: 1:1
Diváci: 230
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté zahájili měsíc říjen úspěšně a z Kutné Hory přivážejí tři body. Vítězství na ledě posledního celku tabulky se však nerodilo vůbec snadno. Domácí dokázali po celý zápas držet s Plameny krok a být v kontaktu. Žďárští však nakonec uhájili nejtěsnější jednobrankové vítězství a vytvořili novodobý rekord, když poprvé od návratu do druhé ligy dokázali zvítězit v pěti zápasech v řadě.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Úvod zápasu vyšel lépe hostujícímu Žďáru, který hned ve třetí minutě zúročil svoji herní převahu, kterou měly Plameny na svých hokejkách prakticky po celou první dvacetiminutovku. Na úvod otevřel skóre Jiří Man, který se trefil přesně „pod víko“ kutnohorské branky, když mu po buly nahrávali Jan Kočan a Roman Sobotka. V osmé minutě přidal po přihrávkách Dana Kotlíka a Jana Kočana druhou branku Tomáš Smejkal, když jeho střela od modré těsně před Krištofem odskočila směrem nad jeho rameno do branky.

Nadále byli hosté jasně lepší a soupeře přehrávali, vázla však koncovka a Žďárští nebyli schopní výrazněji zatížit konto soupeře a rozhodnout utkání již v první třetině. Naopak v samotném závěru první třetiny si zbytečně zkomplikovali situaci. Při vlastní přesilovce hosté chybovali v útočné třetině, puk získal Michal Pomichálek a poslal do brejku Jana Kubištu, jenž svůj únik zakončil bezchybně a necelé dvě minuty před první sirénou snížil na 1:2.

Domácí povzbuzení gólem do šatny vstoupili do druhé třetiny mnohem aktivněji. Často dostávali žďárský tým pod tlak a exkutnohorský Tomáš Linhart v brance hostí, musel čelit řadě nebezpečných situací, ale v těchto těžkých okamžicích svůj tým podržel. Místo vyrovnání od Sršňů, se však dočkaly Plameny zvýšení svého vedení. V sedmadvacáté minutě nahrál Ondřej Ježek Martinu Sobotkovi a ten poslal kotouč nad kruhy, odkud vypálil Tomáš Doležal přesně do „šibenice“ a potřetí rozvlnil síť kutnohorské branky.

Domácí se však branky přeci jen dočkali. Po třiceti dvou minutách hry, se vytvořila nepřehledná skrumáž před Linhartem, kotouč získal Filip Bílek, nahrál na vrchol kruhu Janu Sladkému a ten prostřelil celý chumel hráčů a trefil přesně i mezeru mezi Linhartovými betony. Také po čtyřiceti minutách odcházeli do kabin spokojenější hosté s jednobrankovým vedením.

V závěrečné třetině pořád domácí cítili, že utkán í není ztraceno a bojovali o každý puk. Hra v této části nepobrala příliš hokejové krásy a k vidění byl spíše urputný boj, z čehož pramenily různé nepřesnosti a chyby, ale také časté fauly. K vážnějším příležitostem se oba celky dostávaly právě především v přesilovkách. Další branka však padla až v samotném závěru zápasu. Hokejisté Žďáru ubránili tři po sobě jdoucí oslabení. Pak v obranném pásmu získal kotouč Pavel Staněk, přihrál jej Jiřímu Plachému, jeho formace však potřebovala vystřídat a tak jen nahodil puk na branku a k překvapení všech propadl Krištofovi mezi betony až do branky.

Zdálo se být rozhodnuto, ale domácí Sršni dokázali ještě import bodů na Vysočinu zkomplikovat. Padesát čtyři sekund před závěrečnou sirénou přihrál zpoza branky Robert Bláha volnému Petru Králíčkovi, který nedal Linhartovi šanci. Ve zbývajícím čase přistoupili domácí k power-play bez brankáře, ale hosté již další komplikaci nepřipustili a jedinou nebezpečnější střelu Linhart zlikvidoval.

Vzhledem k postavení obou soupeřů v tabulce, to bylo tak trochu povinné vítězství, ale vůbec to nebylo jednoduché a získané tři body jsou těžce vybojované, ale velmi důležité. Plameny se tím udržely v absolutní špičce a jsou „na bedně“. Aktuální třetí místo a ztráta jediného bodu na první Kolín napovídá, že v následujících zápasech by mohli žďárští hokejisté dokonce bojovat o první místo. Nejbližší příležitost k tomu budou mít již ve středu, kdy se na Bouchalkách utkají právě s aktuálním lídrem, kterým je Kolín. Proto již nyní Vás zveme na toto skutečně mimořádné utkání, které Žďár již dlouho nepamatuje.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Byl to zápas plný nervů. Už před začátkem jsem kluky upozorňoval, že to bude těžké. Dobře vím, jak nepříjemní jsou soupeři, kterým se delší dobu nedaří a takzvaně „musí“. Pokud se nerozhodne nějakým náskokem hned v úvodu, bývá to pak těžký boj a to se dnes potvrdilo. Mohl to být pohodový zápas, kdybychom v první polovině zápasu proměnili alespoň část z té spousty, ale skutečně spousty tutových šancí. Mohlo to být 1:5 a bylo to v klidu, místo toho to byl boj a nervy až do poslední chvíle. Domácí se stále drželi v těsném kontraktu a to jim dávalo sílu. Musím říci, že soupeř hrál velmi dobře, byli hodně nebezpeční v útočném pásmu, byli velmi dynamičtí a skutečně bojovali a nedali nic zadarmo. Řekl bych, že postavení v tabulce neodpovídá kvalitě toho týmu, která rozhodně nebude špatná. Dnes bych také chtěl velmi pochválit rozhodčí, kteří podali nadstandardní výkon a takhle bych si představoval řízení utkání. Byli jsme sice o dost častěji vylučování, ale bylo to za skutečné fauly a zcela po zásluze. Kéž by to takhle bylo za strany sudích pokaždé. Na závěr musím opět poděkovat hráčům za bojovnost, předvedený výkon a touhu po vítězství.