Žďár zvládl odvetu proti Nymburku

Zveřejněno 28.10.2012 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
10., neděle 28.10.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Staněk, Jícha, Beneš, Pleva, Smejkal, Kolda, Střecha - Kunstmüller, Kaňka, Plachý(C) - Ježek, Hron, Vítek - Březina, Kotlík, Man - Kočan, Dítě
Nymburk: Matoušek - Malínský (C), Cicvárek, Šefl, Vlach, Sem, Kurka - Velechovský, Sirotek, Šimek - Sedlák, Jonáš, Tregl - Dvořák, Bílek, Martinec - Drda, Štěpán, Protivný
Branky a nahrávky: 7. Březina (Kotlík), 25. Beneš (Kaňka, Plachý), 26. Březina (Hron, Vítek), 38. Plachý (Střecha), 45. Dítě (Ježek), 52. Jícha (Kunstmüller), 60. Pleva (Opršal) - 10. Šimek (Malínský), 30. Šimek (Sem), 31. Dvořák (Štěpán, Sirotek), 40. Sedlák (Martinek)
Rozhodčí: Pokorný - Musil, Toman Vyloučení: 6:5 Využití: 1:1 V oslabení: 1:0
Diváci: 615
Střely na branku: 35:29 (13:8, 13:13, 9:8)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 7:4
Hráč zápasu: Ondřej Březina (ZNS), Martin Šimek (NYM)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Souboj celků na třetím a čtvrtém místě tabulky, přinesl na jedné straně řadu pohledných akcí, množství gólů, osobních soubojů i parádních zákroků brankářů, na straně druhé i množství chyb a nepřesností. Nymburk v průběhu dvou třetin trpělivě dotahoval vedení Žďáru a o vítězství domácích Plamenů rozhodla až závěrečná třetina, ve které třemi brankami strhli Sobotkovi svěřenci definitivně vedení na svoji stranu. Vítězstvím v úvodním zápase druhé čtvrtiny soutěže, uhájili žďárští hokejisté pozici v elitní čtyřce.

Foto: Veronika Marková

AKTUALIZOVÁNO: Ohlasy trenérů

Reportáž

Utkání hrané v den státního svátku, ozvláštnila ještě před úvodním buly státní hymna. Pak se již vrhli oba soupeři do lítého boje o ligové body. Od úvodní minuty diktovaly tempo zápasu domácí Plameny, které se dostaly do vedení zásluhou Ondřeje Březiny v 7. minutě, když mu zpoza branky předložil kotouč Dan Kotlík - 1:0. Ovšem domácí Žďár se z gólu neradoval příliš dlouho.

Už za necelé tři minuty vyrovnal hostující Martin Šimek, který vypíchl puk na vlastní modré čáre, unikal přímo na Opršala a se štěstím se mu po bekhendové kličce podařilo propasírovat kotouč mezi jeho betony – 1:1. Poté však přišly temné chvilky domácích, kteří museli odrážet jeden nebezpečný útok Středočechů za druhým a hlavně díky skvělému Opršalovi zůstal stav remízový.

Tlak hostů vrcholil při vyloučení domácího Kotlíka, čehož chtěli hráči NEDu využít. Zkoušeli to ve velkých šancích třeba Sirotek nebo Tregl, ale domácí čaroděj předváděl své kouzelnické umění, za které by se nemusel stydět ani sám velký mág Copperfield. Od šestnácté minuty však opět domácí začali získávat hru pod kontrolu a znovu zaveleli k útoku a výraznějšímu dobývání Matouškovy branky. Hlavně Kaňka byl hodně aktivní, ale ani jemu ani jeho parťákům se získat vedení zpět nepodařilo a tak zůstal remízový stav do první sirény nezměněn.

Do druhé třetiny již nenastoupil Kotlík, kterému se znovu ozvala bolestivá třísla. Po dlouhé době tak poprvé naskočil do zápasu smolař roku Jan Kočan. Úvod prostřední části se vyznačoval hodně ofenzivním hokejem, po kterém se Žďár znovu ujal vedení. Ve 25.minutě opět po přihrávce zpoza branky, tentokrát z hole Michala Kaňky, překonal Matouška Petr Beneš – 2:1.

A hned za osmdesát vteřin to bylo už o dva góly. Za brankou vybojoval kotouč David Vítek, nahrál Josefu Hronovi, který naservíroval puk do volného prostoru mezi kruhy, kam si sjel Ondřej Březina. Ten svoji druhou přesnou trefou v zápase rozvlnil síť nymburské branky potřetí. Hosté znervózněli a při vyloučení Štěpána měli obrovské štěstí při pokusech Plevy a Hrona.

Když se přelévala miska vah první poloviny utkání na druhou, začala přecházet i herní aktivita ze strany domácích na hráče Nymburka. Plameny se uspokojili a poměrně zvolnili přístup k zápasu. Naopak hosté zvýšili obrátky a sevřeli tým v červeném pod drtivý tlak. Běžela 30. minuta a Martin Šimek se po přihrávce Davida Sema ocitl úplně sám před Opršalem a šikovným blafákem do bekhendu svým druhým gólem snížil na 3:2.

Hned vzápětí se dostal do brejku Hron, ale jeho střelu Matoušek ramenem vytěsnil do bezpečí. A podle pravidla nedáš – dotaneš, přišlo přesně šedesát vteřin po snížení také vyrovnání. Kotouč se ze skrumáže před žďárskou brankou odrazil přímo na hůl Václava Dvořáka, kterému stačilo trefit odkrytou polovinu Opršalovy branky – 3:3.

Na domácí střídačce to začínalo vřít a trenér Sobotka dával zřetelně najevo, že takto si hru svého týmu nepředstavuje. Obrat mohl dokonat nymburský Drda, který se dostával do brejku, ale svoji střelu poněkud uspěchal a Opršal si s ní dokázal poradit. Tři minuty před druhou sirénou opět rozhořel Plameny kapitán Jiří Plachý, který při vyloučení hostujícího Sirotka vzal zodpovědnost na sebe a své sólo téměř přes celé hřiště zakončil počtvrté za Matouškova záda – 4:3.

Ale ani tento stav do přestávky nevydržel a hosté znovu dokázali vyrovnat. Po další z řady chyb, které domácí obrana v dnešním střetnutí vyrobila, se třicet sekund před koncem druhého dějství přesně trefil Přemysl Sedlák, když zužitkoval parádní přihrávku Martince, kterou vyslal těsně kolem tyčky ve chvíli, kdy zajížděl za branku. Stav zápasu po druhé třetině tak dostal znovu remízovou podobu 4:4.

Do závěrečné části vstupovali hráči i diváci se stejnou otázkou, co se bude dít teď? Žďár nedokázal udržet třikrát vedení, ani když už vedl o dvě branky a Nymburští byli dokonalí ve stíhací jízdě. Na začátku třetí třetiny měl opět velkou možnost hostující Vlach, ale Opršala nepřekonal. Za necelých dvacet vteřin šel hned při svém prvním střídání na trestnou lavici domácí Jiří Dítě, který nastoupil až do závěrečné třetiny, ale během chvíle toho stihnul hodně, avšak to důležitější mělo teprve přijít.

Paradoxně tato přesilovka hostům spíše ublížila. Nejenže si nemohli vytvořit potřebný tlak, ale sami se museli dívat, jak Kaňka s Ježkem motají hlavu jejich obraně. Po stále se zlepšujícím výkonu se ve 45. minutě po přihrávce Ondřeje Ježka přesně trefil právě Jiří Dítě a znovu naklonil misky vah na stranu domácích – 5:4.

Za tři minuty se hosté od Labe dostali ke dvěma obrovským šancím. Sedlák a Sirotek předvedli hodně nebezpečné zakončení, ale Opršal tasil další jisté zákroky. Hodně blízko třem bodům posunul SKLH v 52. minutě Martin Jícha, když po přihrávce Kunstmüllera namířil od modré svoji přesnou střelu švihem nad Matouškův beton. – 6:4.

Závěr zápasu byl hodně vyhecovaný a vzájemnou potyčku odnesl domácí Ježek dokonce dvěma dvouminutovými tresty. Času na vyrovnání však NEDu již zbývalo málo a tak museli jít do rizika. Odvolali brankáře a hráli v šesti proti čtyřem, avšak nedokázali z početní převahy již nic vytěžit.

Nejprve mohl hattrick završit Březina, ale jeho vyhození minulo opuštěnou nymburskou branku jen o centimetry. Ale nakonec se do prázdné klece trefil Martin Pleva přesně sekundu před koncem, když to před ním zkoušel sám Opršal, ovšem hosté byli rychle u něho, tak si připsal alespoň asistenci – 7:4.

Po skončení zápasu byli vyhlášeni nejlepšími hráči oba dvougóloví střelci. Na straně vítězného celku převzal z rukou ředitele společnosti Weckman Steel ČR pana Risto Mäki ocenění Ondřej Březina a na straně poražených Martin Šimek.

Velmi důležitou a cennou výhrou si Plameny udržely dosavadní čtvrté místo a kontakt se soupeři před nimi. Podařilo se jim také oplatit porážku od Polabanu na jeho ledě v prvním kole. Zatímco ve středu budou mít ostatní účastníci skupiny Střed volno, hokejisté SKLH pocestují do jihomoravské metropole k předehrávce 24.kola proti brněnské Technice.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes jsem spokojený s výsledkem, ale bohužel nemohu být spokojený s předvedenou hrou. Udělali jsme spoustu chyb a rozhodně to nebyl takový výkon, jaký bych si představoval a nemám z toho moc dobrý pocit. Na druhou stranu buďme rádi za body a nekoukejme za výkon. Ono je někdy lepší hrát trochu hůř a dělat chyby a vyhrát 7:4, než hrát parádní pohledný hokej a prohrát 1:0. Ale opravdu mě dnes mrzela ta spousta chyb a minimálně dva góly z těch čtyř jsme soupeři darovali a další šance Nymburk zaplaťpánbůh nevyužil díky Petrovi Opršalovi. Především zákrok za stavu 5:4, kdy byli dva soupeři před brankou a on to rozklekem chytil. Tenhle zákrok nám to dnes možná vyhrál i když samozřejmě nejen ten. Ve finále to byl výkon celého týmu, hráči sice dělali chyby, ale dokázali to napravit bojovností a toho si zase cením, že se nenechali zlomit a musím jim za to poděkovat.“

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):

Pavel Bičiště
„Po týdnu pauzy, kdy se nehrálo, jsme začali v úvodu opatrně. Dostali jsme gól, ale vytvořili jsme si nějaké šance a podařilo se nám vyrovnat. Soupeř nám pak odskočil na 3:1 a cítil jsem, že na nás padá taková ta deka, jak se říká. Tak jsem trochu rozházel lajny, no a pomohlo to a rychle jsme vyrovnali. Jenže zase jsme dostali branku, ale byla hromada času to znovu srovnat a zase se nám to povedlo. Před třetí třetinou jsme si řekli, že do toho půjdeme z dobré obrany, bez faulů a čekat na nějaké případné šance i kdyby to mělo skončit 4:4. Jenže to dopadlo tak jak to dopadlo, faulovali jsme a pak přišla pátá branka. Ještě jsme tam šance měli, ale nedali jsme a přišel šestý gól. V závěru jsme to zkusili vabank bez gólmana, ale soupeř si šel za svým a zaslouženě vyhrál. Prohráli jsme kvůli nedisciplinovanosti, neplnili jsme věci, které jsme si říkali, měla tam být větší jednoduchost a víc se tlačit do branky a do zakončení.“

Fotogalerie