Je to tam, Plameny jsou v semifinále! Sen se stal skutečností

Zveřejněno 11.03.2016 | mk
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
ČF5, pátek 11.3.2016
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Sejpal – Pácal, Kadlec J. st. "A", Skokan, Voženílek, Barták, Březina, Suchý – Veselý, Semirád, Malý "C" – Jankovský, Zumr, Morkes "A" – Ježek, Chvojka, Kadlec J ml. – Jelínek, Martínek, Kadlec A.
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček, 19.Sláma – Pleva, Lojek, Beneš, Smejkal "C", Rašner, Klíma, Kuntsmüller, Kaňka, Štěpánek, Krupka, Vítek, Kovářů, Gregar, Bureš, Střecha, Pazourek, Hron
Branky a nahrávky: 59. Voženílek (Skokan, Jankovský), 59. Semirád (Veselý) – 4. Kunstmüller (Štěpánek, Pleva), 8. Střecha (Gregar, Beneš), 37. Kunstmüller (Štěpánek, Kaňka)
Rozhodčí: Petružálek, Schmejkal – Coubal, Kokrment
Vyloučení: 7:11 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1738
Střely na branku: 31:20 (3:8, 10:8, 18:4)
Průběh utkání: 0:3, 2:3
Stav série 2:3 (postupuje Žďár nad Sázavou)
K O L Í N – Jen těžko se hledají slova, jak popsat tu neuvěřitelnou dnešní euforii. Žďárští hokejisté si dokázali sáhnout na dno svých sil a doslova vydřít vítězství v rozhodujícím zápase čtvrtfinálové série, vyřadit vítěze základní části a postoupit mezi čtyři nejlepší mužstva. Utkání v Kolíně sledovaly cca tři stovky fantastických žďárských fanoušků. Plameny udělaly zásadní krok k tomuto úspěchu už v první třetině, kdy se ujaly vedení 0:2, v prostřední části přidaly třetí branku a tříbrankový náskok drželi až do posledních dvou minut, kdy Kozlové nejprve v přesilovce snížili na 1:3 a při následné power-play dokonce na 2:3 Víc jim ale Sobotkova družina nedovolila a na kolínském stadionu tak mohly propuknout obrovské žďárské oslavy.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Takřka úplnou invazí Žďáru do Kolína, by se mohlo nazvat páteční odpoledne, kdy od Sázavy směrem k Labi vyrazilo hned pět autobusů a ještě řada osobních aut. Však to také na kolínském stadionu bylo znát. Žďárští hokejisté dřeli znovu od první do poslední sekundy a jejich úžasní fanoušci je hnali za šokujícím úspěchem.

Utkání začalo pro hosty komplikací, když hned po čtrnácti sekundách byl vyloučen Martin Lojek a domácí tak mohli ještě znásobit očekávaný úvodní nápor. Ten se však nekonal. Žďárští vynikajícím způsobem ubránili své oslabení a následně se sami nastěhovali před Sejpala a zavírali domácí pod důrazným tlakem. Ten vynesl ve 4. minutě Plamenům nejprve přesilovku a následně i vedoucí branku. V početní výhodě se po nahrávkách Martina Plevy a Petra Štěpánka, pěknou trefou prosadil Luboš Kunstmüller - 0:1.

O minutu později překazil Blažíček skvělým zákrokem Morkesovi vyrovnání. Ale hra se opět spíše odehrávala přímo před zraky žďárských fanoušků, tedy před kolínskou brankou. A aktivní hra Plamenů přinášela ovoce. Martin Gregar svým důrazem vybojoval kotouč, nahrál Tomáši Střechovi, jenž šikovným zakončením zvýšil již na 0:2. Oběma stranám se ještě několik hodně zajímavých šancí naskytlo, ale podobně jako v předchozích zápasech série, se činili oba gólmani a drželi střelce na uzdě.

Asi třistahlavý kotel fanoušků z Vysočiny prožíval neskutečnou euforii z nečekaně úspěšného vstupu do zápasu. Jenomže jejich nadšení poněkud pohaslo minutu a půl před první sirénou, kdy Robin Blažíček po jednom důležitém zákroku, kterým vykrýval střelu Malého z nebezpečné pozice, zůstal dlouho ležet na ledě, byl ošetřován a vůbec to s ním nevypadalo dobře. Zápas ale chtěl za každou cenu dochytat a tak to zkoušel dál. Jenomže to nešlo a při nejbližším přerušení hry musel odstoupit a brankoviště přenechal svému parťákovi Jirkovi Slámovi.

To vše se odehrálo při vlastní přesilovce Žďáru a hned krátce na to fauloval Zumr a tak téměř celou závěrečnou minutu úvodní třetiny hráli Žďárští přesilovku pět na tři. Její využití a navýšení skóre se jim však nepodařilo a tak si do kabin odnášeli „pouze“ dvoubrankové vedení.

Ani ve druhé třetině se obraz hry nějak zvlášť neměnil, Žďár hrál výborně takticky, skvěle bránil a vyrážel do nebezpečných akcí. V první polovině třetiny dokonce ani soupeře téměř nepustil na dostřel Slámy, což ovšem mohl být paradoxně trochu problém, protože nerozchytaný brankář, který si dlouho nesáhne na puk, obvykle necítí potřebný klid a jistotu. Jenomže to se netýkalo Jirky Slámy, který od poloviny druhé třetiny už měl podstatně více práce, především díky sérii oslabení, a předváděl fantastické zákroky.

Krátce po vypršení jednoho z oslabení ve 37. minutě předvedli skvělou souhru Štěpánek s Kaňkou, kterou bezchybně zakončil svým druhým gólem Luboš Kunstmüller - 0:3. Hned nato, šli hosté znovu do čtyř a Malý s Kadlecem byli blízko kontaktní brance, ale Sláma byl skvělý. Kadlec pak ještě znovu dvakrát ohrozil ždárskou branku, podruhé dokonce v poslední sekundě prostřední dvacetiminutovky, jenomže vynikající Slámovy zákroky zajistily Plamenům tříbrankové vedení po dvou třetinách.

Závěrečné dějství nejen pátečního zápasu, ale celé série, se neslo ve znamení dobývání žďárského obranného pásma a urputné snahy Kozlů o branku naděje. K tomu jim výrazně napomáhala takřka permanentní přesilovka. Fyzický náročný styl hokeje s rychlým a aktivním přístupem, důraznými osobními souboji, důsledným napadáním, v kombinaci s náročným programem (osmé utkání v šestnácti dnech), si začal vybírat svoji daň a na hokejistech SKLH byla znát zvyšující se únava a vyčerpání, a také z toho plynuly časté fauly.

Ale hokejisté z Vysočiny v čele s vynikajícím Slámou, drželi tříbrankový náskok téměř až do konce zápasu. Sláma bravurně zlikvidoval brejk Semiráda, stejně jako obrovské šance Morkese, Zumra a Jankovského. Jenomže v závěru přišlo obrovské drama a hokej ukázal opět svoji krásu, když připomenul hráčům i fanouškům, že ani tříbrankové vedení dvě minuty před koncem neznamená žádnou jistotu.

Vteřinu před návratem Štěpánka z jednoho z řady žďárských vyloučení v čase 58:05, vypálil na branku Skokan a Marek Voženílek jej ztečoval za Slámova záda a ukončil jeho neprůstřelnost – 1:3. To byl impuls, který Kozlové potřebovali. Přidali se i diváci, kteří po dlouhé době, kdy se stadionem ozývali spíše jen žďárské pokřiky a skandování, začali svůj tým hnát za zvratem utkání. Domácí povolali Sejpala na střídačku, v šesti sevřeli hosty v obranném pásmu a po 50 sekundách snížili na rozdíl jediné branky z hole Jakuba Semiráda 2:3.

Rázem se nálada v hledišti obrátila, kolínští fanoušci začali bouřit, zatímco na tribuně pro hosty panovalo infarktové napětí. A k vyrovnání neměli Kozlové daleko, obrovský závar před Slámou však nakonec brankou neskončil, žďárští s vypětím všech zbytků sil bránili, lehali do střel, vypichovali puky... Dvacet sekund před závěrečnou sirénou se hostům podařilo dostat kotouč ven ze třetiny až do kolínského obranného pásma a další zteč již Kozlové nestihli. V tu chvíli spadl na tribuně pro hosty obrovský kámen… a vypukla neskutečná euforie a mohutné oslavy, kdy se hráči z kabiny vraceli a několikrát děkovali svým fanouškům a oni zase jim atd. Za zmínku však ještě stojí úžasné sportovní gesto poraženého týmu, který při rozlučkové jízdě kolem mantinelu nevynechal ani sektor žďárských fanoušků a upřímně jim hráči zatleskali a brankář Sejpal dokonce symbolicky „smekl“ z hlavy.

Hokejisté Žďáru nad Sázavou již nyní dokázali mnohem víc, než od nich před play-off většina lidí čekala. A není to jen samotná skutečnost, že dokázali přehrát a vyřadit nejlepší tým základní části, ale i to, že táhnou fanoušky na tribuny Bouchalek, které od zápasu s Havlíčkovým Brodem jsou na každý zápas skvěle zaplněné. A hlavně celkově dokázali doslova zbláznit celé město, které skutečně „hoří hokejem“. Zaznamenali jsme historicky nejpočetnější výjezd na utkání na soupeřově ledě, aktivity na klubových webových stránkách a profilech sociálních sítí nyní trhají rekordy. Žďár hoří hokejem a bude ještě minimálně další týden!

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Samozřejmě dnes to hodnocení bude radostné a pozitivní. Dvě třetiny jsme hráli parádní hokej, bruslili jsme, nefaulovali, dostali jsme se do vedení 3:0, takže jsme byli na koni. Jenomže ta psychika je hrozná potvora a my jsme si nějak před tou třetí třetinou uvědomili, že můžeme postoupit, jak obrovský úspěch by to byl a jak blízko tomu jsme. No a trochu jsme se z toho rozklepali, začali jsme dělat zbytečné chyby, začali jsme faulovat. Soupeř toho využil a jen díky Jirkovi Slámovi to potrestal až v posledních dvou minutách. Teď už to můžu přiznat, že po těch dvou gólech ve mně byla malá dušička v obavě, že bychom mohli dostat třetí gól a ztratit to. Chtěl bych poděkovat a pochválit všechny kluky, protože všichni nechali na tom ledě úplně všechno, oddřeli to, vím že už jim docházelo, šli na krev, padali do střel a musím před nimi smeknout.. Jen bych možná jednu věc chtěl říct. Zatímco naši gólmani podávali v sezóně řekněme průměrné výkony, tak teď v play-off oba ať Blažíček nebo Sláma, předvádí vysoce nadprůměrné výkony a mají podstatnou zásluhu na tom, že jdeme dál. No a musím za sebe i za kluky poděkovat fanouškům, ta atmosféra a podpora byla fantastická, bylo to ohromně cítit a i tohle nám určitě pomohlo. Tolik fanoušků na venkovním zápase, to asi ve Žďáře nikdy nebylo. A opravdu, bylo to úžasné a moc všem děkujeme.“

.

Jiří Seidl (trenér SC Kolín):

Jiří Seidl

„Opět jsme ten zápas prohráli v první třetině. Nebylo to poprvé, kdy jsme zaspali začátek a pak už se to těžko dotahuje. My jsme vlastně začali hrát play-off až dnes ve třetí třetině. To už byl stav 0:3 a těžko se to obrací. I když se nám podařilo snížit na 3:2, ale toho času už tam bylo málo a soupeř si to pohlídal. A k celé sérii bych řekl, že o ten jeden zápas určitě byl Žďár lepší a postoupil zaslouženě. “
Jakou roli dnes hrála psychika?
„Nějaký ten tlak a psychická zátěž, že když to nevyjde, tak se vypadne, tam určitě byla. Ale to je play-off, to se hraje pod tlakem a to je pro všechna mužstva stejné. Ano, Žďár měl v tomhle určitou výhodu, protože prakticky neměl o co přijít, a postupem mohl jenom získat. Ale dali tomu víc a postoupili.“