Plameny si po skvělém výkonu vynutily pátý zápas

Zveřejněno 09.03.2016 | Ondřej Krásný, mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
ČF4, středa 9.3.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Pleva, Lojek, Beneš, Smejkal, Rašner, Klíma – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Krupka, Vítek D., Kovářů, Gregar, Bureš, Střecha T.
Kolín: Sejpal – Barták, Skokan, Voženílek, Březina, Suchý – Veselý, Semirád, Malý, Jankovský, Zumr, Morkes, Chvojka, Kadlec J. st., Ježek, Kadlec J. ml., Pácal
Branky a nahrávky: 3. Štěpánek (Beneš, Kaňka)
Rozhodčí: Pokorný – Polák, Rampír
Vyloučení: 1:5 navíc Sejpal (KOL) 10 min OT Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1 329
Střely na branku: 33:20 (8:6, 9:8, 16:6)
Průběh utkání: 1:0
Stav série: 2:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Tak to byla veliká paráda! Fantastický hokej a bezchybný výkon Plamenů. Žďárským hokejistům stačila k vítězství jedna jediná branka, jelikož celou hru jistil Robin Blažíček, který vychytal čisté konto. Vítězný gól si připsal již ve třetí minutě hry Petr Štěpánek. Šancí na zvýšení náskoku však měly Plameny nespočet. O postupujícím bude muset rozhodnout až páteční pátý zápas série.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Jako první se do útoku vrhli Kozlové, ale se střelou Voženílka si Blažíček poradil. Domácí následně otočili hru směrem na kolínskou branku a ve třetí minutě explodovaly tribuny žďárských Bouchalek radostí. Po Kaňkově nahrávce, našel Beneš na pravém kruhu volného Petra Štěpánka, jenž trefou pod horní tyčku Sejpalovy branky otevřel skóre zápasu – 1:0. Asi nikdo z více než třinácti stovek diváků v tu chvíli nečekal, že to bude zároveň poslední branka celého večera a tím zároveň vítězná.

Následovalo dvouhodinové drama, kdy diváci tajili dech při šancích Kolína a očima tlačili kotouč do branky při velkých brankových příležitostech Plamenů. V jedné z nich se ocitl hned v šesté minutě Kunstmüller, ale od gólové pojistky jej dělily jen centimetry, o které kotouč minul odkrytou bránu. Na druhé straně mohl v 16. minutě srovnat Veselý, když se ocitl sám před Blažíčkem, ale žďárského gólmana nedokázal překonat.

Hned v první minutě prostředního dějství se až před kolínskou branku dostal Beneš, ale Sejpal vytáhl parádní zákrok. Na protější straně o chvíli později již někteří hráči Kolína zvedali ruce po Pácalově střele a Malého teči, jenomže i tohle Blažíček zvládl a našel kotouč pod svými betony. Oba brankáři nadále excelovali a drželi oba týmy ve hře. Sobotkovi svěřenci navíc skvěle takticky zvládnutou hrou nepouštěli, jinak aktivní hosty, do soustavnějšího tlaku a s jednotlivými pokusy Kozlů si skvěle poradil Robin Blažíček. Příležitostně zahrozily také Plameny, ale Sejpal předváděl rovněž výborné zákroky.

Obraz hry se nezměnil ani v závěrečné dvacetiminutovce. Zodpovědná hra Žďáru ze zajištěné obrany, podpořená vynikajícím Blažíčkem a dobývání útočného pásma Středočechy, to byly hlavní charakteristické rysy nejen této části zápasu. Ovšem největší šance si vytvořili domácí. V 52. minutě vychytal Sejpal ve výborné střelecké pozici Kunstmüllera. V 54. minutě už začaly tribuny jásat po ráně Lojka od modré. Červené světlo za kolínskou brankou se však nerozsvítilo, protože kotouč se od horní tyče odrazil těsně před brankovou čáru.

Drama vrcholilo, na Bouchalkách panovala elektrizující atmosféra vytvářena fanoušky obou soupeřů a všichni hokejisté dřeli ze všech sil, které jim zbyly. Ti hostující se snažili dobývat útočné pásmo a vytvořit si šanci na vyrovnání, domácí naopak jejich snažení narušovali buď už mezi modrými čarami, případně dostávali puky ze třetiny a když bylo nejhůř vše jistil Blažíček. Přesto si Žďárští několik nadějných šancí vypracovali, ale Sejpal držel naděje modrobílých do posledních okamžiků.

Minutu před koncem si kolínský kouč Seidl vyžádal oddechový čas, Sejpal zůstal na střídačce a Kozlové se jali dobývat žďárskou svatyni se šesti hráči v poli. I tyto krizové okamžiky však domácí zvládli a když jeden z kolínských hráčů napálil šest sekund před koncem puk od červené čáry na Blažíčka, přičemž několik jeho spoluhráčů nestihlo vyklidit útočné pásmo, bylo jasné, že ještě Plamenům sezóna nekončí. Kvůli úmyslnému ofsajdu se totiž hra stěhovala před Sejpala, který se musel vrátit do brány. No a po vypršení posledních vteřin mohli žďárští se svými fantastickými fanoušky slavit odvrácení kolínského mečbolu.

Úžasná atmosféra celého zápasu vyvrcholila emotivní děkovačkou, vyvoláváním hráčů z kabiny a mohutnými oslavami. I kdyby to v pátek nedopadlo, tenhle večer si všichni náramně užili a měla-li to být tečka za letošní sezónou na Bouchalkách, byla skutečně parádní. Ale nepředbíhejme, s jídlem roste chuť a Plameny rozhodně nebudou chtít uhasnout ani v pátek. S vědomím, že v Kolíně nemají co ztratit, se parta žďárských hokejistů pokusí o senzační vyřazení jasného favorita a vítěze dlouhodobé soutěže. A nebudou v tom sami, hned po zápase se započala organizace zájezdu několika autobusy do Kolína, takže Smejkal a spol. budou mít u Labe silnou Sázavskou podporu, protože Žďár hoří hokejem.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Byl to mečbol soupeře a šli jsme do zápasu s vědomím, že pokud to dnes nezvládneme, máme konec sezóny. Úkol byl hrát z dobré obrany a pokusit se dát první gól a obojí se nám podařilo. Z naší strany to byl parádní zápas. Smekám před klukama, vydřeli to a odmakali od první do poslední vteřiny a to všichni bez rozdílu. Pořád ale není konec a před námi je pátý, rozhodující zápas. Pro nás je to obrovská výzva, zkusit vyřadit vítěze základní části. My tam pojdeme se vztyčenými hlavami a uvidíme, co se nám tam podaří, ale otevřené je to na obě strany.“

.

Jiří Seidl (trenér SC Kolín):

Jiří Seidl

„Bylo to zase kvalitní utkání a diváci viděli pěkný hokej. My jsme tu první třetinu měli horší než soupeř, pak se to vyrovnalo a ta třetí byla z naší strany víc aktivnější. Bohužel jsme ten vytoužený gól nedali, soupeř to dobře ubránil a vyhrál zaslouženě.“

Fotogalerie