Plameny padly v nájezdech, ve středu budou odvracet mečbol Kolína

Zveřejněno 07.03.2016 | mk
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
ČF3, pondělí 7.3.2016
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Sejpal – Pácal, Suchý, Skokan, Voženílek, Březina, Barták – Veselý, Semirád, Malý "C" – Jankovksý, Zumr, Morkes "A" – Ježek, Kadlec J. ml., Kadlec J. st. – Jelínek, Chvojka, Kadlec A. – Martínek, Jelínek
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Pleva "A", Lojek, Beneš, Smejkal "C", Rašner, Klíma – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Krupka, Vítek, Kovářů, Gregar, Bureš, Střecha, Pazourek, Hron
Branky a nahrávky: 33. Zumr (Morkes, Jankovský), rozh. náj. Jankovský – 18. Štěpánek (Kaňka, Beneš)
Rozhodčí: Battěk – Votrubec, Ševic
Vyloučení: 4:3 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1527
Střely na branku: 30:30 (9:10, 8:10, 6:7 - 7:3)
Průběh utkání: 0:1, 2:1
Stav série: 2:1
K O L Í N – Žďárští hokejisté byli dnes velmi blízko tomu, aby zopakovali čtvrteční nečekanou výhru na kolínském ledě. V první třetině se brankou Štěpánka dostaly Plameny do vedení, které se jim podařilo držet do 33. minuty, kdy domácí vyrovnali. Další gól již diváci na kolínském stadionu neviděli a to ani v prodloužení, a tak o všem rozhodly až samostatné nájezdy. V nich se více dařilo domácím Kozlům a Jankovský jim vystřelil mečbol. Plameny se tedy ve středu na Bouchalkách pokusí vyrovnat sérii a odvrátit ukončení sezóny.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Plamenům se podařilo vstřebat sobotní vysokou porážku a dnes v Kolíně nastoupily se vztyčenými hlavami, ke třetímu utkání čtvrtfinálové série s plnou koncentrací a se vším nasazením. Všichni věděli o co jde, hrál se asi nejdůležitější zápas série, který vítěze hodně přiblíží k postupu. Proto ani jeden ze soupeřů nechtěl chybovat a oba bojovali ze všech sil, aby strhli tuto výhodu právě na svoji stranu.

V první třetině se nejprve na obou stranách odehrálo několik brankově nadějných šancí, které však likvidovali oba hrdinové dnešního večera, brankáři Martin Sejpal a Robin Blažíček. Na Sejpalovi si vylámali zuby jak Rašner, tak Beneš. Gól nepadl ani po velkém závaru před kolínskou brankou v 10. minutě ani z brejku Kunstmüllera. Na druhé straně nedokázali Blažíčka překonat Voženílek, Jankovský ani Semirád a neprošla ani Veselého dorážka.

Skóre se poprvé měnilo až v osmnácté minutě a k velké radosti početné skupiny žďárských fanoušků, to bylo na straně hostů. Po nahrávkách Kaňky a Beneše, se kolem kolínské obrany protáhl Petr Štěpánek a trefou nad Sejpalův beton poslal Plameny do vedení – 0:1. V úplném závěru úvodní třetiny byl blízko vyrovnání Jankovský, ale minul poloodkrytou branku.

Rovněž ve druhé třetině hráli hlavní roli opět oba brankáři, ale také pozorná a zodpovědná obranná hra obou soupeřů. Jediným, kdo se v prostředním úseku zápasu dokázal prosadit, byl kolínský Dominik Zumr, který po intenzivním tlaku Kozlů přeci jen dostal kotouč za Blažíčkova záda a vyrovnal stav zápasu na 1:1.

Tento stav vydržel až do třetí třetiny a s přibývajícím časem, bylo stále jasnější, že kdo vstřelí branku, vyjde ze zápasu vítězně. S ohledem na celkový vývoj série, byly tyto okamžiky možná klíčové a rozhodující pro celé čtvrtfinále. Oba soupeři si ke stržení vedení na svoji stranu vytvořili několik slibných příležitostí, ale žádná neskončila úspěchem střelce, ale brankáře.

Ve 45. nepřekonal Blažíčka ve velké šanci Morkes a o minutu později vytáhl Kaňkovo dobré zakončení Sejpal betonem. V polovině třetího dějství zachránil Plameny Blažíček, když vychytal Veselého v samostatném nájezdu. V poslední desetiminutovce mohli rozhodnout hosté, když dvakrát hráli přesilovku po faulech Jankovského a Veselého. Domácí však obě kritické chvíle zvládli na jedničku a oslabení výborně ubránili. V posledních dvou minutách se do nadějných situací dostali oba soupeři, ale ani jeden opět nedokázal překonat protivníkova brankáře.

Základní hrací doba nerozhodla, a tak se pokračovalo desetiminutovým prodloužením. Ovšem i zde pokračoval předešlý obraz hry, kdy brankáři excelovali a svými bravurními zákroky odmítali možnost soupeře rozhodnout utkání ve svůj prospěch. A když tedy nerozhodlo ani deset minut prodloužení, musel rozhodnout „penaltový rozstřel,“ tedy samostatné nájezdy. V nich padla jen jediná branka a to z hole Václava Jankovského, jenž ve druhé sérii svůj nájezd skvěle provedeným blafákem do forhendu proměnil, na rozdíl od Žďárských Štěpánka, Vítka a Krupky, z nichž se proti Sejpalovi nedokázal prosadit ani jeden - 2:1sn.

Plameny odehrály velmi dobrý zápas a zdá se, že sobotní debakl je spíše nabudil a dnes znovu žďárští hokejisté předvedli, že vítězi základní části dokážou být minimálně rovnocenným soupeřem. Ve středu se čtvrtfinálová série stěhuje opět na žďárské Bouchalky a zde půjde již do tuhého. Žďárští musejí v tomto zápase vyhrát, nechtějí-li již ukončit sezónu a chtějí-li si vynutit pátý rozhodující zápas.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Samozřejmě porážka na nájezdy mrzí a hodně. Ale nemůžu dnes klukům nic vytknout. Kromě pár nějakých okýnek v úvodu zápasu, kdy nás ale skvěle podržel Robin, jsme odehráli výborné utkání. Bylo to podle mého názoru krásné, pro diváky atraktivní, dramatické a vyrovnané utkání, do poslední chvíle otevřené na obě strany. Myslím, že dnes můžu pochválit i výkon rozhodčího, který nechal plynout hru a moc do toho nezasahoval. Dostali jsme se do vedení, ale pak nám soupeř vyrovnal. Nakonec to rozhodly nájezdy, jak se říká dovednostní soutěž, ve které prokázal více dovednosti soupeř. Chtěl bych apelovat na diváky, a fanoušky, aby ve středu přišli kluky v co největším počtu podpořit. Ty síly ubývají, bude to pro nás sedmé utkání ve dvou týdnech a to je prostě znát. Ale pokud znovu bude plný stadion, tak věřím, že jim to dodá sílu k tomu, aby ten zápas zvládli a vynutili si páté rozhodující utkání.“

.