Plameny zdolaly vedoucí Kolín

Zveřejněno 20.01.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
28., středa 20.1.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Beneš, Staněk, Pleva, Lojek, Smejkal, Rašner – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Bureš, Gregar, Krupka, Vítek D., Hron, Střecha T., Kovářů
Kolín: Moravec – Pácal, Hanzl, Skokan, Voženílek, Březina, Suchý – Veselý, Semirád, Malý, Jankovský, Zumr, Morkes, Chvojka, Kadlec, Ježek, Kozák, Navrátil
Branky a nahrávky: 1. Štěpánek (Kaňka), 4. Kaňka (Štěpánek), 14. Štěpánek (Beneš, Kaňka), 57. D. (Krupka, Lojek), 60. Kaňka – 19. Skokan (Zumr, Morkes), 28. Zumr (Morkes, Jankovský)
Rozhodčí: Pokorný – Klouda, Zídek
Vyloučení: 5:6 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 712
Střely na branku: 30:19 (14:8, 6:6, 10:5)
Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Bouchalky byly dnes svědky parádního hokejového představení. Domácí Plameny si vyšláply na lídra tabulky a od prvních okamžiků kráčely k důležité výhře. Po tříbrankovém vedení Žďáru se sice dokázali Kolínští dvěma góly vrátit do zápasu, ale třetí třetinu zvládli domácí opět na výbornou a dvěma trefami definitivně rozhodli o zisku tří nesmírně cenných bodů.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Plameny vstoupily do zápasu ve velkém stylu a již po osmadvaceti sekundách se ujaly vedení. Kaňka vybojoval kotouč u levé tyče Kolínské branky a Petr Štěpánek jej pohotově dorazil za Moravcova záda – 1:0. Domácí vedoucí branka ještě více nabudila a vynikajícím pohybem a důrazem ovládali kluziště. Po třech minutách byli za svoji aktivitu odměněni druhým gólem, kdy si aktéři první trefy vyměnili role. Štěpánek objel branku a křížnou nahrávkou našel na prvém kruhu volného Michala Kaňku, jenž bez váhání prostřelil Moravce podruhé – 2:0.

Tlak žďárského celku pokračoval, ale několik dalších šancí zůstalo nevyužito. Až ve 14. minutě se opět ujal slova žďárský kanonýr Petr Štěpánek, který po přihrávkách Beneše a Kaňky, střelou bez přípravy, potřetí rozvlnil síť kolínské branky – 3:0. Že to však domácí nebudou mít s vedoucím týmem tabulky tak snadné, jak by se po úvodních minutách mohlo zdát, ukázal v závěru prvního dějství Lukáš Skokan, který nenápadnou, ale dobře mířenou střelou snížil na 3:1.

Kontaktní branka hostům prospěla a do druhé třetiny nastoupili o poznání aktivněji a s viditelnou snahou o zvrat nepříznivého vývoje zápasu. K tomu jim navíc pomohla přesilová hra, kterou sice domácí dobře ubránili, ale šest sekund po návratu vyloučeného Plevy se s pomocí hole domácího Gregara trefil Dominik Zumr a Kolínští byli zpět v zápase.

O necelé dvě minuty později mohl vrátit Plamenům dvoubrankové vedení Beneš, ale pouze rozezvonil tyč Moravcovy branky. Na rozdíl od předchozích dvou domácích zápasů, se Ždárští ze ztráty vysokého vedení nerozklepali a se soupeřem dále drželi krok. Vyrovnaná druhá dvacetiminutovka však již další branku nepřinesla.

Do závěrečné části zápasu tak domácí nastupovali stále s těsným jednobrankovým vedením. Žďárští si jej však dobře hlídali, pozorně bránili, drželi střední pásmo a výborně se vraceli. Soupeře příliš do vážnějších šancí nepouštěli a pokud hrozilo nebezpečí, byl na svém místě připravený Robin Blažíček.

Domácí trpělivě čekali na svoji šanci. A ta přišla v 57. minutě v přesilové hře, kdy po nahrávkách Lojka a Krupky vypálil netradičně od modré parádní střelu David Vítek a přiblížil Plamenům tři body na dosah ruky – 4:2. Kozlové se však rozhodně nevzdávali a pustili se do závěrečného tlaku, podpořeného šesti hráči bez brankáře. A ke snížení jim chyběly jen milimetry, když se po Morkesově střele kotouč odrazil od horní tyče Blažíčkovi brány.

Minutu před závěrečnou sirénou ještě okořenil již tak vynikající zápas pěstní souboj mezi Lukášem Krupkou a Markem Voženílkem a oba si vysloužili čtyřminutový trest. Dramatické okamžiky ukončil půl minuty před koncem zápasu Michal Kaňka, když získal kotouč v polovině hřiště a puk nasměroval do opuštěné kolínské klece – 5:2.

Plameny si po takřka bezchybném výkonu připsaly nesmírně důležité tři body do tabulky a přiblížily se ke kýženému play-off. K tomu však ještě povede trnitá cesta, protože situace ve středu tabulky je hodně našlapaná. Další body budou chtít Sobotkovi svěřenci přivézt z Jablonce, ale sobotní tanec s Vlky bude mít zřejmě vysoké obrátky a každý bod ze severu Čech by měl cenu zlata. Doma se Smejkal a spol. představí opět za týden ve středu, kdy na Bouchalkách přivítají hokejisty Klášterce.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes to byl parádní zápas a pro diváky určitě super zážitek a kdo dnes nedorazil, tak přišel o pěkný hokej. Opět se nám povedl nástup, dostali jsme se po pěkných kombinacích do vedení 3:0. Kolín je ale hodně kvalitní soupeř a pak nás trochu zatlačil a snížil na 3:1 a pak jsme si dali vlastní gól na 3:2. Ale jsem rád, že kluky to tentokrát nepoložilo, nedostali jsme další gól a dokázali jsme hrát dobře z obrany, vyráželi do protiútoků a v přesilovce se nám podařilo skórovat a pak to potvrdit při power-play soupeře pátým gólem. Klukům musím poděkovat za parádní a zodpovědný výkon. Ovšem jedna výhra ještě jaro nedělá a pro play-off musíme vyhrát ještě další zápasy, takže si to můžeme dnes vychutnat, ale od zítra musíme již myslet na další zápas, protože v sobotu nás čeká hodně těžké utkání v Jablonci. “

.

Jiří Seidl (trenér SC Kolín):

Jiří Seidl

„Z naší strany to bylo hodně špatné utkání, soupeř nás přehrával skoro ve všem, hlavně v té první třetině, kterou jsme prohráli 3:1. Tam jsme vůbec nestačili se soupeřem bruslit a z toho pramenily naše chyby. A od toho se pak odvíjel celý zápas a už jsme se do něj pořádně nedostali. I když jsme snížili na 3:2, tak přesto jsme neměli žádný větší tlak a moc šancí, ze kterých bychom mohli vyrovnat, případně utkání otočit.“

Foto: www.hokej.idnes.cz

Fotogalerie