Z parádního derby nulový bodový zisk

Zveřejněno 22.12.2010 | mk
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
24., středa 22.12.2010
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Dolejš - Rašner, Roháčik, Fibikar, Šustr, Jelínek, Beneš, Zelený - Tecl, Dostál, Hrbatý - Kubát, Havel, Suk - Barták, Votápek, Kasalý - Hadrava
SKLH Žďár nad Sázavou: Babkovič - Souček, Koželuch, Smejkal, Pleva, Sobotka R., Jícha - Vránek, Sobotka M., Kunstmüller - Ježek, Bukáček, Dítě - Kotlík, Vítek, Man
Branky a nahrávky: 34. Roháčik (Zelený), 52. Kubát (Roháčik), 57. Dostál - 32. Man (Vítek), 57. Man (Pleva, Souček)
Rozhodčí: Humpolíček - Černý, Kříž
Vyloučení: 3:6 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 486
Střely na branku: 26:38
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2
P E L H Ř I M O V – Dnešní derby mezi Pelhřimovem a Žďárem neukázalo nic nového. Tradiční scénář přinesl i dnes výborný hokej hodný derby, vyhecovaný náboj, řadu pohledných hokejových akcí, osobních soubojů, skvělé zákroky brankářů i dobrou atmosféru. Hlavně ale opět bral body domácí tým. Po vyrovnaných dvou třetinách, přišlo rozhodnutí v závěrečné části, ve které hosté svého soupeře jednoznačně přehrávali a přestříleli, ale domácí opět využili jediných dvou chyb ve hře žďárských Plamenů a poslali je domů s prázdnou.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Do posledního zápasu letošního roku nastoupil Žďár s několika změnami v základní sestavě ať již vynucenými nebo nevynucenými. K utkání neodcestoval Vít Heřmanský, který se potýká se zhmožděným břišním svalem, Ugo Dobiáš laborující s třísly a z pracovních důvodu chyběl také kapitán Jiří Plachý. V obraně zaskočil junior Martin Jícha, který si vedl velmi dobře a svoje dosavadní malé zkušenosti s „dospělým“ hokejem na sobě nedával znát. Po Ondřeji Ježkovi, který se představil již v minulém utkání, posílil útočné řady také „starý známý“ Jiří Man z jihlavské Dukly, který již Žďáru nejednou pomáhal a kterého není nutné nějak zvlášť představovat. Svoji letošní premiéru v plameném dresu oslavil dvěma brankami a stal se skutečnou posilou.

Naprosto novou tváří a do poslední chvíle pečlivě utajovaným překvapením, se stal nový gólman ze Slovenska Peter Babkovič, který by měl po zbytek sezóny doplnit s Jiřím Slámou brankářskou dvojici. Tento brankář naposledy působil ve slovenské 1.lize v Michalovcích a letos byl blízko angažmá v Chrudimi, ale nakonec z toho sešlo, avšak nikoli z výkonnostních důvodů. Věřme tedy, že se mu bude dařit i ve žďárských barvách a další podrobnosti o novém gólmanovi přineseme v nejbližší době. Každopádně již dnes předvedl, že má co nabídnout.

Nyní již k samotnému zápasu. Hned v úvodní minutě se do velmi slibné šance dostali Man a Kotlík, ale nadějné akci chybělo důraznější zakončení. O chvíli později musel proti první vážnější akci Spartaku předvést své umění Babkovič. Ještě více do sedla dostala domácí první přesilovka, která předznamenala velmi přísný metr rozhodčího Humpolíčka a to zejména směrem ke žďárským hráčům. Největší šanci si v početní výhodě vypracoval domácí Dostál, ale jeho tvrdou střelu dokázal Babkovič vytěsnit mimo brankovou konstrukci, stejně jako o chvíli později Kubátův pokus. V osmé minutě se opět dostali ke slovu hosté a začali získávat aktivitu na svoje hokejky.

Nejprve Smejkal tváří v tvář Dolejšovi vyslal kotouč pouze do jeho lapačky a o chvíli později Vránek vyzkoušel jeho pozornost střelou k tyčce. Hosté se dostávali do stále většího tlaku a ještě více pomoci jim mohla jejich první přesilová hra. V té sice Žďárští dobře kombinovali a drželi útočné pásmo, ale k jedinému vážnějšímu ohrožení branky Spartaku se dostal Pleva, jehož dobře mířenou střelu od modré, však dokázal Dolejš lapit. Svoji hbitou lapačku předvedl o minutu později také proti střele Kunstmüllera. Hosté nadále svého soupeře přehrávali a pelhřimovský mladík se měl v brance co ohánět, leč tradičně žalostná koncovka Plamenů mu nečinila vážnější problémy a to ani během další početní výhody. V závěru úvodní třetiny se ještě do přečíslení dostali hosté, ale nešťastně zvolili přihrávku místo střely do hodně odkryté branky. V první třetině viděli diváci pohledný a rychlý hokej, ale branku nikoli.

Do prostřední části utkání bleskově vlétl Vítek, ale svoji střelou Dolejše nepřekvapil. Stejně jako za chvíli na druhé straně Babkoviče nepřekonali Roháčik ani Hadrava. Následující minuty přinesly tři vyloučení žďárských hráčů v krátkém sledu za sebou. Hosté si však v těchto situacích dokázali poradit a všechny tři oslabení ubránili s vypětím všech sil a za přispění spolehlivých zákroků brankáře. Téměř jistému gólu domácích zabránil jeden z hráčů v brankovišti, když Dostál chytře obkroužil bránu a pohotově přihrál před ní úplně volnému Hrbatému. Po vypršení trestů se naopak štěstí přiklonilo na stranu Pelhřimova, když Dolejšovi přeskočil kotouč lapačku a kutálel se do branky. Kde skutečně skončil, nebylo příliš patrné, ale každopádně byl rozhodčí přesvědčen, že za brankovou čárou to nebylo, na rozdíl od některých hostujících hráčů, kteří již zvedali ruce nad hlavu.

Skutečnou radost z gólu si však mohli hokejisté SKLH užít jen o malou chvíli později ve dvaatřicáté minutě, když poslal David Vítek přihrávku před branku, kde Jiří Man svým důrazem překonal Dolejše a v polovině zápasu otevřel jeho skóre. Uběhlo však něco málo přes minutu a ve stejnou chvíli putovali na trestnou lavici dva hráči Žďáru, když minimálně jeden z nich byl souzen více než přísně. Hosté se určitou dobu dokázali proti přesile dvou hráčů bránit, ale nakonec museli kapitulovat. Michal Roháčik dostal ideálně „nalito“ od Zeleného a bombou bez přípravy přímo do horního rohu Babkovičovy branky zařídil vyrovnání. Následnou standardní přesilovku již hosté ubránili. Domácí se v závěru opět ujali větší iniciativy a ještě párkrát zahrozili. Puky však končily v moci Babkoviče a jednou také na tyči jeho branky.

Po zkušenostech s předchozích zápasů, nechtěli Žďárští připustit ztrátu dalšího utkání v poslední třetině a vstoupili do ní až nevídaně aktivně. Soupeře přehrávali a na dlouhé chvíle jej zavírali v jeho obranném pásmu. V největších šancích se ocitli Kotlík a Ježek, ale ani jeden nedokázal rozvlnit síť pelhřimovské branky. V devětačtyřicáté minutě to stadionem jen zahučelo, když Dostál střelou z kruhu trefil přesně tyčku žďárské branky. Byla to však spíše ojedinělá akce a Plameny se rychle vrátili do útočné třetiny, kde však kombinovali více než bylo zdrávo a to na úkor střelby, která pokud byla, tak byla jen málo nebezpečná a mířila většinou do Dolejšovi hrudi , případně do jeho velmi jisté lapačky. V padesáté druhé minutě se Žďárští dopustili první skutečně vážné chyba a tu Spartakovci nemilosrdně ztrestali. Na vlastní modré se obránci až příliš rozestoupili blízko mantinelu, čehož využil Kubát, který si najel doprostřed, kam mu pohotově poslal dlouhý pas Šustr. Jiří Kubát v naprostém klidu, nikým neatakován přelstil Babkoviče a poprvé poslal Pelhřimov do vedení.

Tentokrát však inkasovaná branka Plameny neuhasila, ale naopak vybičovala hráče k ještě intenzivnějšímu náporu a domácí chvílemi nevěděli, kde jim hlava stojí. Hosté mohli jen litovat stále chabé produktivity a přestože i zvýšili četnost střelby, tak koncovce chyběla tu razance, tu přesnost či moment překvapení. Výborně chytající Dolejš si s tímto snažením hostujících střelců dokázal poradit, až na jednu střelu, se kterou měl sice vážné problémy, ale kotouč za čáru nedoputoval dřív, než jej stačil zalehnout. Do konce třetí třetiny zbývaly necelé čtyři minuty. Tlak a snaha Žďáru po vyrovnání vrcholily a přišla druhá chyba, která znamenala posunutí nadějí na úspěch v derby do hodně vysokých pozic.

Lukáš Dostál využil nedorozumění mezi obránci při rozehrávce a střelou přesně umístěnou pod víko zvýšil na rozdíl dvou branek. Závěry zápasů v Pelhřimově jsou však vždy mimořádně dramatické a nejinak tomu bylo i dnes. Prakticky hned z vhazování založili útok Martinové Souček a Pleva, který také zakončil střelou pod horní tyčku Jiří Man a druhou jeho trefou snížil na rozdíl jediné branky. To byl další impuls pro ofenzivní snažení. Minutu před třetí sirénou již Žďárští bojovali za vyrovnání se šesti hráči a bez brankáře. Půl minuty před koncem mohl definitivně rozhodnout domácí Havel, ale nedokázal trefit prázdnou branku. Z okamžitého protiútoku ještě hosté vytvořili slibný závar před Dolejšem, ale kotouč za jeho záda již nedostali.

Ze strany Pelhřimova bylo po zápase potvrzeno, že byl Žďár lepší, ale v hokeji je lepší ten, kdo dá více branek a to byli domácí, tudíž si připisují další tři body do tabulky. Domácí se vrací s prázdnou a nový rok 2011 přivítají na nelichotivé deváté příčce s tříbodovou ztrátou na osmé postupové místo.

Velké poděkování a obdiv si zaslouží skupina nejvěrnějších žďárských fanoušků, kteří i za současného nepříznivého stavu vážili cestu do Pelhřimova. Hlavně však neúnavně po celý zápas hráče povzbuzovali a proti nesrovnatelně početnějším domácím fans, byli určitě rovnocenným soupeřem.