Žďár opět nestačil na Kolín a v play-off ho čeká Vajgar

Zveřejněno 07.03.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
43., neděle 7.3.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Doležal, Koželuh, Smejkal, Pleva, Posmyk, Novák, Mach - Sobotka R., Bukáček, Sobotka M., Vránek, Man, Dobiáš, Kunstmüller, Šulc, Havelka
Kolín: Blažek - Nedbal, Tondr, Pýcha, Přibyl, Hanzl, Procházka, Malý, Pospíšil, Skokan, Morkes, Pomichálek, Musil, Manhart, Kubát, Čtvrtečka, Beňovský, Ježek
Branky a nahrávky: 9. Kunstmüller (Man, Koželuh) - 6. Morkes (Mannhart, Kubát), 29. Hanzl (Skokan)
Rozhodčí: Kareš - Klouda, Křivohlavý
Vyloučení: 7:6 Využití: 0:1 V oslabení:0:0
Diváci: 713
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – V posledním kole základní části 2.ligy bylo na Bouchalkách k vidění atraktivní hokejové představení, po jehož skončení však byli oslavování Kolínští Kozlové, kteří si těsným, ale zaslouženým vítězstvím nad žďárským SKLH zajistili výhodnější čtvrtou pozici pro nadcházející vyřazovací boje. Domácí předvedli sice bojovný výkon, dali do zápasu vše, co bylo v jejich silách, ale nedokázali najít recept na velmi dobře organizovanou obranu hostů, podpořenou vynikajícím výkonem svého brankáře Blažka. Jelikož i Vajner v domácí brance chvílemi doslova čaroval, lze konstatovat, že oba gólmani byli ozdobou dnešního utkání. V souběžně hraném zápase v Pelhřimově promrhal postupovou pozici domácí Spartak, jenž prohrál s Nymburkem, kterému tím přenechal místo v elitní osmičce. Díky lepším vzájemným zápasům skončil Žďár na sedmé příčce právě před Nymburkem a ve čtvrtfinále se střetne s jindřichohradeckým Vajgarem.

Reportáž

Již úvod zápasu naznačil, že jeho průběh bude spíše v pojetí opatrné defenzivní hry. V první pětiminutovce si obě mužstva vytvořila po jedné slibné šanci a střelci vždy ztroskotali na pozorných gólmanech. Poprvé kapituloval Vajner, když kolínští Mannhart a Kubát vybojovali puk za brankou a na perfektní přihrávku mezi kruhy si sjel Petr Morkes, který nekompromisním golfem poprvé rozvlnil síť žďárské branky. O tři minuty později mohli jít Kozlové již do dvoubrankového vedení, ale nebezpečný závar před Vajnerovou brankou gólem neskončil. Naopak domácí Koželuh krásně nahrál do jízdy ve středním pásmu Manovi a ten přesným pasem za obranu našel Luboše Kunstmüllera, který nikým neatakován nedal Blažkovi šanci. Další velkou šanci hostů přinesla jedenáctá minuta, kdy se Čtvrtečka prosadil až před Vajnera, který mu však dokázal vypíchnout puk a zamezit mu ve skórování. V patnácté minutě předvedl na druhé straně hbitou lapačku Blažek, do které vychytal Dobiáše, jenž pálil z dobré pozice. Blažek podržel svůj tým i o pár sekund později, kdy nejprve vyrazil dobrou Šulcovu střelu a poradil si s následnými dvěma dorážkami. V samotném závěru první třetiny se ještě dostal do šance Bukáček, ale ani on kolínského gólmana nepřekonal.

Druhá třetina začala opět šancí Bukáčka, která skončila znovu pouze v Blažkově lapačce. Jak se později ukázalo, v devětadvacáté minutě diváci viděli poslední a pro domácí bohužel rozhodující branku. Při početní výhodě nabil na modrou Skokan a Jan Hanzl bombou do pravého horního rohu Vajnerovy branky podruhé rozjásal fanoušky Kolína. O minutu později mohl pojistit vedení Kozlů ze sólového úniku Malý, ale i Vajner ukázal, že jeho lapačka je blesková. Ve dvaatřicáté minutě nabídli Středočeši svou nedisciplinovaností domácímu týmu obrovskou příležitost k vyrovnání. Nejprve signalizoval rozhodčí vyloučení Kolína za vražení na hrazení a po odpískání druhý hráč nesmyslně sekl žďárského protihráče. Domácí však s nabídnutou dvouminutovou přesilovkou pět na tři naložili velmi špatně a trestuhodně ji promrhali. Sice za Blažkova záda puk dostali, ale rozhodčí branku neuznal pro údajné předchozí zasažení masky gólmana. K dalšímu vážnějšímu ohrožení kolínské branky se však nedostali. Čtyři minuty před druhou sirénou vytáhl další parádní zákrok Blažek a následná nebezpečná střela z mezikruží skončila po teči na ochranné síti. O chvíli později znovu domácí dostali kotouč za Blažkova záda, tentokrát Kunstmüller sklepl puk přes branku, který se od Blažka odrazil za brankovou čáru. Rozhodčí ani v tuto chvíli gól neuznal pro jeho dosažení rukou a ani fakt, že se puk odrazil od brankáře, na jeho rozhodnutí nic nezměnil. Tlak domácích v závěru prostřední části, přinesl ještě další šanci, kdy puk prošel mezi Blažkovy betony, ale ten si ještě stihl lehnout.

Závěrečná dvacetiminutovku zahájili Kozlové velkou příležitostí nejprve střelou Mannharta a následnou dorážkou Čtvrtečky, oba ale ztroskotali na výborném Vajnerovi. Vzápětí se do brejku dostal hostující Musil, ale Vajner se opět vyznamenal svojí lapačkou a stále držel domácím naději. S přibývajícími minutami narůstala nervozita domácích, což se očividně promítalo na jejich hře plné nepřesností a řady chyb. Hosté pochopili, že šance na úspěch vede přes pozornou defenzivu. Útočné pokusy žďárských hráčů narušovali aktivním napadáním a dobrým pokrytím středního pásma, přes které domácí nebyli sto se dostat do vážnějšího ohrožení Blažkovi branky. V závěru zápasu se pak domácí chybou při střídání sami připravili o možnost power-play a závěrečného tlaku, když byli vyloučeni za příliš mnoho hráčů na ledě.

Kolínští Kozlové si tak po těsné výhře odvezli z Vysočiny tři body, čímž si vybojovali čtvrtou příčku v závěrečné tabulce. Hráči SKLH podali sice bojovný výkon a nelze jim upřít snažení a nasazení, ovšem na soupeře to nestačilo. Žďár obsadil v konečné tabulce sedmé místo a ve čtvrtfinále se utká s KLH Vajgar Jindřichův Hradec.

 

Ohlasy po utkání

Stanislav Bednář (trenér TJ SC Kolín):
Řekl bych, že jsme odehráli zápas dobře takticky. Byli jsme trochu nervózní a neproměnili jsme řadu šancí, to je naše velká slabina. Myslím ale, že jsme od začátku drželi utkání ve svých rukou. Měli jsme tam slabší chvilky, kdy nás soupeř zatlačil díky naší nedůslednosti, když jsme včas neodehráli kotouč z vlastní třetiny. Žďár se snažil, dobře bruslil a těchto chyb využíval, přesto si troufnu říci, že jsme měli utkání většinu času pod kontrolou. Bylo to hodně o tom, jestli využijeme ty šance nebo ne a pak to byly obrovské nervy, prostě něco pro trenéry, jsme teď zralí na lázně. Naštěstí to pro nás dobře dopadlo. Důležitý okamžik byl, kdy jsme ustáli oslabení ve třech. Tam se právě ukázalo, že jsme byli dneska o něco výš.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnes sice pěkný hokej, ale výsledek na … Jednoznačně považuji za zlomový moment, nevyužitou dvouminutovou přesilovku pět na tři. Opět jsme neproměnili šance a navíc jsme jich dnes zase až tolik neměli, jako třeba v jiných zápasech. Při naší produktivitě potřebujeme dvacet tutovek na jednu branku.

Martin Sobotka (hrající asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):
Porážka nás samozřejmě mrzí, protože jsme hodně chtěli vyhrát a začínat play-off v domácím prostředí. Rozhodující dnes bylo, kdo dá za stavu 1:1 první branku, bohužel se to povedlo soupeři. Dnešní zápas už měl docela parametry těch zápasů v play-off a tam často rozhoduje jediná branka nebo jediná chyba. Musíme se z toho poučit a zkusit uspět s Jindřichovým Hradcem. Dnes parádně zachytal Vajny a pokud mu vydrží forma, tak je to do play-off výborný základ. Ještě je potřeba abychom se probudili útočníci a dali nějaké góly. Teď již zůstanou tady i Jihlaváci a budeme moci konečně spolu potrénovat, trochu se sehrát a připravit se na čtvrtfinále. Jindřichův Hradec je rozhodně jasný favorit, má velmi dobrý kádr, ještě teď posílili, dnes deklasovali třetí Benešov, takže nás nečeká nic lehkého, ale zadarmo kůži nedáme a zkusíme je trochu potrápit. Fotogalerie: připravujeme...

Fotogalerie