Žďár ztratil vyhraný zápas a klesl na dno tabulky

Zveřejněno 09.12.2009 | mk
Trutnov SKLH Žďár nad Sázavou
22., středa 9.12.2009
Trutnov - SKLH Žďár nad Sázavou TRU - ZNS
Trutnov: Škrabelj - Antonín, Lesák, Pazdera - Mečiar, Mlejnek, Klement - Suchý, Chytráček, Jindřich - Dlab, Stehno, Mikolášek - Chochola, Petr, Pulpán
SKLH Žďár nad Sázavou: Navrátil - Koželuh, Smejkal, Šulc, Mühlfait, Novák - Kunstmüller, Plachý, Sobotka M., Bukáček, Vránek, Vítek, Havelka, Dobiáš, Štěpánek, Kotlík
Branky a nahrávky:40. Chytráček (Jindřich), 41. Jindřich (Chytráček), 43. Chytráček, 47. Chytráček (Jindřich, Suchý), 56. Suchý - 6. Plachý (Bukáček), 8. Kotlík (Koželuh), 37. Bukáček, 53. Vítek
Rozhodčí:Vokřál - Marek, Žemlička
Vyloučení: 7:9 navíc Smejkal (ZNS) 5min + do konce utkání Využití: 0:1 V oslabení: 0:2
Diváci:
Střely na branku: 35:42
Průběh utkání: 0:3, 4:3, 4:4, 5:4
T R U T N O V – Neuvěřitelný obrat předvedli hráči Trutnova v dnešním utkání. Do konce druhé třetiny zbývalo pouhých pár sekund a na ukazateli skóre svítil stav 0:3, avšak kontaktní branka trutnovského Chytráčka devět vteřin před druhou sirénou, předznamenala krutý obrat, o který se postaral právě tento hráč, jenž hattrickem a asistencí otočil během sedmi minut stav na 4:3. Naději hostům přinesla vyrovnávací branka ve vlastním oslabení, ale domácí po třech minutách rozhodli zápas pátou brankou ve svůj prospěch. Tato krutá porážka znamená, že do druhé poloviny soutěže vstoupí Žďár z posledního místa. Při troše sarkasmu bychom mohli říci, že to má své výhody, neboť již není kam padat dolů a můžeme jít již jen nahoru. Proto je třeba se od toho dna pořádně odrazit, hodit za hlavu poslední nezdary a ve druhé části soutěže zabojovat o play-off.

Reportáž

Od úvodního vhazování byli hosté aktivnější a po celou úvodní třetinu svého soupeře přehrávali. Svoji převahu proměnili i brankově, když v šesté minutě ukázkově vyhrál Bukáček buly pro Jiřího Plachého, který bez přípravy propálil Škrabelje v trutnovské brance. Po dvou minutách se při početní výhodě dobře uvolnil Koželuh a jeho střelu od modré tečovala nová žďárská akvizice Dan Kotlík podruhé do domácí sítě. V samotném závěru třetiny měli šanci na snížení domácí při pěkné akci Chytráčka, Jindřicha a Suchého avšak Navrátila nepřekonali.

V úvodu prostřední části se opět do gólové příležitosti dostal Chytráček s Jindřichem, ale Navrátil byl znovu bezchybný. V dalším průběhu třetiny žďárští ovládali hru a stále byli lepším týmem, pokud domácí zahrozili, likvidoval jejich šance skvělý Navrátil. Na obou stranách docházelo k poměrně častému vylučování. Jedna taková situace přinesla i třetí žďárskou branku, ale bylo to paradoxně při početní výhodě Trutnova, když Miroslav Bukáček vystihl chybu domácích a zvýšil na tříbrankový náskok. Závěr druhé třetiny však přinesl zlomový okamžik, jenž ovlivnil další vývoj zápasu. Po vzájemné potyčce bylo vyloučeno na obou stranách po dvou hráčích na čtyři minuty. V týmu Žďáru však putovali na trestnou dva obránci z celkových tří „čistokrevných“ beků, které měl v tomto zápase trenér Benák k dispozici. Během těchto čtyř minut Žďár přišel třemi inkasovanými brankami o své vedení. Pouhých devět sekund před druhou sirénou, této situace využil Petr Chytráček, který střelou do brankářova protipohybu k tyči vsítil kontaktní branku. Další pohromou pro hosty, bylo odstoupení Martina Sobotky pro obnovené bolesti třísel.

Pouhých padesát sekund ze závěrečné třetiny stačilo Ladislavu Jindřichovi, aby si ze žďárských hráčů udělal kuželky a snížil na 2:3. Podobný kousek předvedl o chvíli později Petr Chytráček a bylo vyrovnáno. Dá se říci, že se začínalo znovu, ale na ledě a hlavně v hlavách hráčů, bylo vše jinak. Domácím po tomto famózním návratu do hry narostla křídla a přebrali kontrolu nad zápasem, naopak hosté se začali trápit. Toho využil opět Petr Chytráček, který v sedmé minutě završil svůj hattrick a dokonal obrat skóre, když přesně trefil skákající kotouč a poslal jej přímo „pod víko“ Navrátilovi branky. Žďárské hráče to však nepoložilo, jak by se dalo očekávat, ale naopak začali opět bojovat a chtěli stůj co stůj odvést nějaké body. Přečkali vlastní oslabení a velkou šanci domácího Petra vychytal Navrátil. Následovala další početní výhoda Trutnova, při té však chytře vystihl domácí rozehrávku Smejkal a nahrál Davidu Vítkovi, který se nemýlil a podruhé v zápase vsítil branku Žďáru při vlastním oslabení. Hosté pak měli dvakrát na hokejce znovu vedení, když nejprve Plachý trefil horní tyč trutnovské branky a pak tvrdou trefu Kotlíka excelentním zákrokem zlikvidoval Škrabelj. Pět minut před koncem třetí třetiny však vyrobil jedinou chybu v zápase brankář Navrátil, avšak vybral si tu nejnevhodnější chvíli. Nijak zvlášť nebezpečné nahození na branku v pohodě pokryl, ale rozhodl se rozehrát a to přímo na hokejku domácího Suchého, který přesně trefil odkrytou část jeho branky a rozhodl tak o vítězství a zisku tří bodů pro domácí. Závěrečný tlak a pokus o vyrovnání zkomplikovalo vyloučení Smejkala na pět minut a do konce utkání za faul kolenem o jehož skutečné krutosti máme rozporuplné informace.

Hlavní příčinou ztráty vyhraného zápasu byla totální destrukce obraných řad. Při současné marodce nemá trenér k dispozici ani dvě dvojice plnohodnotných obránců. Celý týden manažer intenzivně pracuje na získání posil do obrany, ale je to velký problém. Obránci jsou naprosto nedostatkové zboží obecně a získat kvalitního beka je prakticky nemožné.