Po bleskovém gólu Žďár porazil Milevsko

Zveřejněno 04.10.2009 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Milevsko
6., neděle 4.10.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Milevsko ZNS - MIL
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner – Smejkal, Pleva, Doležal, Fibikar, Sobotka R., Šulc – Vránek, Sobotka M., Plachý, Bukáček, Dítě, Kunstmüller, Havelka, Dobiáš, Kaut, Vítek, Kočan, Mühlfait
Milevsko: Svoboda, 22 Žilinčík - Štych, Karpíšek, Trieb, Zich, Vítů, Tollinger, Zeman - Müller, Fořt, Voříšek, Heřmánek, Černý, Urbanec, Nikodém, Hamerle, Žižka, Růžička, Hraňo, Zíb. Procházka
Branky a nahrávky: 1. Vránek (Plachý, Sobotka M.), 12. Plachý (Sobotka M.), 22. Doležal (Plachý), 33. Pleva (Bukáček), 60. Kunstmüller - 29. Voříšek (Zíb), 49. Fořt (Procházka, Müller)
Rozhodčí: Mech - Humpolíček, Musil
Vyloučení: 5:7 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 620 Střely na branku: 32:51
Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Diváci, kteří se dnes byť jen o pár sekund opozdili, přišli o úvodní branku Jakuba Vránka, který již po osmi sekundách poslal domácí SKLH do vedení. Žďárští pak předvedli bojovný a zodpovědný výkon podpořený opět spolehlivým Vajnerem v brance a proti nepříjemnému a těžkému soupeři z jihu Čech vybojovali další tři cenné body do druholigové tabulky

Reportáž

Vzhledem k vyloučení Milevska ze soutěže, byl tento zápas anulován!

Úvod zápasu přinesl zřejmě nejrychlejší branku v letošní soutěži. Z přímočaré akce po ose Martin Sobotka, Jiří Plachý ihned z úvodního vhazování rozvlnil milevskou síť Jakub Vránek. Hosté byli touto brankou evidentně zaskočeni a domácí kontrolovali situaci. Ve čtvrté minutě získali žďárští příležitost k navýšení vedení, když nejprve byl vyloučen hostující Karpíšek a chvíli po něm poslal kotouč z obranného pásma mimo hrací plochu Nikodém. Nabídnutou dvojnásobnou výhodou však žďárští pohrdli a nedokázali ani vážněji ohrozit branku milevského Dalimila Svobody. V deváté minutě pronikal po křídle nováček v červeném dresu David Vítek a ve skórování mu zabránil Růžička jen za cenu faulu. Při této přesilovce již žďárští dostali soupeře pod tlak, ale ten byl jen platonický. Ovšem co se nepovedlo při přesilovkách, přišlo za rovnovážného počtu hráčů. Po padesáti sekundách od návratu vyloučeného milevského hráče, poslal z prostoru před brankou puk za záda brankáře Svobody Jiří Plachý za asistence Martina Sobotky. Od patnácté minuty hráli domácí opět v početní výhodě, ale opět velmi špatně a ve vlastním oslabení se dostali do šance hosté, situaci tak musel nedovoleně zachraňovat Kunstmüller a šel si odpočinout na dvě minuty za hákování. Nevyužité domácí přesilovky tak zvedli Milevsko a jeho hráči začali přebírat aktivitu a předvádět domácímu publiku své kvality. Krátká přesilovka stačila hostům k tomu, aby se dostali do pásma a zle tam domácím zatápěli i když ti hráli již v plném počtu, nemohli se ze sevření vymanit. Několikrát musel situaci zachraňovat žďárský brankář Vajner nebo se domácí uchylovali jen k zakázanému uvolnění. Tento tlak hostů vyvolal faul Doležala a o chvíli později i Plevy. Dvojnásobná výhoda hráčů v poli, se tak naskytla tentokrát jihočechům a to v délce jeden a půl minuty. Byla však přerušena sirénou ukončující první třetinu. V poslední sekundě se ještě dostal k puku osamocený Štych, ale jeho střelu Vajner bravurně vyrazil.

Do prostřední části hry, tak nastoupili hosté s výhodou dvou hráčů navíc. Ani oni si však s nabídnutou šancí nedokázali brankově poradit a po třinácti sekundách po návratu pátého hráče Žďáru přišel trest v podobě třetí branky v milevské síti. Prosadil se Tomáš Doležal jemuž přihrál Jiří Plachý. Třetí branka vyhnala z branky Dalimila Svobodu a mezi tyče se postavil David Žilinčík. Zdálo se, že by mohl hostům tento tah pomoci, neboť se jejich hra opět zvedla a v brance cítili větší jistotu. Několikrát ohrožovali Vajnerovu branku a vytvářeli si nebezpečné situace. V polovině utkání se konečně podařilo hostům překonat Vajnera. Ve skrumáži před domácí brankou se nejlépe zorientoval Luboš Voříšek a za asistence Petra Zíba vstřelil kontaktní branku. O dvě minuty později se mohli hosté dostat na dostřel jediné branky. Domácí obraně ujel nikým neatakován Jiří Fořt, ale jeho osamocený nájezd skončil na bezchybném Vajnerovi. Podle otřepaného pravidla nedáš – dostaneš, však přišla v zápětí reakce. Přesnou bombou od modré pod horní tyčku nedal Žilinčíkovi, který měl zakrytý výhled, žádnou šanci Martin Pleva, jeho projektil mu nabil Miroslav Bukáček. Další snížení měli jihočeši na hokejkách těsně před druhou sirénou. Do vyložené šance se dostal Nikodém, který dostal přihrávku do ideálního střeleckého postavení před brankou, navíc úplně osamocen, vítězně však z tohoto duelu vyšel opět domácí brankář Vajner, který na něj vytáhl další ze svých famózních zákroků.

V závěrečné třetině se již nehrál příliš pohledný hokej. Domácí na jedné straně udržovali slibný náskok a soustředili se na zodpovědnou hru odzadu, aby soupeře nepustili ke vstřelení kontaktní branky. Hosté se sice snažili o zvrat, ale s narůstajícím časem se z jejich hokejek vytrácela jistota a tak se většina děje odehrávala ve středním pásmu. Až v polovině třetiny se na chvíli usadili hosté v útočném pásmu a pěknou střelu Procházky od modré tečoval za Vajnerova záda Jiří Fořt a snížil stav na rozdíl dvou branek. Zhruba po pěti minutách další přetlačované probíhající vesměs ve středu hřiště, se dostal dvakrát po sobě do dobré šance domácí Vítek, ale nejprve jen rozezvonil tyč a o chvíli později jeho dobře mířenou střelu zlikvidoval hostující brankář Žilinčík. Nevyužití těchto šancí mohlo Milevsko potrestat kontaktním gólem vzápětí po chybě domácích hráčů, kteří se v obraném pásmu nemohli dohodnout, kdo bude hrát puk a tak jej přenechali milevskému útočníkovi, ten však v rozhodující chvíli branku přestřelil. Ale i pak se jihočeši dostali do závěrečného tlaku a zavřeli Žďár do obranného pásma. Do protiútoku se však po křídle uvolnil domácí Bukáček, ale tísněn obráncem Žilinčíka nepřekonal. Na posledních dvacet sekund se ještě hosté odhodlali k poslednímu možnému tahu, odvolali brankáře a v šesti se pokoušeli o snížení a případné vyrovnání. Místo toho však získal kotouč domácí Luboš Kunstmüller a poslal jej do opuštěné milevské klece, čímž zpečetil tříbodový zisk pro hráče z Vysočiny.

 

Ohlasy po utkání

Milan Tollinger (trenér HC ZVVZ Milevsko):
Do zápasu jsme vstoupili nešťastně, dostali jsme hned první střídání gól, což byla velká chyba. Přesto jsme se z toho dostali, začali jsme hrát celoplošný hokej a myslím, že docela dobrý styl. Ale pak jsme zase dostali po chybě druhý gól. Měli jsme hromadu šancí, ale nevyužili jsme je. I po první třetině za stavu 2:0 jsem věřil, že ten stav dokážeme zvrátit a dokážeme jít do toho zápasu znovu. Pak jsme ale zase dostali hloupý třetí gól. Když jsme pak dali konečně jednu branku, tak místo abychom znovu šli do tlaku a měli víc ze hry, tak jsme inkasovali na 4:1, což si myslím, že bylo asi rozhodující. Do poslední třetiny jsem klukům řekl, že nemáme co ztratit, aby se uvolnili a dali všechnu sílu do zakončení, to se nám trochu podařilo. Měli jsme tam znovu gólové šance, zase jsme je nedali. Pak sice ten druhý gól padl, ale pak už nás soupeř k ničemu nepustil, vyšachoval nám to a my už jsme neměli sílu na to, abychom víc soupeře zatlačili a dali jsme kontaktní gól. No a poslední branka už padla z power-play, když jsme se ještě pokusili to zvrátit, ale to se nám nepodařilo.
Po snížení na 4:2 jste přeci jen byli v tlaku a vypadalo to trochu nadějně…?
Sice tam šance byly, ale chyběl už tam ten důraz, bylo to takové platonické a žďárský gólman zachytal výborně. Na druhou stranu my jsme dostali branky takové… no spíš náhodné a to i rozhodlo.
Oproti loňské sezóně, která byla pro Milevsko velmi úspěšná, jsou letošní výsledky spíše střídavé. Co nejvíce týmu chybí k tomu, abyste se dostali na tu loňskou úroveň.
Ten mančaft je letos úplně jiný, hrajeme s mladýma hráčema. Je to všechno o penězích. Když budete mít peníze, můžete si koupit kvalitní hráče a ti vám tam budou hrát úplně v pohodě a davat góly, ale to musíte mít daleko větší rozpočet, než máme letos my. Letos jsou tam převážně mladí kluci, většina hrála juniorskou soutěž, jsou to mladí hráčii, kteří mají perspektivu. Je tady dobrá spolupráce s Táborem, kdy pro nás i pro ně je to velkým přínosem a toto se jeví jako kvalitní mančaft, pokud se s ním bude pracovat a trénovat, tak to mužstvo půjde výkonnostně nahoru. Myslím, že pokud zůstane pohromadě, tak během roku, dvou bude na špici a bude hrát zase perfektní hokej.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Byl to určitě hodně těžký zápas, my jsme měli obrovskou kliku, že jsme v osmé vteřině už dali branku. Pak se nám podařilo ještě v první třetině dát na 2:0 a přežili jsme bez gólu do naší branky a zase hlavně díky gólmanovi. Vím že se opakuju, ale Vajny nás teď hrozně moc drží. Takovýhle gólman je 90% mančaftu. Já si totiž myslím, že se trápíme teď, hodně se trápíme. Myslím, že na ty kluky dopadly ty nemoci co měli, to tělo než se s tím srovná, to chvíli trvá. Nahrazujeme to bojovností a zodpovědnou prací do zadu. Oni nás napadali, u nás ve třetině, hned šli po bekách, my jsme tam neměli vůbec prostor a ani ve středním pásmu, ani u nich. Jsem přesvědčen, že to byl zatím nejtěžší soupeř, co jsme zatím hráli. Chci opět poděkovat fanouškům, protože ta atmosféra je tady parádní a klukům za bojovný výkon a že tak těžký zápas dotáhli do takto vítězného konce.

Fotogalerie