Dorost na úvod v Mladé Boleslavi neuspěl, ani v nadstavbě

Zveřejněno 08.09.2018 | Ondřej Krásný, Jitka Čechová
Ml.Boleslav SKLH Žďár nad Sázavou
1., sobota 8.9.2018
Ml.Boleslav - SKLH Žďár nad Sázavou MBL - ZNS
Ml.Boleslav: Stuchlík – Sommer, Křepelka, Rajgl, Žabka, Šercl, Vochvest – Hamer, Sluka, Plíšek, Peca, Pavlík, Ďurač, Hruška, Haas, Náhončík, Růžek
SKLH Žďár nad Sázavou: Havlík – Gürtler, Macek, Beran, Joudal, Sochor, Pelikán, Číhal – Procházka, Pražák, Kotrba, Elis, Matas, Brúha, Bačo, Doležal P., Doležal J.
Branky a nahrávky: 8. Pavlík (Růžek, Šercl), 8. Žabka (Hruška), 10. Ďurač (Hruška, Plíšek), 15. Rajgl (Haas), 22. Haas, 22. Hruška (Křepelka), 30. Sluka, 50. Plíšek (Haas, Hamer), 56. Sluka (Hamer, Žabka), 64. Sluka (Křepelka, Haas) – 13. Procházka (Elis, Doležal P.). Rozhodčí: Folk P. – Kotek T., Valda A. Vyloučení: 7:10. Využití: 2:0. Diváci: 156. Střely na branku: 40:21. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 9:1 - N 1:0.
M L A D Á  B O L E S L A V — První kolo extraligy dorostu žďárským hokejistům vůbec nevyšlo. Již v desáté minutě prohrávali o tři branky a ačkoliv dokázali vstřelit snižující branku, tak kanonáda Mladé Boleslavi pokračovala dále. Plameny nezískaly ani bod v nadstavbě, ve které hrály přesilovou hru pět na tři.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Úvod zápasu lépe vyšel hostujícímu celku. Hned ve třetí minutě nastřelil horní tyč Bačo. Bruslaře však tato situace probrala a velice rychle se dostali do tempa zápasu. Už v osmé minutě se prosadil Matěj Pavlík. O pouhých třicet sekund později rozvlnil síť hostující branky Boris Žabka. Aby toho nebylo málo, v polovině 10. minuty navýšil vedení na 3:0 střelou z kruhu Dominik Ďurač. Ve stejném čase dostali menší tresty hned dva Bruslaři. Rajgl pykal za hrubost, Náhončík naopak za špatně upravený dres. Dvojnásobná přesilovka se však Žďáru vůbec nepovedla a domácí se bez problémů ubránili. I proto bylo tak trochu překvapení, když ve 13. minutě boleslavská obrana úplně zapomněla před vlastní brankou na Michaela Procházku, který pohodlně zakončil bekhendem a snížil na 1:3. V 15. minutě však slavila Boleslav počtvrté. To když přesilovou hru využil parádní ránou od modré Tomáš Rajgl. I po zbytek první dvacetiminutovky byla lepší Mladá Boleslav, další gól však již nepadl.

Bruslaři nešetřili soupeře ani z kraje druhé třetiny. Hned dva góly vstřelili již ve 22. minutě. O první branku se postaral po krásné samostatné akci Oskar Haas. O jednatřicet sekund později po pěkné přihrávce precizně zakončil Karel Křepelka. Tyto dva rychlé zásahy donutily hostujícího trenéra k využití oddechového času. Ten Žďáru alespoň na chvíli pomohl. Hosté výrazně přidali v bruslení a důrazu v osobních soubojích, což se významně projevilo na počtu vyloučených na obou stranách. Branky však střílela stále jen Boleslav. V 30. minutě využil přesilovou hru pět na tři domácí Daniel Sluka. Velkou šanci měli Bruslaři ještě v závěru druhé třetiny, kdy puk poskakoval kolem odkryté branky, tentokrát byl však hostující brankář úspěšnější.

Třetí třetina začala výrazně klidněji. Další branka padla až v 50. minutě a znovu do hostující brány. Úspěšný střelec byl tentokrát Jindřich Plíšek, který dorazil puk za Havlíkova záda. Do konce řádné hrací doby přidali Bruslaři ještě jednu branku. V 56. minutě zakončil kombinaci pod horní tyč Daniel Sluka.

Velké kontroverze vyvolaly hned dva tresty pro domácí hráče v závěru třetí třetiny, respektive jejich přenesení do prodloužení o „bonusový“ bod. Hosté ale nevyužili ani druhou přesilovou hru pěti proti třem. O několik okamžiků později za to byli potrestáni. V 64. minutě dorazil puk za Havlíka opět Daniel Sluka, který tak zkompletoval hattrick.

 

Ohlasy po utkání

Jiří Zörkler, BK Mladá Boleslav: Jsme spokojení. Vyhráli jsme v základní hrací době a vyhráli jsme i v prodloužení, takže máme čtyři body. Musím klukům poděkovat za jejich výkon i bojovnost, první zápas, ještě k tomu doma, to není legrace. Začátek jsme měli opatrnější, kluci byli trochu nervózní, ale naštěstí se nám hned v první třetině podařilo vstřelit čtyři góly a to bylo zásadní. Za pozitivní považuji, že navzdory výsledku hráči makali až do konce a naprosto nic nevypustili. Co už je pro mě méně pozitivní, je prodloužení a dle mého názoru chyba rozhodčích. Mám za to, že pokud je zápas v základní hrací době rozhodnut, všechny tresty, které je možné přenést do prodloužení, se ruší. My jsme hráli tři proti pěti – dle mého názoru chybně. Musíme se na to ještě podívat do pravidel, ale pokud mám pravdu, podáme stížnost. Mohli jsme klidně přijít o bod, který by nám už nikdo nevrátil.

Jozef Čepan, SKLH Žďár nad Sázavou: Byl to náš první extraligový zápas – jak žďárského dorostu, tak i mnohých hráčů. Bohužel, nepovedl se. Už přípravu jsme měli horší, pro kluky to určitě není jednoduchá záležitost. Ještě loni hráli krajské soutěže. Budeme muset hodně pracovat a hlavně musíme posílit. V Boleslavi jsme byli s jedním brankářem. Takhle se extraliga hrát nedá. Měli jsme příliš hluchých míst, soupeř nás zatlačil a dával góly. Mohli jsme získat jeden bod, byť tohle rozhodnutí považuji za rozhodnutí od zeleného stolu a za absolutní nesmysl, ale nezískali, protože jsme nedokázali využít dvojnásobnou přesilovku. Domácím gratuluji, hráli velmi dobře.