Konec. Plameny po velkém boji v Jablonci padly a sezóna pro ně končí

Zveřejněno 31.03.2018 | Tomáš Masař
Jablonec nad Nisou SKLH Žďár nad Sázavou
SF4, sobota 31.3.2018
Jablonec nad Nisou - SKLH Žďár nad Sázavou JBL - ZNS
Jablonec nad Nisou: Hosnedl (Petruželka) – Zeman, Moravec (C), Čechura, Pavlů, Pilař, Tondr Martin, Pulec – Babec, Bříška (A), Tondr Lukáš (A), Havlas, Nevyhoštěný, Mulač, Brokeš, Gecko, Demel, Homolka, Peřina.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Kulich) – Pleva (C), Poizl, Peslar, Lojek, Hort, Kolda, Sedláček – Kuřítko, Vítek, Jícha, Bureš, Pytlík, Štěpánek, Beneš, Stehlík, Střecha, Kovářů, Kunstmüller (A), Gregar.
Branky a nahrávky: 36. L.Tondr (Bříška), 46. Bříška (Pavlů), 53. Pulec (L.Tondr, Demel), 60. Homolka (Pulec) – 48. Pytlík (Beneš, Peslar), 53. Kolda (Hort). Rozhodčí: Valenta, Vokřál - Malý, Sedláček. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1003. Střely na branku: 36:36 (13:11, 13:12, 10:13). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Žďárští hokejisté dnes zajížděli na led jabloneckých Vlků bojovat o vyrovnání série a možnost zahrát si rozhodující zápas na Bouchalkách před vlastními diváky. I přes enormní snahu a nasazení však po většinu zápasu museli dotahovat manko a domácí se nakonec ukázali nad jejich síly. Vlci si tak připsali rozhodující třetí vítězství a potřetí za sebou mají možnost zabojovat v baráži o účast ve WSM lize. Pro Plameny sice tato sezóna končí porážkou, ale celkově lze letošní vystoupení svěřenců trenérů Michala Konečného a Radovana Biegla hodnotit více než kladně. Když po většinu ročníku přinášely Plameny svými výkony žďárským fanouškům spoustu radosti a euforie.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Začátek utkání se nesl v lehce vyčkávacím stylu, když si oba týmy byly vědomy důležitosti utkání a prioritou na obou stranách bylo hlavně neudělat chybu. Přesto se hned ve 2. minutě dostal v přečíslení dva na jednoho do šance domácí Babec, ale Sláma jeho ránu pokryl levým betonem. Další významnější zápis do děje utkání si v 5. minutě připsal opět Babec, který ovšem tentokrát zamířil na trestnou lavici, poté co se provinil nedovoleným bráněním. Plamenům se však přesilovku využít nepodařilo. Na začátku 12. minuty domácí opět zahrozili, když se k dorážce Bříškovy střely snažil procpat Lukáš Tondr, ale ani z tohoto mráčku nezapršelo. V 15. minutě si na trestnou lavici šel pro změnu odpočinout žďárský Lukáš Bureš, ale domácím se vedlo podobně jako o několik minut předtím hostům. První třetina tak skončila bez branek.

Na začátku druhé části hrály Plameny přesilovku, po vyloučení domácího Nevyhoštěného se závěrečným hvizdem první periody. Ale ani tentokrát se jim moc nepovedla, naopak chvíli po návratu domácího hráče na led jej trestné lavici vystřídal hostující Josef Kolda. Ani v této početní výhodě však diváci branku neviděli. Ve 25. minutě nebezpečně vystřelil žďárský Peter Beneš, ale jeho rána jen těsně minula domácí svatyni. O chvíli později na druhé straně kontroval domácí hrající trenér Tomáš Demel, když se na Slámu snažil vyzrát forhendovým blafákem, žďárský gólman však opět pohotově zasáhl. Podobně jako proti ráně Peřiny v 29. minutě. Skóre se tak měnilo až v čase 35:49. Domácí měli výhodu jednoho hráče v poli, když na trestné lavici pykal hostující kapitán Martin Pleva. Kamil Bříška se sice napoprvé neprosadil, ale vzápětí se mu podařilo najít Lukáše Tondra a ten se již střelou bez přípravy nemýlil - 1:0. Do kabin se tak šlo za nejtěsnějšího vedení domácích Vlků.

Do třetí části Plameny vstoupily tlakem, vědomy si, že je od vyřazení dělí už jen 20. minut. Na konci 42. minuty se před domácího Hosnedla prokličkoval Martin Gregar, ale jeho beckhendový blafák jen těsně minul domácí branku. Bohužel pro žďárské hokejisty byl domácí Kamil Bříška v 46. minutě při svém beckhendovém zakončení mnohem úspěšnější, poté co jej chytře vysunul Michal Pavlů - 2:0. Plameny se však nevzdávaly a v čase 47:38 při hře ve čtyřech na obou stranách snížily. V nepřehledné situaci se před domácí brankou nejlépe zorientoval Jaromír Pytlík a snížil na rozdíl jediné branky, asistenci si připsali Peter Beneš a Jakub Peslar - 2:1. Prakticky vzápětí mohl poslat domácí opět do dvoubrankového vedení Vojtěch Havlas, ale jeho teč Pulcovy střely skončila na boční konstrukci. Žďárští hokejisté se tlačili za vyrovnáním a domácí se naopak snažili jejich aktivitu rušit svými protiútoky. A v čase 52:05 se jim jeden z jejich výpadů podařilo zužitkovat. Po přihrávkách Lukáše Tondra a Tomáše Demela se mezi kruhy ocitl osamocený Ladislav Pulec a prostřelil Slámu střelou k tyči - 3:1. Jen o 9 vteřin později to však bylo zase už jen o gól. Po přihrávce Lukáše Horta, se z pravého kruhu prosadil Josef Kolda - 3:2. Tlak Plamenů sílil a na začátku 55. minuty jej ještě umocnil svým vyloučením domácí Martin Tondr. Jablonecký brankář Hosnedl však své spoluhráče v klíčových okamžicích podržel, především při šanci Martina Gregara v 56. minutě. Žďárští hokejisté se ještě v poslední minutě pokusili nepříznivý vývoj zvrátit se šesti hráči v poli, ale domácí už si koncovku pohlídali a v čase 59:51 jejich vítězství po přihrávce Ladislava Pulce definitivně do prázdné brány pojistil David Homolka 4:2.

Ani v druhém utkání na ledě Vlků se tak Plamenům nepodařilo i přes velmi odhodlaný a bojovný výkon zvítězit. Vzhledem k tomu, že jablonečtí byli na Bouchalkách jednou úspěšní, končí celá série jejich vítězstvím 3:1 a budou tak mít možnost do třetice se v bařáži poprat o účast v WSM lize. Pro Plameny tímto sezóna končí, přesto se však za své výkony jak v základní části, tak ve vyřazovacích bojích, v žádném případě nemusí stydět, když po velkou většinu sezóny předváděly hru na velmi vysoké úrovni a po celou sezónu se pohybovaly v nejvyšších patrech druholigové tabulky.

 

Ohlasy po utkání


Josef Březina (vedoucí mužstva HC Vlci Jablonec nad Nisou):
„Dnes je to hodnocení příjemnější s takovýmto koncem, ale byl to boj až do samotného závěru. Klobouk dolů, před kluky ze Žďáru. Viděli jsme tady asi nejlepší mančaft a nejlepší utkání vůbec. Vynikající atmosféra od fanoušků, jak od našich, tak od těch hostujících. Byl to boj až do konce a my jsme byli trochu šťastnější a důraznější v koncovce.“

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes opravdu obrovské zklamání, protože si myslím, že jsme si za tím šli. Bohužel asi rozhodl první gól v oslabení. Pak jsme dostali druhý gól, ale hned to bylo 2:1. Chtěli jsme, bylo vidět, že kluci chtějí. Dostali jsme neskutečný gól na 3:1. Dali jsme hned na 3:2. Byl tam tlak, byly tam šance, ale tady na tom malém hřišti potřebujete trochu i to štístko a to si myslím, že se od nás dnes odklonilo. Dvakrát to tam lítalo kolem brány. V tomhle zápase nemůžu klukům vůbec nic vytknout. Rozhodl domácí zápas. Dnes to kluci odbojovali a nemůžu říct ani půl slova.“