Z Tábora opět s prázdnou

Zveřejněno 08.10.2016 | mk
Tábor SKLH Žďár nad Sázavou
6., sobota 8.10.2016
Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou TAB - ZNS
Tábor: Novák – Černý, Havran, Kanov, Hlaveš, Košař, Heršálek, Raiterman – Kellner, Kýhos, Vaniš – Severa, Matušík "C", Seidl – Krätzer, Pechánek, Březina – Blažek
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Vítek, Beneš, Kolda, Smejkal, Klíma – Kunstmüller, Kaňka, Střecha Tomáš, Krupka, Kovářů, Červenka, Gregar, Bureš, Kuřítko, Plachý
Branky a nahrávky: 1. Severa (Matušík), 18. Matušík (Hlaveš), 23. Hlaveš (Severa, Seidl) – 19. Červenka (Klíma, Krupka), 26. Kaňka (Střecha)
Rozhodčí: Jechoutek – Svoboda, Ovsík
Vyloučení: 4:4 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1258
Střely na branku: 23:21 (9:5, 10:10, 4:6)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2

T Á B O R – Ani další pokus dobýt husitské hokejové opevnění u břehů Jordánu, žďárským hokejistům nevyšel. K bodovému zisku však dnes Konečného družina neměla daleko. O všem rozhodla úvodní třetina, jejíž první část zastihla Plameny v nedbalkách. Hosté po celý zápas dotahovali dvou nebo jednobrankovou ztrátu a i když ve druhé polovině zápasu měli herně i mírně navrch, vyrovnat nedokázali a z jihu Čech se vraceli bez bodového zisku.

Reportáž

Již tak zdravotně zdecimovaný kádr Plamenů utrpěl tento týden další ztrátu, když na marodce skončil další obránce Pavel Staněk a Jihlava nemohla uvolnit Václava Půžu. Aktuálně chybí kouči Konečnému šest hráčů základního kádru z toho pět obránců. Do zápasu tak byl povolán junior Zdeněk Klíma, který však odvedl velmi dobrou práci a připsal si první bod v „A“ mužstvu.

Úvod zápasu měl letos již obvyklý scénář, kdy se v první minutě ujímá soupeř vedení. Dnes tomu tak bylo již počtvrté ze šesti zápasů. V čase 00:57 přesnou střelou z mezikruží trefil levý horní roh žďárské branky Jiří Severa - 1:0. Krátce na to se řítili v přečíslení dva na jednoho Pechánek s Březinou, ale Řehoře nepřekonali. Žďárský brankář zásadním způsobem držel tápající Plameny nad vodou. Hosté nestíhali se soupeřem bruslit a před Řehořem se střídala jedna šance za druhou.

Až od 15. minuty se začali Žďárští dostávat do tempa a klást domácím výraznější odpor. Jenomže v tu chvíli přišel druhý direkt. Svoji obrovskou šikovnost předvedl v 18. minutě Jakub Matušík, který skvělou a rychlou individuální akcí zvýšil na 2:0. Ovšem Plameny své zmrtvýchvstání myslely vážně a přesně o minutu později střílel z kruhu Krupka, ke kotouči se dostal Klíma a za Novákova záda dostal nakonec kotouč Martin Červenka - 2:1. Ještě příznivěji pro hosty to mohlo vypadat v úplném závěru úvodní třetiny, kdy střelu obránce perfektně tečoval Gregar, ale Novák jej zázračně zachytil.

Ani prostřední dvacetiminutovka nezačala pro žďárské barvy dobře. Při přesilovce domácích, po tyči a Řehořově reflexivním zákroku dorazil kotouč za jeho záda Ladislav Hlaveš - 3:1. Žďárští však nic nevzdávali, ale naopak, stále více vyrovnávali hru a často dokázali soupeře dostávat pod tlak. A výsledek se brzy dostavil. Ve 26. minutě nahrál Střecha mezi kruhy volnému Michalu Kaňkovi a ten zkušeně trefou mezi ruku a tělo rozvlnil síť domácí branky – 3:2.

V tu chvíli asi málokdo z dvanácti set diváků přítomných na stadionu předpokládal, že právě viděl poslední branku zápasu. Od té chvíle patřily hlavní role oběma brankářům, kteří již žádný kousek černé gumy za svá záda nepustili. Plameny však stále častěji domácí celek přehrávaly a vytvářely si velké šance na vyrovnání, ale skvělý Novák držel domácím těsné vedení. To se nezměnilo ani v poslední minutě, kdy Žďárští vytvořili obrovský tlak, ale všechno, včetně několika dorážek, pochytal Novák.

Aktivní nástup hokejistů z Vysočiny do závěrečného dějství, přibrzdila záhy přesilovka domácích, kterou však hosté zvládli skvěle a následně se jali znovu dobývat táborské opevnění. V těchto chvílích byli hosté viditelně lepší, byli v pohybu, nahrávky chodily z hokejky na hokejku, zvýšil se i důraz v osobních soubojích a v předbrankovém prostoru. Jenomže táborská branka byla jako zakletá a domácí hokejisté těsný náskok ubránili až do samotného konce.

Konečného svěřenci předvedli dnes v posledních dvou třetinách jeden z nejlepších výkonů letošní sezóny a i když to na body nestačilo, dává to naději do dalších zápasů. Především ten nejbližší bude obzvláště důležitý, protože v něm nepůjde jen o cenné ligové body, ale také o prestiž v derby Vysočiny. Ve středu totiž na Bouchalky dorazí největší rival BK Havlíčkův Brod.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
"Problém je už v tom, že sem jedeme a já jenom slyším, že se tady ještě nevyhrálo a tak… a to je špatně. Pět minut vůbec nehrajeme, nevím proč, čekáme co bude a samozřejmě hned dostaneme gól. To jsem byl už opravdu naštvanej po té první třetině… A pak čtyřicet minut hrajeme parádní hokej. Takže to asi bude někde v těch hlavách. Vykašleme se už na to, co bylo vloni, předloni atd., jednou pro vždy. Furt tady poslouchám, že vloni jsme prohráli tam a tam… Nebuďme sakra podělaní. Kašleme na to a pojďme hrát to, co je letos… Jestliže dokážeme hrát v Táboře dvě třetiny parádní hokej a ve třetí třetině ještě přitlačit, tak ten mančaft nemůže být špatnej. Nemůžeme ale na začátku vždycky zůstat viset tak, že nikdo nebruslí a v první minutě pokaždé dostaneme gól. To si ale každý musí uvědomit…"

Tomáš Matušík
Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):
"Jsme rozhodně rádi, že máme tři body, protože po tom špatném začátku sezóny hledáme tu pohodu těžko. Mohli jsme to celé prakticky rozhodnout už v první třetině, kdy jsme odehráli nejlepší část zápasu. Plameny s námi nestíhaly bruslit a vytvářeli jsme si hodně šancí, ale jejich brankář zachytal výtečně a udržel je v zápase. Ve druhé třetině to ale už tak nebylo, hra se vyrovnala a chvílemi bych řekl, že měl soupeř převahu. Nakonec jsme to ale ubojovali, i když to byl těžký zápas a možná jsme měli i kliku."