Plameny vybojovaly po obratu v Trutnově dva body

Zveřejněno 10.01.2015 | mk
Trutnov SKLH Žďár nad Sázavou
23., sobota 10.1.2015
Trutnov - SKLH Žďár nad Sázavou TRU - ZNS
Trutnov: Čáp – Voženílek, Škvor, Dufek, Chaloupka, Kozák, Junek, Souček – Luštinec, Veselý, Šimoníček, Vávra, Poulíček, Koutník, Perutek, Březina, Chytráček, Svoboda, Zítka
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Vítek, Pleva, Pilný, Smejkal, Kolda – Krupka, Kaňka, Štěpánek, Gregar, Kunstmuller, Beneš, Zídek, Vítek, Havel, Bureš
Branky a nahrávky: 13. Šimoníček (Luštinec), 44. Veselý (Poulíček, Vávra) – 20. Kaňka, 58. Kaňka (Pleva, Kunstmüller), 64. Štěpánek (Smejkal, Vítek D.)
Rozhodčí: Battěk – Doležal, Žídek
Vyloučení: 6:5 Využití: 0:0 V oslabení: 0:1
Diváci: 305
Střely na branku: 30:28 (12:9, 8:9, 8:7 - 2:3)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3
T R U T N O V – Hokejisté SKLH dnes sehráli těžký zápas v Podkrkonoší, ze kterého si na Vysočinu vezou dva body. Domácí Draci šli v první třetině do vedení, Plameny pak dokázali při vlastním oslabení vyrovnat. Po druhé třetině, ve které branka nepadla, se v závěrečné dvacetiminutovce opět ujal vedení domácí Trutnov, ale Kaňka svým druhým gólem dokázal dvě minuty před koncem vyrovnat a bonusový bod zařídil Žďáru trefou v prodloužení Štěpánek.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí a vytvořili si několik velmi nebezpečných akcí, ale Jiří Sláma ve žďárské brance předváděl skvělé zákroky a svůj tým několikrát podržel. Puk za jeho zády sice v šesté minutě skončil, ale branka nebyla uznána, jelikož byla dosažena vysokou holí. Od poloviny třetiny se postupně začali prosazovat také hosté a začali s lépe bruslícími Draky srovnávat krok.

V 11. minutě měl na hokejce úvodní branku utkání Kaňka, ale puk z jeho hole zamířil místo do odkryté branky, pouze do její konstrukce. A tak o dvě a půl minuty později otevřeli skóre na druhé straně domácí. Po rychlé a perfektně provedené akci dva na jednoho, nahrával Luštinec před branku, kde nedal Jiří Šimoníček Slámovi sebemenší šanci – 1:0.

V závěru třetiny přišlo první vyloučení v zápase a domácí dostali přesilovou hrou šanci navýšit před přestávkou své vedení. Blízko k tomu měl Luštinec, ale Sláma se znovu vyznamenal. V čase 19:12 se trutnovský stadion ponořil do tmy a po krátké poradě poslal rozhodčí oba týmy do kabin s tím, že proběhne přestávka s úpravou ledu a poté se první třetina dohraje.

Neplánovaná přestávka prospěla více žďárským hokejistům. Po dvaceti sekundách využil Michal Kaňka chyby soupeřova obránce na modré a vyrazil do brejku a přestože byl faulován, dokázal při vlastním oslabení skórovat – 1:1. Ještě než se stačilo vše připravit k pokračování hry, světla v hale opět zhasla. Tentokrát strávili hráči zhruba desetiminutové čekání na „znovunažhavení“ lamp kroužením na ledové ploše. Následně se konečně dohrála úvodní dvacetiminutovka, která se protáhla takřka na celou hodinu.

Prostřední dějství začalo několika přesilovkami na obou stranách, které však spíše navazovaly na předchozí gól Žďáru v oslabení, neboť největší šanci při vyloučení trutnovského Veselého měl domácí Vávra, kterého ale skvěle vychytal Sláma. Ve 24. minutě putoval na trestnou lavici žďárský Kolda a skórovat mohli znovu hosté z přečíslení 2 na 1 v podání Kaňky a Štěpánka, ale zde se pro změnu vyznamenal domácí brankář Josef Čáp.

Až ve 28. minutě, kdy byl vyloučen domácí Poulíček, se do velké šance dostalo zvýhodněné mužstvo a to konkrétně Kaňka, kterému se však puk svezl a netrefil přesně. Celkově se však na rozdíl od první třetiny, kterou spíše ovládali domácí, ve druhé více prosazovali hosté a měli více ze hry. Branka však nepadla ani na jedné straně a do kabin hráči odcházeli za nerozhodného stavu.

Třetí třetinu začali žďárští přesilovkou, kterou však k vedoucí brance využít nedokázali. Naopak při návratu Veselého na led a současným chybným střídání Plamenů, se dostali domácí do přečíslení tři na jednoho. Po nahrávkách Poulíčka a Vávry se pokoušel Tomáš Veselý vrátit kotouč na úplně volného Vávru a druhé tyče, ale puk se od Smejkalovy hole nešťastně odrazil do branky – 2:1.

Hosté se snažili o vyrovnání a vytvořili si několik dobrých šancí, ale domácí brankář Čáp předváděl jisté zákroky, případně při něm stálo štěstí, když jednou zazvonila tyč a jednou kotouč proskákal těsně kolem pravé tyče. Čas ubíhal stále rychleji a domácí drželi těsné vedení. Jejich šance na vítězství se ještě znásobila, když narůstající tlak Plamenů byl v 55. minutě zbržděn vyloučením Havla a tři vteřiny před jeho návratem jej následoval Krupka.

Za další minutu se však faulem provinil také domácí Chaloupka a hrálo se čtyři na čtyři. A hra při tomto počtu Plamenům svědčila. V 58. minutě po nahrávkách Plevy a Kunstmüllera vypálil z pravého kruhu bez přípravy Michal Kaňka a svým druhým gólem v zápase zařídil Žďáru vyrovnání – 2:2.

Ale to ještě nebylo vše a 30 sekund před třetí sirénou chyběly jen milimetry k vítězné brance Gregarovi, který už, už dorážel do prázdné klece kotouč ležící těsně před brankovou čárou, ale Kozák byl o zlomek sekundy rychlejší a vyhodil černou gumu do bezpečí.

Základní hrací doba tak vítěze zápasu nepřinesla a pokračovalo se prodloužením. V něm měli velkou šanci Draci hned na začátku, ale Sláma opět skvěle zasáhl a Poulíčkův pokus zlikvidoval. Postupně však byli žďárští aktivnější a častěji ohrožovali branku soupeře.

A jejich snaha přinesla ovoce ve 4.minutě prodloužení. Po nahrávkách Vítka a Smejkala se k puku dostal Petr Štěpánek, který celý zápas dělal trutnovským hráčům velké problémy, protlačil se mezi kruhy a přesnou trefou do pravého horního rohu zařídil Žďáru vítězství a druhý bod – 2:3.

Dlouho už to vypadalo, že se Plameny budou z Trutnova vracet s prázdnou, pak však byli hodně blízko i třem bodům, tudíž lze dvoubodový zisk z ledu soupeře považovat za dobrý a spravedlivý. Zajímavostí je, že všechny tři branky vstřelil Žďár při hře ve čtyřech. Ve středu však čeká hokejisty SKLH poněkud tvrdší oříšek. Na Bouchalky přijede lídr tabulky HC Kobra Praha.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Zase jsme trochu prospali začátek zápasu. Většinu první třetiny jsme byli pod tlakem a hodně nás podržel Jirka Sláma. Paradoxně nás asi trochu rozsvítila ta zhasnutá světla a ještě před koncem první třetiny jsme v oslabení dokázali vyrovnat. Druhou třetinu si myslím, že už jsme byli lepší, ale nedokázali jsme dát gól. Po hrozné chybě jsme ve třetí třetině inkasovali, ale naštěstí se nám nakonec podařilo znovu vyrovnat. Mohli jsme prohrát i vyhrát a tak bych řekl, že remíza byla zasloužená. V prodloužení jsme byli o něco důraznější a hladovější po vítězství a nakonec i šťastnější. Za dva body jsme rádi, protože Trutnov byl opravdu kvalitní soupeř, který výborně bruslil a nebylo to vůbec lehké utkání.“

.

Radovan Biegl (trenér HC Trutnov):

Radovan Biegl
„Bylo to bojovné a vyrovnané utkání. V první třetině jsme byli lepší, ale bohužel jsme dali jen jeden gól. Ve vlastní přesilovce jsme opět vymysleli nevymyslitelné a nechali si vyrovnat. Druhou třetinu už byl Žďár lepší a ta třetí bych řekl, že byla vyrovnaná. Z naší strany mi chyběl větší hlad po gólech, snaha prosadit se… Byly tam dva neproměněné samostatné nájezdy. Pokud takovéhle šance nebudeme využívat, tak nám budou ty body pořád utíkat. Vrcholem jsou pak naše přesilovky. I když na tom pracujeme, tak to pořád nejde. A řekl bych, že tam se to dnes zlomilo.“