Poslední domácí utkání na výtečnou

Zveřejněno 08.02.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
31., sobota 8.2.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal – Staněk (A), Pleva (A) – Beneš, Jícha – Smejkal, Jan – Ježek, Kaňka, Plachý (C) – Kunstmüller, Říha, Dítě – Vítek, Kotlík, Man – Bednář, Hron, Gregar – Šír
Nymburk: Bílek – Bodnár, Cicvárek, Topič, Herna, Procházka, Kuzďas, Martinec, Král (C), Stehlík (A), Tregl, Šimek, Toma, Dvořák Chvojka, Zasidkovič, Sirotek, Dulovec
Branky a nahrávky: 5. Kaňka, 18. Říha (Staněk), 33. Vítek (Beneš, Říha), 48. Kotlík (Plachý), 48. Kaňka (Ježek), 60. Plachý (Kaňka, Staněk) – 21. Král (Martinec, Stehlík)
Rozhodčí: Slavka - Měkýš, Pospíšil
Vyloučení: 4:6 navíc Procházka (NYM) 10 min. OT Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 711
Střely na branku: 34:19 (12:9, 12:5, 10:5)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1
Hráč zápasu: Michal Kaňka (ZNS), Josef Toma (NYM)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny dnes sehrály poslední utkání základní části před domácími diváky a v zápase proti Nymburku potvrdily, že v této fázi soutěže vytvořily z Bouchalek nedobytnou tvrz. Kromě prvního zápasu proti Táboru neodcházeli Žďárští s domácího stadionu s prázdnou. V dnešním duelu dokázal soupeř vzdorovat síle žďárského celku do poloviny utkání. Pak již byli domácí viditelně lepším týmem a postupně si dokráčeli k dalšímu tříbodovému zisku.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Ani dnes nebyl tým Martina Sobotky v kompletní sestavě. Se zdravotními problémy se potýká brankář Jiří Sláma, kterého dnes výborně nahradil Petr Opršal, v roli dvojky musel zastoupit nemocného Vlacha junior Krásný. Na marodce je stále Krupka a Kolda si dnes znovu musel obléci jihlavský dres. Naopak comeback zažil Ondřej Ježek a nutno dodat, že téměř roční herní výpadek na něm prakticky nebyl znát a hned si připsal brankovou asistenci.

Dnešnímu zápasu předcházela kuriosní situace, kdy se v hostující kabině zasekl zámek a nymburští hokejisté se nemohli dostat na led. Až cca po deseti minutách se je podařilo vysvobodit a utkání mohlo začít.

Již ve druhé minutě rozezvonili domácí tyčku nymburské branky, kterou hájil Pavel Bílek. Na druhé straně vychytal Opršal nebezpečnou střelu Tregla z mezikruží. Na úvodní branku zápasu tak čekali diváci do páté minuty, když se tváří v tvář Bílkovi individuálně prosadil Michal Kaňka - 1:0. Avšak hosté rozhodně nepřijeli odevzdat body zadarmo a vedoucí branka Žďáru je nijak nerozhodila.

Naopak, přidali na důrazu a vytvořili si několik velmi slibných šancí. V těchto chvílích však Plameny podržel gólman Opršal, který několikrát hasil vyložené brankové příležitosti. Skvěle vyřešil akci tří hostujících hráčů na jednoho, kterou zakončoval Toma. V desáté minutě několikrát doráželi Šimek a Tregl, ale Opršal byl neprůstřelný.

V 17. minutě si Plameny zahrály poprvé přesilovou hru, když na trestnou lavici putoval Martinec. Domácí dokázali využít početní výhodu po dvaceti sekundách. Z mezikruží vypálil Staněk, ovšem zasáhl do hlavy bránícího hráče, sudí nechal situaci dohrát a Vladimír Říha dorazil kotouč do branky k velké nelibosti hostujících hráčů – 2:0. V samotném závěru úvodní dvacetiminutovky ještě zasáhl Opršal betonem proti Stehlíkově dorážce u levé tyče.

Ve druhé třetině zaznamenali hosté rychlý nástup a po pětačtyřiceti sekundách Lukáš Král otřel svoji střelu z mezikruží o tyčku a snížil na 2:1. A branková konstrukce zvonila dál, ovšem nyní již na straně Nymburka. Ve 22. minutě to byla levá tyč a ve 24. pro jistotu obě.

Další branka rozjásala Bouchalky až ve 33. minutě, když se po nahrávkách Beneše a Říhy z pravého kruhu prosadil David Vítek - 3:1. Stehlík mohl v brejkové situaci snížit, ale Opršal mu nedal šanci. Ve 38. minutě ještě mohl Plamenům navýšit vedení Man, ale nedokázal dostat puk pře Bílkův beton.

V úvodu závěrečné periody se do zajímavé šance dostal Ježek, ale jeho střelu z pravého kruhu vychytal Bílek. Definitivní zlom zápasu přišel ve 48. minutě. Nejprve si ve středním pásmu vyměnil kotouč Kotlík a Plachým, ten mu jej vrátil do jízdy mezi kruhy a Dan Kotlík se nemýlil – 4:1. A půl minuty na to Michal Kaňka zužitkoval Ježkovu přesnou přihrávku a ze stejné pozice znovu propálil Bílka – 5:1.

Žďárští hokejisté si pak již nenechali skvěle rozehranou partii narušit a soupeře k ničemu nepouštěli s výjimkou pěkné individuální akce Krále, se kterou si však poradil Opršal. Jeden a půl minuty před závěrečnou sirénou předvedla parádní souhru elitní žďárská první formace, když si Kaňka nabruslil s pukem do mezikruží a přihrál k pravé tyči Jiřímu Plachému, který neměl sebemenší problém se zakončením do odkryté nymburské brány – 6:1. Domácí kapitán završení „půltuctu“ oslavil efektním kotrmelcem.

Po zápase předal tradiční ceny nejlepším hráčům vzácný host, mistr světa a současný kapitán Sparty Praha Tomáš Rolinek. Za hostující NED Hockey Nymburk byl oceněn Josef Toma a na straně domácího SKLH si z rukou nejslavnějšího žďárského odchovance převzal cenu Michal Kaňka.

Po dnešním vítězství a po prohře Vrchlabí v Sokolově již Plameny odskočily svému pronásledovateli na rozdíl osmi bodů a pro jistotu udržení čtvrté příčky v dlouhodobé soutěži jim stačí získat alespoň dva body v příštím utkání v Pelhřimově nebo jeden bod v závěrečném zápase právě v Krkonoších. Kolín si dnešní výhrou v Moravských Budějovicích udržel třetí pozici při rovnosti bodů se Žďárem, ale s výhodou jednoho zápasu k dobru.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnešní zápas samozřejmě mohu hodnotit kladně a to nejen proto, že dopadl dobře, ale jsem spokojený i s předvedenou hrou. I když tam byly určité momenty, na kterých je třeba zapracovat. Jako to, že dáme gól na 3:1 a hned pustíme soupeře do tří přečíslení a vyložených šancí. Stává se nám tam, že přijde takový výpadek koncentrace a pocit uspokojení, že se nemůže nic stát. Musíme být stále ve střechu ať je stav 2:1 nebo 5:1 a hrát trpělivě svoji hru. Naštěstí to dnes skvěle podržel Petr Opršal, který přišel po delší době a hlavně v té první a druhé třetině nám hodně pomohl. Ale jinak to kluci zahráli výborně a když se to zlomilo tím čtvrtým a pátým gólem, tak už to pak byla paráda a tam už si mohli dovolit i takovou trochu exhibici, kterou jsem minule kritizoval a dát si to do prázdné brány.“

.

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):

Pavel Bičiště
„Hodnotí se to špatně. Soupeř nás jednoznačně přehrál. Přijeli jsme sem s tím, že bychom chtěli hrát dobrou obranu, hlídat si Kaňku, který nám dal doma dva góly, tak nám dal zase dva plus jedna. To je hokejista, který to prostě umí. Snažili jsme se na něj nasazovat naší první lajnu, hráče, který se měl o něj zajímat, ale to se nepovedlo. Měli jsme tam v první třetině asi tři situace, kdy jsme mohli dát gól, ale stejně jsme prohrávali 2:0. Osobně jsem neviděl ten druhý gól, ale byl tam kluk trefený do brady… najednou gól… rozhodčí to asi viděl dobře a branka byla uznaná. Ve druhé třetině se nám povedl začátek, kdy Lukáš Král využil přesilovku. Byl to příjemný kontaktní gól, chtěli jsme to držet, hrát disciplinovaně a vyčkat si na příležitost. To jsme nedokázali a měli jsme tam plno vyloučených, měli jsme asi pět střel a soupeř snad deset, takže to je všechno špatně. Žďár si to pěkně pohlídal a ve třetí třetině ještě ten stav navýšil, dal krásné góly, rozebrali si nás a dávali to do prázdné brány a my už jsme neměli šanci na nic. Jestli chceme pomýšlet na to, abychom začínali doma, tak musíme v každém případě v úterý porazit doma Řisuty a pak máme Bílinu. Budou to těžké zápasy. Jsou to sice soupeři, kteří jsou tabulkově dole, ale jsou to bojovníci, mají tam mladé kluky, kteří chtějí hrát, takže to nebude nic lehkého. Šance začít play-off doma ale je a máme to ve svých rukách, ovšem jestli se to povede, to opravdu nevím. “

Fotogalerie