Dramatický zápas proti Kolínu dotáhly Plameny do vítězného konce

Zveřejněno 15.01.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
27., středa 15.1.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Jícha, Smejkal, Kolda, Šír – Krupka, Říha, Plachý (C) – Kunstmüller, Hron, Dítě – Vítek D., Kotlík, Man
Kolín: Moravec (21.Sejpal) – Pýcha, Pácal, Kulhánek, Hanzl, Skokan, Nedbal, Chaloupka – Morkes, Valášek, Jankovský, Malý (C), Mejzr, Šafránek, Kočí, Zumr, Semirád, Ježek, Kozák, Kubát
Branky a nahrávky: 4. Dítě (Staněk, Krupka), 8. Vítek D. (Man), 17. Říha (Plachý), 29. Hron (Man), 46. Kunstmüller (Hron), 60. Říha (Krupka) – 11. Valášek (Jankovský, Morkes), 15. Valášek (Jankovský, Morkes), 26. Jankovský (Valášek, Morkes), 48. Jankovský (Morkes, Pácal)
Rozhodčí: Slavka – Maťašovský, Pospíšil Vyloučení: 4:5 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 611
Střely na branku: 32:34 (14:12, 6:10, 12:12)
Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:2, 5:2, 5:4, 6:4
Hráč zápasu: David Vítek (ZNS), Milan Valášek (KOL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Kdo dnes večer zavítal na žďárské Bouchalky, rozhodně nelitoval. Více než šest stovek diváků sledovalo velmi atraktivní hokejové zápolení ve vysokém tempu, plné krásných hokejových akcí, okořeněné deseti brankami s dramatickým vyvrcholením. Plameny většinu zápasu vedly, ale Kolínští Kozlové se průběžně dotahovali. Definitivní rozuzlení hokejového dramatu přinesla až branka Žďáru do opuštěné branky při power-play hostů.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Ještě před začátkem zápasu proběhla malá slavnost a manažer klubu Miloslav Šimon poblahopřál dlouholetému žďárskému trenérovi panu Zdeňku Řehořovi k jeho životnímu jubileu.

Od samého úvodu potvrzovaly oba týmy, že patří ke špičce soutěže. Hrál se velmi rychlý hokej, doprovázený výbornou atmosférou v hledišti, tvořenou oběma fanouškovskými tábory. Poté, co oba soupeři prověřili pozornost protivníkových gólmanů, přišla první branková situace. Krupka vyhrál vhazování na Staňka, který dlouhým a přesným pasem našel za obranu najíždějícího Jiřího Dítěte, který osamocen měl dost času, aby kličkou do protipohybu kolínského brankáře Moravce otevřel skóre utkání – 1:0.

Pokračovala svižná útočná hra na obou stranách se zajímavými šancemi. V osmé minutě jednu z nich dokázali opět využít žďárští hokejisté. V početní výhodě střílel Man, Moravec jeho ránu vyrazil před sebe a David Vítek dorazil kotouč za jeho záda – 2:0. Kozlové se rychle oklepali a dostali domácí pod velký tlak. Brankář Sláma se ocitl pod palbou nebezpečných střel, se kterými si ale dokázal poradit a hostům znemožnil snížení.

V jedenácté minutě se velké šanci ocitl Plachý, ale tváří v tvář Moravcovi neuspěl. A tak přišlo ke slovu otřepané nedáš – dostaneš. Morkes založil rychlý protiútok, Jankovský na sebe natáhl bránícího hráče a nikým nehlídaný Milan Valášek si zkušeně vychutnal Slámu – 2:1. Kolínské kontaktní branka vybudila, dále dobývali žďárské obranné pásmo a v 15. minutě udeřili podruhé.

Jankovský zachytil vyhazovaný kotouč, vyměnil si jej s Milanem Valáškem a ten svým druhým gólem v zápase prostřelil z těžkého úhlu Slámu a vyrovnal na 2:2. O minutu a půl později však přišla rychlá odpověď domácího celku. Jeho kapitán Plachý výborně našel na modré najíždějícího Vladimíra Říhu, jenž naznačil kličku do bekhendu a forhendem překonal Moravce, čímž vrátil Plamenům vedení – 3:2.

Středočeši se však nehodlali s tímto stavem smířit a vytvořili si v závěru nadějnou šanci na opětovné vyrovnání. Velkého závaru před Slámovou brankou využil Morkes a svým důrazem vydoloval kotouč, ale pak jeho střele chyběla přesnost a puk projel těsně vedle pravé tyče za branku. První přestávku tak trávili o jednu branku spokojeněji domácí hokejisté.

Do druhé části zápasu poslal kolínský trenér Rác namísto nejistého Moravce, do branky Martina Sejpala. Nadále pokračovala atraktivní ofenzivní podívaná okořeněná dvěma brankami. Jako první se prosadili hosté, když ve 26. minutě předvedli další hokejovou lahůdku. Kolínští se dostali do přečíslení a parádní souhru Valáška s Morkesem zakončil tvrdou ránou nad rameno domácího brankáře Václav Jankovský a bylo znovu srovnáno – 3:3.

Jenomže také tentokrát našly Plameny rychlou odpověď. O tři minuty později Man rychle nabruslil do útočného pásma, vystřelil na Sejpala a kotouč zamířil na zadní mantinel, tam jej však žďárský forward dokázal vybojovat a předložit před branku, kam si najel volný Josef Hron a potřetí poslal Plameny do vedení – 4:3.

Další šance na sebe nenechávaly dlouho čekat. Ve35. minutě mohli domácí přidat gólovou pojistku při přesilovce, ale Sejpal v těchto chvílích podržel svůj tým, když zlikvidoval skvělou ránu Říhy a poradil si i s další nebezpečnou situací o pár sekund později. Ovšem následovalo další vyloučení na kolínské straně a Žďárští získali půlminutovou dvojnásobnou přesilovku, kterou však nedokázali zúročit.

V závěru přišli ke slovu znovu hosté a vyrovnání viselo na vlásku. Ve 38. minutě se stadionem rozezvoněla tyč Slámovy branky po tvrdé střele Jankovského a pár sekund před druhou sirénou ve velké šanci těsně minul branku Zumr.

Do závěrečné třetiny hosté vstoupili s viditelnou snahou o vyrovnání. Ta byla ještě navíc podpořena ve 43. minutě přesilovou hrou, ve které byli bílomodří hodně blízko ke srovnání skóre. Nebezpečnou ránu od modré však Sláma zlikvidoval, stejně jako dorážku Jankovského. Fantastickým zákrokem lapačkou vychytal také Mejzrův pokus z pravého kruhu.

Závar před domácí klecí dál pokračoval a kotouč projel těsně vedle tyče odkryté brány. Kozlové drželi soupeře pevně v jeho třetině a tak Pleva v nouzi vyhodil puk ze hřiště a to tak, že do ochranné sítě a Středočeši získali 48 sekund početní výhody 5 na 3. Valášek však trefil jen boční konstrukci branky a domácí oslabení ubránili.

A nejen to. 15 vteřin po návratu Plevy z trestné lavice se vhazovalo po Sejpalově pravici, Hron buly vyhrál na Luboše Kunstmüllera a ten nepříliš prudkou, avšak velmi přesnou střelou k pravé tyči zvýšil na 5:3. Uběhlo jen pár sekund a po hrubce kolínské obrany mohl uštědřit hostům konečné KO Říha, který vystihl soupeřovu rozehrávku a řítil se zcela osamocen na Sejpala, který ale vytasil perfektní zákrok a udržel naděje Kozlů na bodový zisk.

Za dalších šestnáct sekund tyto naděje ještě posílil Václav Jankovský, který po spolupráci s Pácalem a Morkesem překonal ležícího Slámu a ve 48. minutě to bylo znovu jen o jednu branku – 5:4. Domácí již pozorně bránili své vedení a pokusy hostů končily buď na modré čáře nebo sražené v ochranné síti, případně na jistém Slámovi.

Plameny příležitostně vyráželi také do útočného pásma, kde však spíše šetřily cenné sekundy. Dokázaly si zde však vytvořit i zajímavé šance. Velký závar před kolínskou brankou však nakonec vyřešil Sejpal a držel svůj tým na dostřel.

Od 57. minuty se Kozlové nadechli k obrovskému závěrečnému náporu. Nedbalova střela ve velké příležitosti se však svezla pouze po boční síti. Necelé dvě minuty před závěrečnou sirénou odjel Sejpal na střídačku a Slámovu branku se jalo dobývat šest hráčů v modrých dresech. A ti rozpoutali v útočném pásmu hotové peklo a vyrovnání bylo na spadnutí. Několikrát skvěle zasáhl Sláma a jednou štěstí, když hostujícímu hráči, jenž měl před sebou více než polovinu odkryté branky, přeskočil puk hokejku.

Domácím se dlouho nedařilo dostat kotouč z obranného pásma. To se povedlo až půl minuty před koncem, když Kulhánkovu střelu před brankovištěm zastavil Pleva a v pádu stačil přihrát Krupkovi, který vyvezl puk až do útočného pásma, kde ještě přihrál lépe postavenému Vladimíru Říhovi, jenž trefou do opuštěné kolínské klece definitivně zpečetil výhru žďárských Plamenů – 6:4.

Po skončení zápasu předal oslavenec pan Řehoř tradiční ceny nejlepším hráčům utkání. Ocenění si odvezl z Bouchalek do Kolína autor dvou branek a jedné asistence Milan Valášek a na straně domácího SKLH byl odměněn střelec druhého gólu David Vítek.

V nádherném zápase, který snad nepostrádal nic, co si může divák v hokejovém duelu představit, oplatili Žďárští Kozlům porážku na jejich ledě. Tím si udrželi průběžné čtvrté místo v tabulce a přiblížili se třetímu Kolínu na čtyři body. V sobotu pocestuje Sobotkova družina do Slaného, kde sehraje další utkání proti Buldokům z Řisut.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Když jsem říkal, že se Sokolovem nebo s Kobrou se musel hokej divákům líbit, tak dnes to bylo zase ještě výš a byl to podle mě jeden z nejlepších zápasů možná za poslední roky. Ty parametry to mělo možná až na úrovni první ligy. Bylo to parádní rychlé utkání z obou stran. V podstatě bych asi měl říct, že remíza by byla spravedlivá a Kolín by si zřejmě bod zasloužil. Pochopitelně jsme ale rádi, že jsme to power-play uhájili a že to nedopadlo jako se Sokolovem, který nám dokázal vyrovnat. Dnes se nám pak podařilo dát gól na 6:4 a to vítězství si udržet. Určitě bych tam ale našel naše nedostatky. Hlavně když vedeme dvakrát o dvě branky, tak nesmíme najednou bláznit a hned dostat góly po zbytečných chybách. Tohle ještě musíme pilovat a do play off to eliminovat, protože tam by nás to mohlo stát ztracené utkání nebo sérii, takže na tom musíme pracovat.

.

Václav Rác (trenér SC Kolín):

Václav Rác
„Utkání se hrálo v krásné atmosféře. Na začátku naši mladí hráči udělali spoustu chyb, pustili jsme domácí do laciného vedení a díky zlepšenému výkonu a bojovnosti jsme se dostali znovu do zápasu. V těch rozhodujících chvílích se však projevila větší zkušenost domácího mužstva, které je vyzrálejší. Nás dnes také nepodrželi naši brankáři. Vcelku si ale myslím, že přestože jsme z toho ještě udělali zápas a o ten bod jsme se rvali, tak o ten kousek bylo vítězství domácích zasloužené. Jejich hra byla vyváženější a přestože někteří naši kluci podali vynikající výkony a dali nám možnost se o ty body rvát, tak Žďár byl vyrovnanější a to vítězství je z tohoto pohledu asi pro domácí zaslouženější.“

Fotogalerie