Z Prahy vezou Plameny cenný bod

Zveřejněno 20.10.2013 | mk
Kobra Praha SKLH Žďár nad Sázavou
9., sobota 19.10.2013
Kobra Praha - SKLH Žďár nad Sázavou KOB - ZNS
Kobra Praha: Mouček - Pohl, Ton, Cafourek, Verbík R., Sem, Verbík J., Jakeš, Bárta, Čurda, Strnad, Paris, Žáček, Sekerka, Slanina, Tuček
SKLH Žďár nad Sázavou: Vlach - Šír, Staněk, Pleva, Smejkal, Doležal, Kolda - Plachý, Kaňka Štěpánek - Kunstmüller, Hron, Dítě - Vítek, Kotlík, Beneš - Gregar
Branky a nahrávky: 6. Pohl (Ton), 26. Čurda (Pohl, Jakeš), 31. Cafourek (Jakeš, Verbík J.), 55. Jakeš (Čurda, Pohl), 63. Ton (Jakeš) – 4. Dítě (Künstmüller), 24. Štěpánek (Kaňka), 32. Hron (Künstmüller), 34. Kaňka (Štěpánek)
Rozhodčí: Luczków - Hrubec, Beránek Vyloučení: 7:7 navíc Smejkal (ZNS) 10 min. OT
Využití: 3:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 100
Střely na branku: 33:36 (11:12, 7:13, 15:11)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4, 5:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté dnes odehráli výborné utkání v pražském Braníku proti místní Kobře. Favoritovi byli na jeho ledě více než vyrovnaným soupeřem. O osudu utkání rozhodly přesilovky, které se lépe vydařily domácím. Přestože Plameny sahaly po třech bodech, je i jeden bod z tohoto ledu velmi cenný, což se ještě žádnému ze soupeřů nepodařilo. Sobotkův tým si tak již popáté v řadě připisuje na své konto bodový zisk.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Do české metropole odcestoval Martin Sobotka s týmem sice oslabeným, ale nakonec ne tolik jak to vypadalo ještě den před zápasem a někteří marodi se dali alespoň částečně do pořádku, aby mohli nastoupit. V obraně chyběli Jícha, Jan a Střecha, v útočných formacích scházeli Krupka a Man.

Největší problém však musel řešit žďárský kouč na postu brankáře. Gólmanská jednička Sláma si na tréninku poranil tříslo a tak do Prahy odjela dvojice Vlach a Krásný. Důvěru Sobotky nakonec dostal Václav Vlach, který si odbyl svoji soutěžní zápasovou premiéru. Nutno říci, že se s touto úlohou v těžkém zápase vypořádal se ctí a v určitých chvílích tým podržel.

Do utkání vstoupili lépe a aktivněji hosté a již po třech a půl minutách byli za svoji snahu odměněni úvodní brankou zápasu. Od zadního mantinelu našel Kunstmüller před brankou volného Jiřího Dítěte, který pohotově prostřelil Moučka v domácí kleci – 0:1.

Ovšem radost hrstky žďárských příznivců trvala jen dvě minuty. Vyloučený Štěpánek sotva stačil dosednout na trestnou lavici a už se vracel zase zpět. Hráčům Kobry stačilo pouhých pět sekund početní výhody a Ton nahrál na modrou čáru, odkud vyslal Jan Pohl tvrdou ránu po ledě, která skončila až za Vlachovými zády.

Do dobré šance se v 11. minutě při žďárské přesilovce dostal opět Dítě, ale sám před brankářem Moučkem neuspěl. A na stejném muži skončil i následný nadějný pokus Kunstmüllera. Další dobrou příležitost dostat hosty do vedení měl Štěpánek v závaru před domácí brankou, ale ani on neuspěl a minutu a půl před první sirénou jen těsně minul odkrytou branku Staněk. První třetina byla herně vyrovnaná a oba soupeři si vytvářeli tlak a brankové šance hlavně v přesilovkách.

Také vstup do druhé dvacetiminutovky vyšel lépe hokejistům z Vysočiny. Nejprve se ve velké šanci u pravé tyče zjevil Hron, ale Mouček jeho pokus skvěle zlikvidoval. Ovšem o dvě minuty později již pražský gólman kapituloval. Kaňka našel z poza branky volného Petra Štěpánka a ten vrátil hostům vedení – 1:2.

Ale zase ne na dlouho. Další přesilovka domácích znamenala opět vyrovnání. Po nahrávce Jakeše a Pohla vyslal Martin Čurda z levého kruhu obrovskou ránu, na kterou Vlach nedosáhl – 2:2. Za nedlouho mohlo dojít k obratu, když se Tuček zjevil sám před Vlachem, ale ten předvedl bravurní zákrok betonem.

Jenomže ve 31. minutě se přeci jen domácí poprvé v zápase dostali do vedení. Po nahrávkách Verbíka a Jakeše opět z kruhu vypálil Miloslav Cafourek, který svoji trefu ještě otřel o tyčku Vlachovy branky. Ovšem o minutu později bylo znovu vyrovnáno. Kunstmüller nabil mezi kruhy volnému Josefu Hronovi, který trefil přesně spojnici Moučkovy branky, ale tak, že puk od ní zapadl do sítě – 3:3.

Ještě veseleji bylo hostům ve 34. minutě, kdy opět přiklonili skóre zápasu na svoji stranu. Vynikající práci odvedl Štěpánek u levého mantinelu, kde svým obrovským důrazem vybojoval kotouč a vyslal jej před branku, kde ač tísněn obránci, dokázal Michal Kaňka vložit hůl tak, že puk zapadl do Moučkovy branky – 3:4.

Blízko vyrovnání byl ve 37. minutě domácí Čurda, který u levé tyče zakončoval z první, ale Vlach skvěle vytrčil proti jeho gólové šanci svůj beton. A tak po druhé siréně měli zápas lépe rozehraný hosté, kteří byli také v prostřední třetině o něco lepším týmem.

V závěrečné dvacetiminutovce se Plamenům dlouho dařilo držet těsný jednobrankový náskok. Žďárští hráli důsledně odzadu, dobře zajišťovali obranu a pokrývali střední pásmo. V několika důležitých okamžicích opět své spoluhráče podržel Vlach.

Ve 45. minutě ve velkém závaru před hostující bránou tečoval kotouč Čurda přesně do tyče. Následovala potyčka, ze které si poněkud překvapivě dvouminutový trest odnesl pouze žďárský Staněk, přestože schytal několik ran od svého protivníka. V následné přesilovce se do obrovské šance dostal volný Pohl u levé tyče, ale Vlach pohotovým zákrokem branku uhájil.

V polovině třetí periody se po levém křídle výborně uvolnil Kaňka, pálil sice již z těžkého úhlu, ale přesto měl s jeho střelou brankář Mouček pořádné starosti. O dvě minuty později vyslal z levého kruhu ránu aktivní Pohl. Jeho střele rozhodně nechyběla razance, ale zato přesnost, protože puk minul odkrytou část žďárské branky.

Do konce třetí třetiny chybělo necelých osm minut a schylovalo se k rozhodujícím okamžikům utkání. Na trestnou lavici putoval domácí Sem a hostům se naskytla velká příležitost pojistit si vedení. A rozhodně k němu měli blízko. Několik šancí po sobě vyvrcholilo tutovkou Kaňky, který vytáhl kotouč z trmy-vrmy před pražskou bránou a zdálo se, že jej již stačí jen prohodit do odkryté klece, ale z nějakého nepochopitelného důvodu puk v síti neskončil.

No a jak jinak, přišlo ke slovu otřepané nedáš-dostaneš. Následně se při vlastním oslabení dostali Pražané do přečíslení dva na jednoho a po nahrávkách Póhla a Čurdy, zakončoval za bezmocného Vlacha Jiří Jakeš – 4:4.

Težko uvěřitelná situace nastala deset sekund před koncem třetí třetiny. Na útočné modré se mezi dva beky prosmýkl Kunstmüller a měl před sebou již jen gólmana Kobry. Jenomže byl obránci zastaven a k údivu všech (zřejmě i domácích) rozhodčí rozpažil, takže nejen že nenařídil trestné střílení, ale nehodlal ani vylučovat.

Utkání mělo tedy další pokračovaní v podobě prodloužení. Po minutě a jedenadvaceti sekundách byl u dalšího problematického výroku rozhodčího opět Kunstmüller, kterého si sudí zřejmě neoblíbil a poslal ho na trestnou lavici za vysokou hůl, aniž by se s ní protihráče vůbec dotknul. V tu chvíli již neovládl emoce Smejkal a vykoledoval si desetiminutový osobní trest.

Domácí početní výhodu 4 na 3 využili po sedmdesáti sekundách, když po závaru před žďárskou brankou, po nahrávce Jakeše, přeloboval klečícího Vlacha Martin Ton - 5:4p.

Před zápasem by asi bod z Kobry bral každý rád, takže po skončení duelu byla na žďárské straně znát určitá spokojenost. Ovšem vzhledem k vývoji zápasu bylo cítit, že při troše štěstí mohly Plameny vézt z hlavního města na Vysočinu všechny tři body.

Ve středu čeká žďárský SKLH další tvrdý oříšek. Po sérii zápasů s novými soupeři, přichází souboj s tím nejtradičnějším. Sobotkova družina pocestuje na led aktuálního lídra tabulky do Kolína.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Od začátku se zápas vyvíjel dobře a dvakrát jsme se dostali do vedení. Na Kobře je menší hřiště a je nutné tam hrát trochu jiný hokej. Bylo potřeba rychle přes střední pásmo, nahazovat puky a dojíždět je, což se nám celkem dařilo. Byla škoda těch faulů, kdy nás soupeř z přesilovek potrestal. Ale celkově musím říct, že jsme utkání odehráli velmi dobře, kluci plnili taktické pokyny a to co jsme si řekli. I Venca Vlach tam měl pár důležitých zákroků a mohu říct, že rozhodně nezklamal. S bodem jsme určitě spokojení, ale přeci jen ta porážka trochu mrzí, protože vyrovnávací gól jsme dostali v přesilovce z brejku a ještě po naší velké šanci, kdy jsme mohli odskočit na dvě branky. Co říci k tomu závěru…? Kunstmüller jel už sám na bránu, byl stažený evidentně na trestné střílení, ale rozhodčí k úžasu celého stadionu rozpažil. Pak v prodloužení se hráč rozplácl na mantinel a Kunstmüller i když se ho ani nedotkl, byl vyloučený za vysokou hůl a z přesilovky jsme dostali rozhodující gól. Takže z toho závěru jsem trochu zklamaný.“

.

Miloslav Šeba (trenér HC Kobra Praha):

Miloslav Šeba
„Utkání se Žďárem pro nás bylo těžké v tom, že máme úzký kádr. Ze základní sestavy jsou tři hráči zranění. V Kolíně jsme odehráli kvalitní utkání, vyhráli jsme, ale vzalo nám to hodně sil. Projevilo se to na vstupu do zápasu se Žďárem. Nebyli jsme schopni vytvořit tlak, což se nám obvykle ve forčekinku daří. Ve čtvrté minutě jsme prohrávali, nicméně jsme srovnali. Tahle třetina byla velmi vyrovnaná a také skončila nerozhodně 1:1. Ve druhé jsme byli lepší pohybově, bohužel jsme ale inkasovali, soupeř šel do vedení, na což jsme odpověděli brankou na 2:2. Tím jsme si vytvořili velký tlak a v jednatřicáté minutě jsme šli na 3:2. Po hrubé chybě soupeř opět vyrovnal a krátce nato se dostal do vedení. Protože jsme prohrávali o gól, museli jsme přeorganizovat hru a v 56. minutě jsme srovnali. Za stavu 4:4 se prodlužovalo. Nechtěli jsme prohrát, takže jsme se za každou cenu netlačili dopředu. Soupeř v šedesáté třetí minutě fauloval a nám se povedl vstřelit gól. Soupeř měl velkou sílu v první útočné formaci, kde těžil ze zkušeností dvojice Kaňka – Štěpánek, což je silový hráč a v obraně dělal potíže. Podařilo se nám nicméně vyhrát v prodloužení, což je důležité pro další vývoj v tabulce."

Zdroj: www.hckobra.cz
Foto: www.cslh.cz