Plameny zvládly první test vítězně

Zveřejněno 09.08.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Břeclav
prip., pátek 9.8.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Břeclav ZNS - BRE
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (30.Vlach) – Jan, Fedoskov, Pleva, Šír, Střecha, Sobotka, Doležal, Vítek M. – Vitek D., Kotlík, Man – Ludvík, Gregar, Šulc – Kunstmüller, Hron, Dítě – Šimon, Peňáz, Čejka
Břeclav: Michálek – Dora, Beneš, Novák, Nekoranec, Hess, Maršálek, Zháňal, Bolfík, Lechner, Kurial, Máša, Průdek, Lenkovič, Vlašic, Juránek, Strapiha
Branky a nahrávky: 4. Kunstmüller (Hron), 8. Dítě (Šír), 22. Peňáz, 31. Ludvík (Šulc), 35. Kotlík (D.), 36. Dítě (Kunstmüller), 48. Kotlík (Šír, Man) – 45. Kurial (Beneš), 48. Beneš (Průdek), 58. Průdek
Rozhodčí: Homola - Zídek, Klouda Vyloučení: 5:4 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 130
Průběh utkání: 6:0, 6:1, 7:1, 7:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Po téměř pětiměsíční pauze dnes opět vyjely žďárské Plameny do boje. A vstup do nové sezóny jim vyšel na jedničku. V prvním přípravném zápase zdolaly i bez některých opor Břeclav vysoko 7:3. Prostor poprat se o místo v sestavě dostali především mladí hráči a svými výkony někteří z nich přidělali trenéru Sobotkovi vrásky na čele, ale v dobrém slova smyslu.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Již před zápasem oznámil žďárský kouč, že bude chtít vidět hlavně mladé hráče bojující o místo v sestavě a tak dostali volno někteří hokejisté tvořící hlavní kostru týmu. Volný páteční večer měli kapitán Plachý, Ježek, Kaňka, Staněk a Smejkal a diváci zatím neviděli ani Radka Hamana, který by měl být hlavní posilou letošního Sobotkova výběru.

Chyběli také hráči, kteří se uchází o místa v prvoligových klubech jako Jícha, Kolda, Kočan, Beneš nebo Štěpánek. V polovině utkání pak přepustil s čistým kontem své místo v brance Sláma svému náhradníkovi Vlachovi. Po jednoznačných dvou třetinách již do závěrečné části nenastoupily ani další opory jako Kunstmüller, Dítě, Hron, Doležal nebo Pleva.

Domácí se ujali vedení ve 4.minutě gólem Luboše Kunstmüllera, který dorazil za Michálkova záda přesnou přihrávku Hrona – 1:0. Využitím přesilové hry zvýšil v osmé minutě vedení domácích Jiří Dítě, který po přihrávce Šíra, parádní ranou z levého kruhu trefil růžek břeclavské branky – 2:0.

Domácí měli jasnou převahu a nepouštěli Lvy do nebezpečnějších akcí a naopak si vypracovávali další zajímavé šance. Z hostujícího tábora zahrozil nebezpečnou střelou pouze Nekoranec, ale Sláma skvěle zareagoval. Skóre se tak v první dvacetiminutovce již neměnilo.

Druhé dějství přineslo brankovou smršť v podání domácího celku. Tu zahájil ve druhé minutě junior Petr Peňáz parádní individuální akcí, když se skvěle uvolnil u levého mantinelu a přesnou trefou do šibenice zvýšil na 3:0. V polovině utkání nahradil bezchybného Slámu v brance jeden z jeho potencionálních sekundantů Václav Vlach.

A hned vzápětí se opět hýbalo s ukazatelem skóre. Prosadil se další mladík ve žďárském dresu Jan Ludvík, který proměnil svůj brejk, do kterého jej vyslal Šulc poté, co využil chybu soupeře na modré čáře – 4:0. Ve 34. minutě vyráží hostující gólman Michálek střelu Davida Vítka, ale s dorážkou pohotově přispěchal Dan Kotlík a bylo to již 5:0.

Brankový účet prostřední periody pak uzavřeli staří harcovníci. Kunstmüller výborně připravil kotouč do střeleckého prostoru v pravém kruhu Jiřímu Dítětovi a ten svým druhým gólem v zápase zvýšil na, pro hosty hrozivých, 6:0.

Do závěrečné třetiny již žďárský lodivod Sobotka nechal odpočívat další opory a v rozhodnutém zápase nechal projevit především mladé uchazeče o plamenný dres. To se sice projevilo ve vyrovnanější partii, ale žďárští mladíci bojovali ze všech sil. Po pěti minutách však kapitulovali a hostující Jan Kuriál šikovně ztečoval puk k levé tyči Vlachovy branky – 6:1.

O tři minuty později reagovaly Plameny další brankou. Podruhé v zápase se trefil Dan Kotlík po asistenci Šíra a Mana – 7:1. Ovšem odpověď Jihomoravanů na sebe nenechala čekat ani celou minutu a ze samostatného úniku snížil Peter Beneš, kterého vyzval vynikající přihrávkou Průdek – 7:2.

Po několika nadějných akcích a zajímavých šancích na obou stranách, dali konečnou podobu výsledku Břeclavané. Dvě minuty před závěrečnou sirénou překvapil Vlacha nečekanou ránou nad pravý beton Roman Průdek - 7:3.

Jednoznačná převaha domácích především v prvních dvou třetinách a výborný výsledek zdobily dnešní premiérové utkání žďárského SKLH. Ovšem to nelze nijak přeceňovat a je nutné mít na paměti, že se jedná o přípravu a trenéři zkouší různé hráče i způsob hry. Navíc sestava i předvedená hra soupeře zdaleka neodpovídala loňské Břeclavi a tak jakékoli bližší závěry by byly hodně předčasné.

Ve středu pokračuje příprava Sobotkovy družiny zápasem proti loňskému semifinálovému přemožiteli Plamenů, Technice Brno a lze téměř s určitostí říci, že v jihomoravské metropoli čeká žďárské hokejisty podstatně silnější protivník, který více prověří kvality tvořícího se týmu.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Bylo to první přípravné utkání a oba mančafty nehrály v plných sestavách, někteří hráči nejsou v těch lajnách sehraní, takže to bylo trochu kostrbatější. Z naší strany to ale bylo dobré utkání, kluci to odehráli v tempu, zahráli si s chutí a hráli dobře. Někteří mladí kluci mě mile překvapili, myslím, že se s nimi dá pracovat a někteří z nich mají šanci se dříve či později do týmu zapojit. Jinak na nějaké větší hodnocení je příliš brzy a jedna vlaštovka jaro nedělá. Jirka Sláma odchytal s nulou a tak se zdá, že mu forma z loňska vydržela, ale ani Venca Vlach nijak nezklamal. Ale znovu opakuji, byl to první zápas a nemůžeme dělat žádná hodnocení a závěry. Musíme jít dál, pracovat na přípravě a v dalších zápasech, aby postupně ta sestava vykrystalizovala. Je samozřejmé, že postupně přijdou nějaké změny, protože to nemůžeme hrát v pětadvaceti lidech. Tudíž budou muset přijít některé ty nepopulární kroky, počítám do konce srpna a v září by už to mužstvo mělo vyústit do finální podoby.“

Fotogalerie