Plameny v Hodoníně vyhořely, v play-off se utkají s Pelhřimovem

Zveřejněno 27.02.2013 | mk
Hodonín SKLH Žďár nad Sázavou
36., středa 27.2.2013
Hodonín - SKLH Žďár nad Sázavou HOD - ZNS
Hodonín: Barus - Skočovský, Pokorný, Svoboda, Šťastný, Směřička, Popela, Polesný, Miklík - Charvát, Kříž, Fiedler, Špok, Tomi, Peš, Sajdl, Jurásek, Kuba, Kučera, Procházka
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (14-40 Krásný) - Staněk, Střecha, Jan, Šír, Smejkal, Kolda, Březina, Ježek, Hron, Kotlík, Man, Vítek, Kunstmüller, Dítě, Kočan
Branky a nahrávky: 2. Kuba (Jurásek), 4. Špok (Kříž), 13. Fiedler (Kučera, Skočovský), 14. Jurásek (Kuba), 16. Kříž (Miklík, Špok), 25. Kříž (Pokorný, Špok), 38. Kuba (Peš, Jurásek), 40. Špok (Kříž, Charvát), 52. Kučera (Fiedler), 55. Pokorný (Fiedler), 57. Tomi (Jurásek, Kuba) - 4. Březina (Dítě), 24. Kotlík (Man), 45. Staněk (Dítě, Kunstmüller), 50. Man (Kotlík), 60. Hron (Kolda
Rozhodčí: Held - Chocholouš, Kříž Vyloučení: 3:7 Využití: 1:1 V oslabení:0:1
Diváci: 903
Střely na branku: 44:29 (17:7, 12:13, 15:9)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2, 8:2, 8:4, 11:4, 11:5
H O D O N Í N – Zakopnutí na cílové pásce, tak by se dal také charakterizovat dnešní zápas v Hodoníně. Čemu se Sobotkova družina úspěšně vyhýbala celou sezónu, postihlo ji v závěrečném zápase, když si z Hodonína odváží nepříjemný debakl. Toto škobrtnutí sice znamenalo, že Plameny ztratily v cílové rovince druhé místo, které na poslední chvíli vybojovala Technika Brno, avšak na druhou stranu určuje třetí místo za soupeře pro první kolo play-off Pelhřimov. Ten byl jednoznačně preferován fanoušky a možná i samotnými hráči a všichni se můžeme těšit na velké čtvrtfinálové derby.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Poslední zápas před play-off dostali volno některé opory týmu. Martin Sobotka dal naopak přednost a více prostoru některým méně vytěžovaným hráčům a těm, kteří v posledních kolech v sestavě chyběli. Někteří zkušenější odpočívali, někteří poléčili drobné šrámy či nachlazení. Do hry se tak dnes dostali Jan, Šír, Kočan, po alternacích v jiných soutěžích se vrátili Kolda a Březina a svůj debut ve druhé lize a mezi dospělými si odbyl juniorský brankář Ondřej Krásný.

Hned úvod zápasu naznačil, že o branky nebude v tomto utkání nouze a ještě před koncem čtvrté minuty se třikrát rozsvítilo červené světlo. V prvních dvou případech to bylo za žďárskou brankou. Po necelých dvou minutách otevřel skóre zápasu symbolicky ex-žďárský Michal Kuba, který před rokem naopak pomohl na stejném místě Hodonín překvapivě zdolat – 1:0.

Za další minutu vyrobila hostující obrana hrubku při rozehrávce a Martin Špok nedal Slámovi tvrdou střelou k levé tyči šanci – 2:0. Ovšem uběhlo jen půl minuty a Žďárští odmítli jednoznačný vývoj skóre, když povedenou individuální akce předvedl Ondřej Březina - 2:1. Dalších necelých deset minut to vypadalo, že by se mohla v Hodoníně hrát vyrovnaná partie.

Hosté přečkali dvojnásobné oslabení a vytvořili si i několik šancí na vyrovnání. Od konce 13. minuty však bylo vše jinak a Drtiči plně dostáli svého pojmenování. Třemi brankami během dvou minut domácí prakticky rozhodli o osudu zápasu. Nejprve Ondřej Fiedler bekhendovým pokusem k tyči zvýšil na 3:1 a za minutu se Zdeněk Jurásek obtočil kolem brány a zakončil – 4:1.

V tu chvíli Sláma přenechal své místo v brance svému mladšímu kolegovi a junior Ondřej Krásný ve své premiéře dokázal vzdorovat dvě minuty. Miklík se vydal ze středního pásma, obkroužil s pukem branku a našel přesně hůl Pavla Kříže, který ránou bez přípravy vymetl pavučinky v levé šibenici hostujícího brankáře – 5:1. Do konce třetiny se pak již skóre neměnilo a domácí odcházeli do kabin s luxusním náskokem.

V úvodu druhé třtiny byl blízko snížení Ježek, ale svoji obrovskou příležitost na brankovišti nevyužil. Ve 4.minutě, ale na modré chyboval Skočovský a Man vyslal do brejku Dana Kotlíka, který blafákem přelstil Baruse – 5:2. Ovšem jiskřička naděje pro Plameny zhasla hned za další minutu. Pokorný našel přihrávkou přes celé pásmo hůl Pavla Kříže a ten téměř bez přípravy napálil kotouč pod horní tyčku Krásného brankové konstrukce – 6:2.

Ve 38. minutě o sobě dal znovu vědět Michal Kuba, když své loňské spoluhráče počastoval sedmou brankou. Potáhl kotouč do pásma, natlačil se před obránce a doslova procpal puk mezi betony žďárského brankáře – 7:2. Drtiči pak přidali již zdevastovaným Plamenům na cestu do šaten ještě osmou branku. Kříž našel z rohu kluziště zcela neobsazeného Martina Špoka mezi kruhy, který z první napřáhl k dělovce a propálil všechno, co mu stálo v cestě – 8:2.

Ani v závěrečné třetině nebyli diváci ochuzeni o brankové hody, ale tentokrát si již své trefy oba celky rozložily rovnoměrně. Na třetí část se vrátil do branky opět Jiří Sláma a dlouho odolával. Dokonce se jeho spoluhráčům podařilo dvěma góly korigovat značně nelichotivé skóre. Ve 45.minutě poslal Dítě perfektní přihrávku na druhou tyč, u níž čekal Pavel Staněk, jemuž nedělalo problém překonat ležícího Baruse – 8:3.

V polovině třetího dějství přečíslila soupeře Kotlíkova formace a Jiří Man bezchybně zakončil – 8:4. Po dvou minutách už ale opět rozjel Baník svůj brankostroj. Domácím navíc pomáhalo i štěstí, když původní záměr Zdeňka Kučery přihrávat, změnila změť bruslí a hokejek, ze kterých byl puk ztečovaný do branky – 9:4. Na desítku pak zakulatil stav kapitán Petr Pokorný, který po Fiedlerově přihrávce přes celé pásmo zametl kotouč do odkryté branky – 10:4.

Čtyři minuty před závěrečnou sirénou uzavřeli Jihomoravané svůj střelecký účet a znovu u toho byl Michal Kuba, který dnes své bývalé spoluhráče opravdu nešetřil. Jeho střelu Sláma vyrazil vedle sebe, kde puk doklepnul Jakub Tomi do branky – 11:4. Poslední slovo si ale přeci jen vzaly Plameny, když se po střele Josefa Koldy z předbrankového prostoru prosadil do poloprázdné branky Josef Hron - 11:5.

Od první třetiny tak fanoušky u onlajnu už ani moc nezajímalo toto utkání, jako další tři, které rozhodovaly o čtvrtfinálovém soupeři Plamenů. A to bylo mnohem větší drama. V Moravských Budějovicích byl až do druhé třetiny nerozhodný stav, po dvou třetinách vedla Břeclav v Nymburku a Kolín jasně přehrával Pelhřimov.

Tato situace znamenala, že Žďár zůstane druhý a půjde na sedmý Spartak. Pak ale přišel tříbrankový trhák Techniky, který odsunul Žďár na třetí místo, kde na něj čekala Břeclav. Dlouho se čekalo u ne zrovna on-line onlajnu z Nymburka, zda se podaří domácím vyrovnat.

Ve chvíli, kdy se v přenosu objevila zprava „konec zápasu“ za stavu 1:2, zavládlo mezi fanoušky ve Žďáře i v Pelhřimově zklamání. Oba tábory si totiž do čtvrtfinále přály právě vzájemný duel. Ovšem došlo k nečekanému zvratu, když se po chvíli objevilo z nymburského zápasu, že se hraje 3.třetina a NED vyrovnal na 2:2.

A když takto skončila i 3.třetina, bylo všechno jinak. Ve čtvrtfinále se tedy mohou fanoušci těšit hned na tři derby-série. Kromě vysočinské dvojice Žďár – Pelhřimov, to bude jihomoravské derby Technika – Břeclav a polabské klání Kolín – Nymburk. Čtvrtým pak bude již dlouho známý pár Hodonín – Mor.Budějovice.

Takže nyní již víme vše potřebné a vzhůru na play-off. Věříme, že v sobotu zažijí Bouchalky velký zápas, vysoké nasazení, parádní atmosféru a to vše před plnými tribunami.