V dramatickém duelu Žďár uhájil Bouchalky proti Kozlům

Zveřejněno 03.10.2012 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
5., středa 3.10.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Střecha, Staněk, Jícha, Pleva, Smejkal, Beneš, Kolda, Šír - Kunstmüller, Kaňka, Vítek - Ježek, Hron, Dítě - Man, Kotlík, Slavík
Kolín: Moravec - Nedbal, Pýcha, Výborný, Hanzl, Richter, Barták, Špringl - Malý, Šafránek, Kadlec, Morkes, Kubát, Mejzr, Ježek, Zumr, Herwig, Vágner
Branky a nahrávky: 8. Man (Slavík, Beneš), 38. Beneš (Kotlík, Slavík), 41. Ježek, 60. Hron (Staněk) - 35. Kadlec (Pýcha), 41. Malý (Šafránek, Nedbal)
Rozhodčí: Dědek - Musil, Toman Vyloučení: 5:5 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 448
Střely na branku: 26:35 (12:12, 4:14, 10:9)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2
Hráč zápasu: Petr Opršal (ZNS), Josef Malý (KOL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dnešní utkání sousedů v tabulce mělo od prvních okamžiků bojovný náboj. Domácí Plameny od osmé minuty vedly a těsné vedení o jednu branku držely téměř celé utkání. Kolínští byli nebezpeční a domácí tým dokázali přestřílet. Petr Opršal však Plameny držel a jeho spoluhráči dokázali na dvě vyrovnání hostů vždy rychle odpovědět. Pár sekund před koncem Žďárští pečetili svoji vybojovanou výhru gólem do prázdné branky.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Na začátku úvodní třetiny se obě mužstva prezentovala vyrovnaným výkonem, kdy náznaky příležitostí likvidovaly pozorné obrany a výborní oba brankáři. První gólový záznam v utkání si připsali domácí, kteří krátce po neúspěšné přesilové hře otevřeli skóre utkání . V 8. minutě nahrál Slavík na modrou Benešovi a jeho střelu šikovně tečoval Jiří Man pod Moravce - 1:0.

Další výraznější příležitost přišla po vyloučení hostujícího Nedbala za podražení, kdy Kunstmüller vyzkoušel brankářské dovednosti Moravce. Poté přišly chvíle Kolína a několik jeho slibných šancí. V oslabení si pak připsal domácí gólman Opršal několik dalších vynikajících zákroků. Hlavně Kadlec se Šafránkem dělali domácí obraně velké problémy. Přesto byl stav utkání po první třetině 1:0.

Ve druhé třetině byli hosté aktivnější a vytvářeli si herní i výraznou střeleckou převahu. Největší příležitost hostů přišla v pětadvacáté minutě. Na útočnou modrou dostal parádní přihrávku Morkes, ale v úniku nedokázal bekhendem překonat do té doby neprůstřelného Opršala. Hosté výborně napadali žďárskou rozehrávku a domácí se nebyli sto dostat do výraznějšího ohrožení kolínské branky.

Naopak bílomodří stále častěji ohrožovali branku Plamenů, ve které měl skvělý Opršal hodně práce. Nakonec se přece jen Kolín dočkal. Po Pýchově krosovém pasu přes šířku kluziště si sjel mezi kruhy Jiří Kadlec a poprvé propálil Opršala - 1:1. Poté dostali domácí dvě přesilové hry krátce po sobě, což je dostalo zpět do hry a ve druhé početní výhodě udeřili. Slavík nahrál za bránu Kotlíkoví, který poslal kotouč přesně na pravý kruh, kam si sjel Petr Beneš a důraznou ránou v těžké pozici vrátil domácím vedení - 2:1.

Nástup do třetí třetiny byl obdivuhodný. Jakoby obě mužstva zapomněla na zadní vrátka a během první minuty si oba soupeři uštědřili po jedné brance. A jedna byla hezčí než druhá. Nejprve si po pravém křídle najel Josef Malý a z kruhu vypálil fantastickou ránu přímo do levého horního rohu Opršalovy branky, kterému navíc v tu chvíli přejeli přes výhled tři hráči – 2:2. Vzápětí však vystřihl úžasnou individuální akci v útočném pásmu Ondřej Ježek (viz video), kterou zakončil bekhendem nad Moravcovu lapačku – 3:2.

Poté se hra poněkud zklidnila a taktická bitva trvala do 48. minuty, kdy musel Slavík hasit brejkovou situaci Kozlů, do které se řítil Herwig. Ze souboje dvou „dvacítek“ si odnesla ta žďárská dvouminutový trest za podražení. Hosté hráli přesilovku, ale málem udeřilo na druhé straně. Kaňka vybojoval na vlastní modré kotouč a řítil se sám na Moravce, ten si však škvíru mezi betony, kam mířilo Kaňkovo zakončení, se štěstím pohlídal.

O dvě minuty později se do podobné šance dostával Slavík, ale kolínský Mejzr tasil stejnou zbraň jako on před chvílí a zastavil jej za cenu faulu. Plameny nabídnutou početní výhodu nevyužily, stejně jako Kozlové o chvíli později tu svoji. Tři a půl minuty před koncem si hostující kouč Rác vyžádal oddechový čas, aby zformoval tým Kozlů do závěrečného tlaku.

Ještě více k němu mělo pomoci Kunstmüllerovo vyloučení. Domácí však oslabení zvládli dobře a navíc jim opět pomohl skvělý Opršal. Osmnáct sekund před závěrečnou sirénou zpečetil vítězství Plamenů parádním lobem z vlastního obranného pásma do opuštěné branky Josef Hron - 4:2.

Po zápase byli vyhlášeni nejlepšími hráči Josef Malý za SC Kolín a Petr Opršal za SKLH Žďár nad Sázavou.

Plameny potvrdily předchozí výhru z Jindřichova Hradce i na domácím ledě, kde zdolali Kolín po roce a půl. O další body se žďárští hokejisté utkají již v sobotu na horkém ledě brněnské Techniky, loňského čtvrtfinálového přemožitele SKLH.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„První třetinu jsme začali dobře. Opět jsme dali první gól a je dobré, že se nám poslední dobou ty začátky daří. Soupeř však byl opravdu kvalitní, jeho hráči jsou velmi zdatní bruslařsky a ve druhé třetině nás přehráli. My jsme však měli vynikajícího Opršala a dokázali jsme využít přesilovku. Ve druhém zápase za sebou jsme se dokázali vyhrabat z těžké situace po vyrovnání ve třetí třetině. Vypadá to že tým má určitou sílu a jen tak se nepoloží. Potěšující je, že dnes nepřišla ta v poslední době obvyklá třígólová desetiminutovka. Výborně jsme zvládli i ten těžký závěr i s oslabením a za výkon a nasazení v celém zápase musím klukům poděkovat.“

Václav Rác (trenér SC Kolín):

Václav Rác
„Domácí vstoupili do utkání aktivně, zpočátku nás dostali pod tlak a celou první třetinu byli lepší a zaslouženě vedli. Když jsme se začali zvedat a měli jsme pár vyložených šancí a konečně jsme vyrovnali, tak jsme hned dostali laciný gól díky naší nesoustředěnosti. Bylo to vždy, když jsme začali nabírat dech a to nás sráželo. V závěru jsme se snažili s výsledkem něco udělat, ale domácí nás už svojí houževnatou hrou moc do šancí nepouštěli. V závěru to pak potvrdili střelou do prázdné branky při power-play. Všichni hráči nepodali plný výkon a proto jsme v tomto zápase neuspěli.“

Foto: Deník / archiv

Fotogalerie