První body vydřely Plameny až na nájezdy

Zveřejněno 19.09.2012 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Chotěboř
2., středa 19.9.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Chotěboř ZNS - CHT
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal, 13.Linhart - Kolda, Beneš, Sobotka, Šír, Pleva, Smejkal, Střecha, Staněk - Březina, Plachý, Kotlík, Kunstmüller, Hron, Kaňka, Ježek, Dítě, Vítek, Havelka, Slavík,
Chotěboř: Zvolánek - Vaněk, Koželuh, Fibikar, Bělohlávek, Heřmanský, Diviš, Brychta - Blažek, Křišťan, Kubišta, Dolinský, Hospodka, Fila, Kapec, Vlček, Varga, Hemský, Zídek, Kesner
Branky a nahrávky: 12. Kaňka, 19. Staněk (Kaňka), 30. Hron (Kolda), 65. Střecha (SN) - 9. Fila (Hospodka), 13. Varga (Kapec), 13. Blažek (Kubišta)
Rozhodčí: Pokorný - Polák, Klouda Vyloučení: 3:5 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 508 Střely na branku: 39:30
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3
Hráč zápasu: Ondřej Ježek (ZNS), Jiří Zvolánek (CHT)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Hned v prvním domácím zápase sezóny dostali diváci tuplovaný přídavek v podobě prodloužení a nájezdů. Poté co Plameny opět prohospodařily úvod střetnutí a po 13 minutách prohrávaly 1:3, zabraly a zlepšeným výkonem dosáhly alespoň vyrovnání. To vydrželo, až do 60.minuty a o vítězi utkání nerozhodlo ani prodloužení. V nervy drásajícím penaltovém rozstřelu nakonec získal druhý bod pro SKLH Libor Střecha.

AKTUALIZOVÁNO

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Na začátku zápasu Plameny zatlačovaly Lvy z Chotěboře, ale bez vážnějšího ohrožení jejich branky. První vážnější střelu si však připsali hosté. Bělohlávek od modré vyzkoušel Opršala, který si ale s jeho dělovkou poradil. Poté se Žďár vrátil k nátlakové hře a několikrát se dostal do slibné pozice. To však trvalo pouze do úvodního vyloučení po nešťastné vysoké holi, kterou soupeře zasáhl Kolda.

Hned první přesilovou hru hráči Chotěboře využili brankou Petra Fily, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před domácím brankářem a otevřel skóre zápasu – 0:1. Domácí fanoušci poprvé v této sezóně zajásali o tři minuty později. Michal Kaňka vyrovnal stav zápasu po geniálním průniku ze středního pásma a osamocen tváří v tvář Zvolánkovi, chladnokrevně zavěsil – 1:1. Vzápětí však přišla blesková a dokonce dvojnásobná odpověď soupeře.

V nešťastné 13. minutě dvěma trefami odskočili Lvi do dvoubrankového vedení. Pouhých 21 sekund po vyrovnávací brance vrátil hostům vedení Vojtěch Varga (1:2) a za další půl minuty z téměř nulového úhlu zmrazil domácí hokejisty i diváky Pavel Blažek, čímž vyhnal Opršala z branky – 1:3. Generál plamenné legie si po této studené sprše vzal oddechový čas, aby seřadil a uklidnil své šiky. Do branky pak nastoupil Tomáš Linhart.

Hosté však nadále Žďárským zatápěli a Linhart měl od svých první sekund na ledě, plné ruce práce. Na domácích byla znát nervozita, ze které vyplynulo i Sobotkovo nešťastné vyhození kotouče mimo kluziště a následný trest. Paradoxně však toto oslabení dostalo Plameny zpět do hry. Nejen, že Chotěboř k ničemu nepustily, ale samy Zvolánka ohrožovaly.

K lepšímu zakončení jim však chyběl pátý hráč, ale jakmile naskočil na led, tak to tam spadlo. Po Kaňkově nahrávce na modrou napřáhl Pavel Staněk a přesnou dělovkou katapultoval puk tak, že se zastavil až o síť chotěbořské branky – 2:3. Ještě do konce třetiny si Žďár vytvořil tlak a byl dokonce blízko vyrovnání, ale k tomu scházela lepší koncovka. Po dvaceti minutách tedy odcházeli do kabin spokojenější hosté.

Do druhé části hry již nenastoupil domácí Ondřej Březina, který si zranil rameno. Úvod do třetiny patřil jednoznačně Žďáru, jehož tlak vyústil ve dvě vyloučení v hostujícím týmu krátce po sobě. Plameny je sice nedokázaly „de-iure“ využít ve vyrovnání, ale „de-facto“ ano. Srovnání skóre totiž přišlo pouhou jednu vteřinu po vypršení druhého trestu Chotěboře. Po tvrdé střele Koldy přestřelil ležícího Zvolánka stále lépe hrající Josef Hron – 3:3.

A další následné akce jeho i celého jeho formace tropily Lvům velké problémy. Hlavně ta ve 33. minutě měla gólové parametry. Ve 36. minutě putoval na trestnou lavici exžďárák, nyní kapitán hostů, Aleš Koželuh. Domácí sehráli nabídnutou přesilovku výborně a na celé dvě minuty sevřeli bránící čtveřici v obranném pásmu, avšak ta s vypětím všech sil a s podporou výborného Zvolánka uhájila svoji svatyni.

Plameny ovšem mohl v posledních sekundách poslat do vedení Kaňka, který se znovu na modré prosmýkl hostujícím obráncům a zjevil se nikým neatakován před chotěbořským gólmanem, tentokrát však na něj nedokázal vyzrát a remízový stav vydržel do konce druhé třetiny.

Do třetí třetiny vstoupili opět aktivněji hokejisté Žďáru a vytvořili si chvílemi až drtivý tlak umocněný ještě přesilovou hrou. Tu však ani tentokrát nedokázali využít. Úspěchu scházelo přesnější zakončení. Celá Kaňkova elitní formace dělala velké starosti hostující obraně, když jen Kunstmüller měl na hokejce nejméně tři velké gólové příležitosti.

Pravdou však je, že Zvolánek se v brance překonával a deptal žďárské střelce. Ve druhé polovině třetiny se začali dostávat do šancí také Lvi, ale ani Linhart v domácí bráně se nedal zahanbit a s jistotou držel Plameny v naději na bodový zisk a na svůj shootout. V závěru si obě mužstva hlídala výsledek a vše spělo k prodloužení.

V nastavené pětiminutovce byli znovu aktivnější hráči ždárského SKLH, avšak hosté hráli na jistotu a výborně zajistili obranu. Domácí se jen těžko dostávali do vážnějších šancí. Jednu z mála měl hned v úvodu Kaňka. Lvi nevycházeli příliš ze své obranné linie a statečně se bránili. Utkání postupně směřovalo k rozhodnutí v samostatných nájezdech.

A ani nájezdy nerozhodly v základní sérii. Na první trefu Plachého odpověděl až na poslední chvíli Kubišta. Velké drama pokračovalo, na výborných gólmanech si vylámali zuby oba předtím úspěšní střelci, stejně jako hostující Fila nebo Křišťan či domácí Kaňka a Ježek. Teprve až v sedmé sérii rozhodl obránce Libor Střecha, který konečně dokázal Zvolánka přelstít.

Plameny si připisují první dva body do letošní tabulky skupiny Střed. Výhra v prodloužení není asi to co si trenér Sobotka i fanoušci před zápasem přáli, ale opět se potvrdilo, že tento soupeř Žďáru nesedí a jen velmi těžko se proti němu prosazují. Vzhledem k vzájemným výsledkům v minulé sezóně i dnešnímu vývoji zápasu nejsou dva získané body nakonec k zahození. Zda si Sobotkova squadra připíše další body, bude možné sledovat v sobotu v Břeclavi nebo prostřednictvím onlajn přenosu.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Musím přiznat, že jsem nakonec za ty dva body rád, protože jsme taky mohli zůstat bez bodu. Vypadalo to dnes, že nám přetrval ten scénář z Nymburku, kdy v první půli úvodní třetiny třikrát inkasujeme a pak teprve začneme hrát a do konce zápasu už nedostaneme gól. Nechápu jak je to možné a co to mužstvo na začátku dělá. Upozorňuji je na to, kluci to ví, sami se hecujou, že musí hrát hned od začátku naplno a hrát důsledně odzadu. Nechápu to a doufám, že už to jako poučení stačilo a nebude se to do třetice v Břeclavi opakovat. Bohužel jsme se zase trápili střelecky, ten zápas jsme měli vyhrát v normální hrací době, protože pak jsme je ty dvě třetiny víceméně zamkli, chvílemi nevěděli, kde jim hlava stojí, ale ty puky se tam odráží, trefujeme gólmana a na každý gól se neuvěřitelně nadřeme a natrápíme. Možná je tam špatný výběr místa nebo ty finální nahrávky jsou někdy hrozně těžké nebo nejsou úplně přesné, pak tam chybí větší klid na to zakončení. No a pak ta střela je taková neslaná nemastná, nebo ji chybí trochu chytrosti, naznačit, rozhýbat gólmana, obruslit ho nebo něco… Ta efektivita v koncovce nám prostě zatím hrozně chybí a budeme na tom dál pracovat a snad se to časem zlomí.

Fotogalerie