Plameny vezou z Břeclavi postup do play-off

Zveřejněno 08.02.2012 | mk
Břeclav SKLH Žďár nad Sázavou
42., středa 8.2.2012
Břeclav - SKLH Žďár nad Sázavou BRE - ZNS
Břeclav: Chvátal – Latner, Dlapa, Směřička, Novák (A), Lysoň, Nekoranec, Sítek – Popolanský, Beneš (A), O. Bartoš - Zháňal, Barus (C), Papp - Truhlář, Vlašic, Lechner - Höss, Ondrušík, Nešpor
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart - Staněk, Pleva - Koželuh, Doležal (A) - Smejkal, Beneš (od 41.Sobotka R.) - Ježek (C), Bukáček, Dítě - Kuba, Sobotka M.(A), Kunstmüller - Man, Plachý, Ludvík (od 41.Hron)
Branky a nahrávky: 46. Truhlář (Barus, Směřička) - 39. Man (Doležal), 44. Kuba (Sobotka M.), 44. Hron (Plachý, Man), 58. Sobotka M. (Doležal, Kuba)
Rozhodčí: J.Škach, J.Lošťák a M.Maťašovský Vyloučení: 6:7 Využití: 0:1 V oslabení: 1:0
Diváci: 318
Střely na branku: 22:27
Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4
B Ř E C L A V – Žďárští hokejisté dnes potvrdili poslední dobré výsledky na ledech soupeřů a v Břeclavi porazili místní Lvy 1:4. Získané tři body a debakl Pelhřimova na Technice zajišťují Plamenům dvě kola před koncem základní části jistotu play-off. Ani čtvrtou sezónu po návratu do 2.ligy, tak nebude Žďár nad Sázavou chybět ve vyřazovacích bojích znamenající vrchol hokejové sezóny. Svým prvním gólem v „A“ týmu se na vítězství podílel Josef Hron a chyba při vlastní přesilovce připravila výborně chytajícího Tomáše Linharta o první „nulu“ ve žďárském dresu.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Zápas začal opatrně z obou stran. Domácí pravděpodobně v očekávání úvodního náporu hostů, jejichž motivace byla pochopitelně vyšší a předpokládaná, volili pasivní a opatrný styl hry. Žďárský trenér však naordinoval svým svěřencům především hru na jistotu a dobře zabezpečenou obranu.

Tím pádem bylo v úvodní třetině vzruchu před oběma brankami jako šafránu a opravdu vyložených šancí si diváci příliš neužili. Branku pak v první dvacetiminutovce neviděli žádnou. Nejblíže k ní měl na žďárské straně Sobotka, který ve třetí minutě trefil tyč Chvátalovy branky a na straně Lvů v osmnácté minutě rozezvonil horní tyč Linhartovy svatyně Směřička.

Druhá třetina již byla o poznání pohlednější, když obě mužstva pochopila, že chtějí-li vyhrát, musí zvýšit i ofenzivní aktivitu. Hned v úvodu se ocitl tváří v tvář Linhartovi domácí Truhlář a za chvíli nevyzrál na druhé straně Ježek na Chvátala. A takto se hra přelévala z jedné strany na druhou a oba brankáři se měli co ohánět. Diváci se již rozhodně nenudili, ale branky se stále nemohli dočkat.

Velmi blízko jí byl žďárský Kunstmüller, který se při návratu z trestné lavice dostal do brejku, ale Chvátala nepřekonal. Plameny stupňovaly svoji aktivitu a zvýšený tlak přinesl hostům z Vysočiny minutu před koncem druhé třetiny vedoucí branku. Po nahrávce Tomáše Doležala vystřelil z kruhu Jiří Man a puk se štěstím propadl Chvátalovi až do branky – 0:1. Ve zbývajících šedesáti sekundách si ještě hosté vytvořili tlak a několik šancí, ale zvýšit vedení se jim nepodařilo.

V úvodu třetího dějství byl vyloučen domácí Truhlář a Žďárští dokázali početní výhodu v jejím závěru zužitkovat. Po klasickém přesilovkovém zámku se z přihrávky od Martina Sobotky trefil Michal Kuba - 0:2. Jen o padesát sekund později se prosadila třetí formace, když z přečíslení dva na jednoho se prosadil její centr. Jiří Man vyslal do přečíslení Jiřího Plachého, který přesně přihrál volnému Josefu Hronovi, jenž neomylně zametl kotouč za Chvátalova záda – 0:3. Hron se touto trefou poprvé zapsal do listiny střelců žďárského prvního mužstva.

Významný podíl na vítězství Plamenů měl brankář Tomáš Linhart, který by si zasloužil čisté konto. Paradoxně však o něj přišel v přesilovce svého týmu, když se ve 46.minutě po chybě Žďáru dostali domácí do přečíslení a po nahrávce Miroslava Baruse zamířil přesně nad Linhartovu vyrážečku Václav Truhlář - 1:3.

Kontaktní branka dodala domácím novou energii a ti vycítili, že zápas ještě nemusí být ztracený. Zvýšenou aktivitou dostávali často hostující tým pod tlak a vytvářeli si velmi nebezpečné šance. V těchto chvílích však podržel své spoluhráče brankář Tomáš Linhart. Parádní tečku za vítězstvím žďárských Plamenů udělala nejkrásnější akce zápasu dvě a půl minuty před koncem.

Tomáš Doležal ve vlastním obranném pásmu natáhl na sebe dva protihráče, zpětnou kličkou se jich zbavil,nahrál kotouč Michalu Kubovi do přečíslení a ten další přihrávkou předložil puk Martinu Sobotkovi, jenž bekhendem skóroval mezi Chvátalovi betony – 1:4. Domácí ještě v závěru dostali výhodu přesilové hry, ale na výsledek utkání to již žádný vliv nemělo.

Velmi důležitým vítězstvím využili Žďárští velkého zaváhání Spartaku na Technice a definitivně tak rozhodli o tom, že ani letos nebudou na Bouchalkách chybět vyřazovací boje a již dnes se mohou hokejoví fanoušci na Žďársku těšit na druholigové play-off.

Ještě před tím však čekají Plameny poslední dva domácí zápasy základní části. V těchto utkáních se pokusí Číhalovi svěřenci posunout na sedmé místo, což by znamenalo čtvrtfinálovou dvojici s brněnskou Technikou a možnost vytvořit Plamenům domácí prostředí i při zápasech v Brně.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný (trenér HC Lvi Břeclav):
Zápas byl dvě třetiny vyrovnaný. Žďár měl mnohem větší motivaci k vítězství a nakonec to bylo i poznat. Kluci rozhodně nic nevypustili, jen nehráli pod takovým tlakem, jako tomu bylo během sezony. Ani ti lídři, kteří by měli tým táhnout, neměli tentokrát svůj den. Hra obrany byla katastrofální. Z toho pramenila přečíslení, která Žďár trestal. Zápas mi ukázal dost věcí, na kterých bude potřeba před play-off zapracovat. Takto bychom v něm hrát nemohli. Striktně odmítám nějaké nařčení, že by hráči schválně prohráli, aby dostali Techniku nebo Hodonín. Hráči dostali pokyny, aby hráli uvolněně a ukázali mi, že na druhou ligu opravdu mají. A jak to dopadlo, to jsme všichni viděli.
(Zdroj: www.hcbreclav.cz)

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Byli jsme si vědomí velké důležitosti tohoto zápasu. Chtěli jsme také napravit nepovedené nedělní utkání s Kutnou Horou. Šlo o hodně a proto jsme začali raději opatrně a s důrazem na jistotu a na defenzivu. Ve druhé třetině jsme šli do vedení a to hráčům přidalo klid. Šance byly na obou stranách, ale dokázal nás podržet gólman Linhart. Jakmile jsme přidali další dvě branky a odskočili, měli jsme již zápas pod kontrolou. Splnili jsme základní úkol postoupit do play-off, ale tím to nekončí, naopak začíná ta nejdůležitější část sezóny. Nyní nás ještě čekají dva zápasy základní části, my do nich půjdeme naplno s cílem vyhrát a nastartovat vítěznou pohodu do play-off. Nepřipustím žádné spekulace, jestli by bylo lepší jít ze sedmého nebo osmého místa, to by se mohlo vymstít. Půjdeme zápas od zápasu a budeme se snažit co nejvíce protáhnout sezónu.