Drtiči zhasli Plameny v přesilovkách

Zveřejněno 21.10.2012 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Hodonín
9., neděle 21.10.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Hodonín ZNS - HOD
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Smejkal, Kolda, Pleva, Beneš, Střecha, Staněk, Jícha - Ježek, Vítek, Man - Březina, Hron, Dítě - Kunstmüller, Kaňka, Plachý(C) - Kočan
Hodonín: Barus - Oško, Skočovský, Pokorný(C), Svoboda, Šťasný, Popela, Máša - Kříž, Fiedler, Špok, Stejskal, Červenka, Medřický, Peš, Jurásek, Kuba, Kučera
Branky a nahrávky: 23. Kaňka (Man, Ježek), 29. Hron (Dítě), 39. Kaňka (Plachý), 43. Plachý (Březina, Kaňka) - 21. Popela (Kříž, Pokorný), 28. Jurásek (Peš), 35. Špok (Kříž), 44. Stejskal (Peš, Jurásek), 45. Skočovský (Špok), 48. Stejskal (Kučera, Jurásek), 58. Kříž (Červenka, Špok)
Rozhodčí: Talpa - Dančišin, Matějček
Vyloučení: 10:8 navíc Smejkal (ZNS) 10min OT Využití: 1:5 V oslabení: 0:0
Diváci: 709
Střely na branku: 44:44 (19:14, 15:14, 10:16)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:7
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny a hodonínští Drtiči dnes rozehráli na Bouchalkách úchvatné hokejové představení, které mělo parametry profesionálního hokeje. Rychlost, tvrdost, vysoké nasazení, parádní akce, pohledné branky i excelentní zákroky obou brankářů. To vše zdobilo tento nevšední duel. Vše bylo navíc okořeněno bouřlivou hokejovou atmosférou. Po šedesáti minutách však byla spokojenější početná skupina příznivců hostujícího celku. Drtiči rozhodli o svém vítězství v přesilových hrách, jichž z deseti dokázali využít plnou polovinu.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Od úvodních minut vše nasvědčovalo tomu, že zápas bude mít velké tempo. Už po jednadvaceti sekundách hry byl vyloučen hostující Červenka za držení, ovšem první tým centrální divize žádnou komplikaci na začátku utkání nedovolil.

Pouze domácí kapitán Jiří Plachý přivítal hostujícího brankáře Filipa Baruse střelou z úhlu. Dále to však bylo představení parádních akcí, kterým scházela třešnička na dortu v podobě branek. Své velké šance nevyužili hostující Stejskal ani Kříž, a když je za domácí napodobili v obrovských šancích Březina, Kunstmüller a Plachý, skončila první část utkání bez branek.

Diváci však byli nadšení vysokou úrovní zápasu, rychlým hokejem a krásnými akcemi. Nejblíže byli vedoucí brance domácí během obrovského náporu v závěru třetiny, kdy se během chvilky dostali do vyložené gólové šance Střecha, Kaňka a Plachý

Ovšem prostřední třetina to už byla skutečná hokejová paráda! Diváci mohli sledovat hokej nahoru dolů a plný krásných hokejových momentů. Hosté si přinesli do druhé části zápasu zbytek přesilovky a po 28 vteřinách otevřel skóre utkání hostující Lukáš Popela přesnou tečí Křížovy střely – 0:1.

Ale za 191 sekund bylo vyrovnáno. Také v přesilovce se před brankovištěm perfektně zorientoval Michal Kaňka a z otočky zasunul puk do branky – 1:1. Hosté si to nenechali líbit a hned se vydali dobývat branku Petra Opršala, který své spoluhráče několikrát podržel. Hlavně střela hostujícího Peše měla gólové parametry.

Ale nemuselo ho to mrzet, protože nakonec jeho následnou geniální přihrávku zpoza branky dokonal trefou mezi Opršalovy betony Zdeněk Jurásek – 1:2. Ani podruhé se hosté z vedení neradovali dlouho. Za necelé dvě minuty opět vyrovnali domácí.

Jiří Dítě fantastickou přihrávkou našel volného Josefa Hrona, který bez přípravy krásně trefil volný prostor Barusovy branky – 2:2. Od třicáté minuty převzali režii zápasu hráči ze Žďáru a určovali tempo hry. To přibrzdilo až vyloučení Plachého za nešťastný zákrok vysokou holí a hosté se v těchto situacích nemýlí.

Martin Špok z téměř nulového úhlu opět strhnul vedení zápasu na stranu Drtičů – 2:3. Tentokrát potřebovaly Plameny na další vyrovnání čtyři minuty. Jiří Plachý díky svému důrazu zachytil rozehrávku soupeře, naservíroval kotouč před branku, kde byl úplně volný Michal Kaňka, který má hodně rychlé ruce a nadvakrát posunul puk za bezmocného Baruse – 3:3.

Nástup do závěrečné třetiny vyšel lépe domácím Plamenům a po dvou minutách je poslal poprvé v zápase do vedení kapitán Jiří Plachý, který po přihrávkách Březiny a Kaňky parádně prohodil kotouč mezi betonem a lapačkou brankáře do hodonínské svatyně.

Ani domácím však nebylo přáno dlouhé radosti z vedení v zápase. Zlom duelu nastal vyloučením Smejkala, které žďárští hráči i fanoušci nesli s velkou nelibostí. Hostům stačilo pouhých pět sekund početní výhody a bylo opět vyrovnáno. Pešovu střelu dorazil do žďárské klece Vladimír Stejskal – 4:4.

Domácí již s celým stadionem zvedali ruce nad hlavu jen o chvíli později, ale červené světlo se za brankou nerozsvítilo a jediným výsledkem bylo oboustranné vyloučení za vzájemnou potyčku. Ve 45.minutě však udeřilo opět na druhé straně a vedení vrátil znovu hostům z jihu Moravy David Skočovský při hře čtyři na čtyři – 4:5.

Za další tři minuty využili Drtiči další přesilovku. Vladimír Stejskal si krásně vybruslil z rohu až před branku a přelstil Opršala – 4:6. Na konečných 4:7 upravil dvě minuty před závěrečnou sirénou Pavel Kříž při další přesilové hře.

Hodonínští hokejisté vyhráli na Bouchalkách po čtyřech letech. V parádním zápase ukázali, že jsou právem lídrem tabulky skupiny Střed a svoji sílu prezentovali především v přesilových hrách, kterých využili plnou polovinu. Jeden gól přidali ve hře 4 na 4, takže při standardním počtu hráčů na ledě skórovali jen jedinkrát.

Hráči Žďáru se rozhodně nemají za co stydět a byť po prohraném zápase, ale po maximálně bojovném výkonu, odcházeli do kabin se vztyčenými hlavami a za potlesku fanoušků. Plameny sice uzavřely první čtvrtinu dlouhodobé části porážkou, ale patří jim lichotivá čtvrtá příčka tabulky skupiny Střed. Program druhé ligy bude další body rozdělovat v neděli, kdy bude Žďár hostit Nymburk v prvním zápase druhé čtvrtky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Myslím si, že diváci dnes viděli velice pohledné utkání a určitě se jim hokej líbil. Akorát nám tu radost z výborného výkonu kazí ta porážka. I tak si myslím, že se kluci nemají za co stydět a předvedli velmi solidní výkon. Soupeř předvedl, že má kvalitu a není na prvním místě náhodou. Věděl jsem před zápasem o jejich kvalitě přesilových her, ale to co dnes předvedli, bylo naprosto zlomové a tam rozhodli o své výhře.“

Jiří Rech (trenér SHK Hodonín):
„Přijeli jsme do Žďáru v pozici lídra. Včera ale vyhrála Technika i Nymburk, takže jsme potřebovali uhrát dnes tři body. Věděli jsme, že má Žďár výborné první třetiny a nabádal jsem kluky, abychom byli obezřetní a nenechali si soupeře odskočit.

Jiří Rech
To se nám povedlo a pak v té třetí, když jsme nejdřív prohrávali, tak jsem to přeházel. Pak se nám podařily přesilovky, což rozhodlo a zaslouženě jsme vyhráli.“

Foto: Jiří Bárta

Fotogalerie