Junioři tentokrát Red Bullu křídla nepřistříhli

Zveřejněno 05.10.2018 | Tomáš Masař
EC RB Salzburg SKLH Žďár nad Sázavou
10., pátek 5.10.2018
EC RB Salzburg - SKLH Žďár nad Sázavou RBS - ZNS
EC RB Salzburg: Bugl (Kolarz) – Obu, Menner, Zündel, Szuber, Nyman, Wimmer – Borzecki, Varejcka, Schwaiger, Hede, Eham, Vogt, Myklukha, Polegoshko, Lindner, Maier, Leonhardt, Peterka
SKLH Žďár nad Sázavou: Radosta (Kulich) – Černohorský, Furch, Klodner, Poizl, Klusáček, Budín – Filip, Konečný, Vojinovič, Kouba, Jedlička, Pětník, Jindra, Nečas, Puczek, Nagy, Nikolič, Vašíček
Branky a nahrávky: 6. Lindner (Zündel, Varejcka), 37. Varejcka (Myklukha, Polegoshko), 54. Eham (Myklukha, Hede), 65. Nyman (Myklukha, Varejcka) – 38. Vojinovič (Filip, Puczek). Rozhodčí: Andreas Supper - Julia Kainberger, Elias Seewald. Vyloučení: 3:1, navíc Peterka (RBS) 10 minut za vražení na hrazení. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 40. Střely na branku: 45:35 (9:8, 22:15, 11:7 - 3:5). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1 - 1:0.
Ž Ď Á R  N A D  S Á Z A V O U — Žďárští junioři se dnes vypravili na dvojzápas proti akademii salzburgského Red Bullu. Domácí navíc měli o motivaci postaráno, poté co v září odjížděli domů jasně poraženi (6:2). Přesto byl zápas po většinu času velice vyrovnaný a jen nízká efektivita v proměňování šancí mladých Plamenů je připravila o alespoň čestný bodový úspěch. Další zápas čeká žďárské mladíky hned zítra od 11:00, kdy se budou moci podruhé pokusit o vyloupení solnohradské pokladnice.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí, zřejmě ve snaze odčinit debakl, který před necelými třemi týdny obdrželi na ledě mladých Plamenů. První vážnější šanci však měli na hokejkách žďárští mladíci, když hned na začátku 4. minuty rozezvučeli brankovou konstrukci za zády domácího Bugla. Gól z toho nebyl a o pár minut později už se bohužel radovali domácí. Vyloučení žďárského Budína z poloviny 6. minuty využil domácí Luis Lindner, které se nejlépe zorientoval a ke vzdálenější tyči prostřelil Radostu, asistence si připsali Kilian Zündel a Filip Varejcka - 1:0. Po inkasované brance se mladé Plameny chopily iniciativy a snažily se co nejdříve odpovědět. Ideální příležitost jim k tomu na konci 12. minuty poskytl svým faulem domácí Nyman, ale i přes nadějné příležitosti se svěřenci trenéra Jaromíra Pytlíka z gólu neradovali. Po zbytek třetiny se obě mužstva střídala v aktivitě, ale skóre se již nezměnilo. S nejtěsnějším vedením tak odcházel do kabin domácí Red Bull.

Také druhou část zahájili aktivněji hráči rakouského týmu a Radosta ve žďárské brance se musel hned několikrát vytáhnout při likvidaci domácích šancí. V 26. minutě svým rychlým pohybem po brankovišti doslova vynuloval dva domácí útočníky a v 31. minutě nenechal mezírku mezi betony ani Lindnerovi při jeho samostatném úniku. Ani Plameny se nechtěly nechat zahanbit a vypracovaly si několik nadějných příležitostí, ale byli to nakonec hráči Red Bullu, kdo se radoval z dalšího gólu. V čase 36:06 se ve skrumáži před Radostou nejlépe zorientoval Filip Varejcka a doslova propasíroval puk pod hostujícím gólmanem, bod za asistenci si připsali Oleksiy Myklukha a Vladislav Polegoshko - 2:0. Snížení z hokejek mladých Plamenů však na sebe nenechalo dlouho čekat. Po ose Jiří Puczek, Jakub Filip se v čase 37:49 dostal puk až k volnému Pavlu Vojinovičovi, který nedal domácímu Buglovi v brance žádnou šanci - 2:1. Za stejného stavu se také odcházelo do šaten.

Třetí třetinu začali žďárští mladíci přesilovou hrou a zle domácím zatápěli, bohužel všechny jejich pokusy Bugl v brance Red Bullu zvládl pokrýt. I po skončení přesilovky se mladé Plameny nadále tlačily před domácí svatyni a v 47. minutě měly další možnost přesilové hry po vyloučení domácího Peterky na 2+10 minut za vražení na hrazení. Bohužel ani v této přesilovce se jim nepodařilo skórovat a hráči rakouského týmu se čím dál tím více osmělovali do protiútoků. V čase 53:59 se domácím podařilo velice šťastně skórovat, když se z gólu radoval Josef Eham, nahrávali Oleksyi Myklukha a Elis Nikolai Hede - 3:1. Svěřenci Jaromíra Pytlíka se ještě pokusili zvrátit vývoj utkání při hře bez brankáře, ale skóre se už do konce utkání nezměnilo.

Do boje o bonusový bod z prodloužení se mladé Plameny vrhly s plnou vervou a prakticky 4 minuty domácí obraně o gólmanovi zle zatápěly. Žádná z jejich šancí se ale bohužel neujala a v čase 64:01 domácí Red Bull opět trestal. Další body za asistence si připsali Oleksyi Myklukha a Filip Varejcka, kteří připravili gól pro Luku Nymana. Všechny body tak dnes zůstaly v držení domácích, kteří se tak žďárským juniorům za porážku v prvním vzájemném zápase.

 

Ohlasy po utkání

Jaromír Pytlík (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes to byl velice těžký zápas. Začali jsme ze zabezpečené obrany a prakticky celý zápas byl vyrovnaný. Výborně nám zachytal brankář Radosta, který nás celou dobu držel ve hře, bohužel jsme ale nedokázali vstřelit více gólů a nezískali jsme tak ani jeden bod. Ale výkon to určitě nebyl špatný, jen to dnes na body bohužel nestačilo."