Tvrdá práce vynesla Plamenům důležité dva body

Zveřejněno 08.02.2017 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Tábor
33., středa 8.2.2017
SKLH Žďár nad Sázavou - Tábor ZNS - TAB
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Beneš, Vítek M., Smejkal, Staněk, Rašner – Červenka, Kunstmüller, Vítek D., Bureš, Kuřítko, Gregar, Kovářů, Střecha T., Krupka, Pazourek
Tábor: Klestil - Havran, Tesař, Hlaveš, Duben, Heršálek, Dvořák – Pechánek, Vaniš, Mrkvička, Kellner, Severa, Matušík, Seidl, Březina, Boháč, Kýhos, Blažek
Branky a nahrávky: 24. Střecha T. (Beneš, Krupka), 37. Gregar (Staněk, Kunstmüller), 63. Pleva – 3. Kýhos (Matušík), 50. Kýhos (Duben, Heršálek)
Rozhodčí: Vrba – Mikšík, Otáhal
Vyloučení: 7:10 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 775
Střely na branku: 27:21 (6:9, 11:6, 9:5 - 1:1) Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Důležité utkání proti jednomu z nejsilnějších soupeřů domácí Plameny zvládly především díky silné vůli a vysoké bojovnosti. Po tradičně rychle inkasované brance v úvodu zápasu dokázali Žďárští ve druhé třetině otočit stav utkání ve svůj prospěch. Těsné vedení v závěrečné dvaceminutovce sice ztratili, ale v prodloužení uhájil nedobytnost Bouchalek kapitán Martin Pleva.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Trenér Konečný měl před dnešním zápasem velké starosti se sestavou, ve které chyběla řada hráčů základního kádru. Marodka nepustila do zápasu Koldu, Kaňku, Jíchu a Čecha. Juráně, Patáka, Horta a Půžu neuvolnili Třebíč a Jihlava a navíc Bureš hrál s bolestivým zraněním. Kouč tak musel sestavu omezit jen na tři pětky.

Po první odehrané minutě si mnozí fanoušci na stadionu odechli, když domácí přečkali bez inkasované branky tuto tradičně kritickou část zápasu. Ovšem ne na dlouho. Ve třetí minutě se z pravého kruhu trefil mezi Řehořovy betony Vladimír Kýhos a poslal Kohouty do vedení - 0:1. Ve zbytku úvodní třetiny se hrál bojovný hokej a domácí se snažili o vyrovnání, avšak naráželi na neprůstřelného Klestila v táborské brance.

Na druhé straně zaměstnávali hosté domácího gólmana Řehoře rychlými a nebezpečnými protiútoky. Obrovskou šanci promarnil Severa, který obkroužil branku, ale nepodařilo se mu zasunout kotouč do úplně odkryté klece. Díky maskovaným mužům a důsledným obranám obou celků se však již do první sirény skóre neměnilo.

Úvod prostřední části zápasu však již změnu stavu přinesl a k velké radosti ochozů domácího stadionu to bylo vyrovnání. Ve 24. minutě hráli Žďárští přesilovou hru a po kombinaci od Krupky nahrál Beneš mezi kruhy, kde byl připraven Tomáš Střecha a pohotovou střelou po ledě srovnal skóre – 1:1. Domácí se tímto gólem dostali do sedla a začali soupeře přehrávat, ten se stále častěji dopouštěl nedovolených zákroků, ale série dalších tří přesilových her, přes řadu šancí, k brance nevedla.

Až obrovský závar ve 37. minutě opět rozjásal Bouchalky, kdy po nahrávkách Staňka a Kunstmüllera prostřelil Martin Gregar Klestila i několik dalších těl jeho spoluhráčů ležících v brankovišti a jeho okolí – 2:1. O minutu později měli domácí příležitost k pojištění svého vedení při další početní výhodě. Z té se však díky dvěma zbytečným faulům záhy stala nevýhoda a hosté hráli naopak přesilovku 4 na 3.

Ta se ještě na 4 sekundy přesunula do třetího dějství a pak dokonce Kohouti měli výhodu dvou mužů v poli na 21 vteřin. Domácí však tuto kritickou situaci zvládli a nadále si drželi těsné vedení. Bojovným výkonem a zodpovědnou hrou se Plamenům dařilo nepouštět Jihočechy do vážnějších šancí a sami několikrát mohli vedení navýšit.

Táborským se však podařilo v 50. minutě vyrovnat z nenápadné akce, kdy nahozený puk odrazil Řehoř na hůl Vladimíra Kýhose, jenž si žďárského brankáře položil a z těžkého úhlu jeho chybu potrestal - 2:2. Plameny si v závěrečných minutách vytvářely tlak před Klestilem, ale překonat jej nedokázaly. To se sice povedlo ranou od modré Staňkovi, ale Hlaveš stihl ještě odklidit kotouč z brankové čáry. Ani závar v 58. minutě k překonání táborské obranné vozby nevedl a utkání tak dospělo do prodloužení.

Atraktivní podívaná při hře tři na tři v nastaveném čase trvala dvě a půl minuty. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale do vyložené gólové šance se ani jeden ze soupeřů nedostal. Až po chybě Tábora v útočném pásmu se ke kotouči dostal kapitán Martin Pleva a po samostatném úniku přes celé hřiště zakončil nad Klestilův beton a tím zajistil svému týmu cenný druhý bod – 3:2.

Tvrdě odpracované a doslova na dno sil vydřené vítězství přineslo velmi důležité dva body, což společně s výsledky ostatních konkurentů drží Plameny na třetím místě tabulky a to nyní již bez ohledu na výsledky zatím neodehraných zápasů svých pronásledovatelů. Další bodový přírůstek se Pleva a spol. pokusí přivézt v sobotu z havlíčkobrodské Kotliny.

Poslední velké derby Vysočiny v základní části bude ve znamení velké snahy domácích Bruslařů alespoň jednou porazit rivala z horního toku Sázavy. Naopak Žďárští si pochopitelně budou chtít pojistit postavení v tabulce a jakýmkoli bodovým ziskem přispět k udržení v elitní čtyřce, protože tlak od celků na dalších třech místech, bude s blížícím se závěrem základní časti, narůstat.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Začali jsme s až příliš velkým respektem, ale po první třetině, kdy jsme si s klukama něco řekli, tak to z nich spadlo a od druhé třetiny jsme hráli velice dobře, měli jsme spoustu šancí, ale bohužel jsme dali jen dva góly. Ve třetí třetině to byly šachy, Tábor je velice kvalitní mužstvo. Škoda toho gólu, ale chtěl bych klukům poděkovat, protože to zvládli i v té sestavě v jaké jsme byli. Doufám, že nás to nakopne a do konce soutěže se vrátíme na to, co bylo před Vánocemi.“

.

.

Tomáš Matušík
Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):
"Samozřejmě jsme smutní, že jsme prohráli a gratuluji domácím k naprosto zaslouženým dvěma bodům. Udělali pro to dnes výrazně víc, než my. My jestliže chceme v této sezóně nějak uspět, tak musíme hodně přidat na chtění, na bojovnosti, na herní disciplíně… Dnes to bylo špatné, měli jsme deset vyloučených hráčů, třetinu hrací doby jsme byli ve čtyřech a takhle se nedá hrát a ještě s takhle dobrým soupeřem. Přeju Žďáru ať se mu daří v play-off…“

Fotogalerie