Neuvěřitelný zkrat v závěru stál Plameny dva body

Zveřejněno 06.01.2016 | Ondřej Krásný
SKLH Žďár nad Sázavou Vrchlabí
25., středa 6.1.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Vrchlabí ZNS - VRC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Pleva, Lojek, Smejkal, Střecha L., Rašner, Vítek M., – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Bureš, Gregar, Krupka, Vítek D., Hron, Střecha T., Pazourek
Vrchlabí: Jelínek – Jebavý, Hejda, Klement, Lenoch, Kadavý, Jandejsek, Chleborád, Matějček – Šťastný, Filip, Jirků, Maďar, Šimoníček, Matějka, Bittner, Bláha, Urban, Procházka, Vacek, Srnský
Branky a nahrávky: 26. Štěpánek (Kunstmüller), 29. Střecha L. (Střecha T., Bureš), 44. Štěpánek (Kaňka), 51. Štěpánek (Kunstmüller), 53. Bureš (Hron), 57. Hron (Štěpánek, Beneš) – 11. Šťastný (Jirků), 21. Jirků (Filip), 55. Matějka, 56. Šťastný, 59. Klement, 60. Klement (Jandejsek), 65. Matějka (Jirků). Rozhodčí: Humpolíček – Čuňočka, Kříž. Vyloučení: 5:8 (+TS). Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 741. Střely na branku: 38:23. Průběh utkání: 0:2, 5:2, 5:4, 6:4, 6:7. Hráči zápasu: (ZNS) Petr Štěpánek - (VRC) Jakub Jelínek.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – To, co jsme viděli ve středeční večer na Bouchalkách, zřejmě viděl málokdo. Plameny nejprve i přes to, že byly lepším týmem a vytvářely si šance prohrávaly. Domácí však dokázaly stav otočit a pár minut před koncem držely tříbrankové vedení. V závěru přišel neuvěřitelný zkrat domácích, když se Vrchlabí podařilo vyrovnat a v prodloužení dokonce vystřelit bonusový bod.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Do zápasu vstoupily aktivněji domácí Plameny, které zatlačily svého soupeře do vlastního pásma na prvních deset minut v podstatě bez přestávky. Brankář Jelínek musel Vrchlabí několikrát zachraňovat. Nejprve dorážel střelu Střechy Hron, ale hostující brankář se dokázal přesunout. Poté objel hostující branku a protlačil se ke střele Tomáš Střecha, ale ani tentokrát Jelínek překonán nebyl.

Hitparáda šancí a hra na jednu branku pokračovala. Štěpánek projel celé kluziště a dostal se až ke střele, ale i tuto ránu dokázal Jelínek vyrazit. Nicméně skóre se měnilo po ojedinělé akci na druhé straně. Jirků zavezl kotouč do pásma a přenechal ho Tomáši Šťastnému, který takovou nenápadnou střelou rozvlnil síť za zády Jiřího Slámy – 0:1.

Po inkasované brance Plameny opět roztočily kolotoč v pásmu Vrchlabí, což donutilo hosty dvakrát faulovat a Žďár měl k dispozici dvouminutovou přesilovku pět na tři. Paradoxně přesilová hra domácím spíše ublížila, nicméně v obrovské šanci se ocitl Tomáš Střecha, kterému poslal parádní pas přes šířku třetiny Kaňka, ale hostující brankář opět podržel modrobílé. Po ubránění této početní nevýhody se hostující tým zvedl a do konce prvního dějství hrál vyrovnanou partii, v závěru si zahrál i početní výhodu.

Jejíž zbytek, který si přeneslo Vrchlabí z prvního dějství do druhého, využilo. Martin Filip našel přihrávkou zpoza branky Tomáše Jirků, který z první prostřelil Slámu a zmrazil publikum – 0:2. Poté se již vše vrátilo do starých kolejí a pokračovala hra na jednu branku – tedy tu hostující. Obrovské šance však nadále minuly účinkem, až se v 26. minutě dostal do úniku Kunstmüller, kterého ještě Jelínek vychytal, nicméně kotouč zůstal ve hře. Petr Štěpánek obral mezi kruhy hostujícího obránce a poté sám procpal kotouč mezi betony Jelínka – 1:2.

O necelé dvě minuty později položil Tomáš Střecha celou obranu hostů i s brankářem a poté našel Lukáše Bureše, který minul naprosto odkrytou branku hostů z předbrankového prostoru. Nicméně za další dvě minuty se Bouchalky radovaly. Ve hře čtyři na čtyři, se z rohu s kotoučem vymotal opět Tomáš Střecha, jenž poté našel mezi kruhy svého bratra Libora Střechu a ten jeho nabídkou nepohrdl a střelou do šibenice srovnal – 2:2.

Smůla domácích, ale i po vyrovnávací brance pokračovala. Přibližně dvacet sekund po gólu se Petr Štěpánek otočkou zbavil obránce a poté uvolnil přihrávkou Michala Kaňku, který zakončoval sám před Jelínkem, ale ten jeho obrovskou šanci zlikvidoval.

Za polovinou druhé třetiny se odrazil kotouč na hůl Martina Gregara, jenž stál mezi kruhy a pohotově zakončil, nicméně Jelínek opět vyrazil a držel svůj tým. 12 vteřin před koncem druhé dvacetiminutovky se dostal do úniku Michal Kaňka a byl faulován. Bylo nařízené trestné střílení, které jel sám faulovaný, ale nevyšlo podle jeho představ, a stav tak zůstal neměnný.

Ve třetí třetině se opravdu děli věci. Plameny pokračovaly ve skvělém výkonu a dařilo se jim ho i proměnit v branku. Ve 43. minutě rozjásal Bouchalky Petr Štěpánek po chytré přihrávce Michala Kaňky – 3:2. V polovině třetí třetiny se ve svém úniku prosadil Petr Štěpánek potřetí a zvýšil na 4:2.

Co se dělo poté však viděl asi málokdo. V čase 52:42 nahodil Josef Hron kotouč lobem z vlastního pásma až do pásma Vrchlabí a našel Lukáše Bureše, který střelou k tyči definitivně rozhodl o osudu utkání – 5:2. Tedy aspoň to, si mysleli všichni na Bouchalkách.

O dvě minuty později bušil do kotouče Jan Matějka tak vehementně, že se mu podařilo dorazit kotouč až za brankovou čáru – 5:3. To však zdaleko nebylo všechno. Hrálo se pouze 84 sekund, kdy Ladislav Bittner nahodil kotouč ze středního pásma na Slámu, kterému prošel kotouč mezi lapačkou a betonem za jeho záda a hostujícímu útočníkovi stačilo jen klepnout do kotouče, aby snížil na rozdíl jediného gólu - 5:4.

Bouchalkám však pocit klidu vrátil po 41 vteřinách Josef Hron, který úspěšně zakončil přečíslení dva na jednoho a zužitkoval přihrávku Petra Štěpánka – 6:4. Na následující minuty, by však příznivci domácích nejraději, co nejrychleji zapomněli.

V čase 58:28 při powerplay hostů jel s kotoučem mezi kruhy Luboš Kunstmüller a trestuhodně minul zcela odkrytou branku. Jak důležitý moment, to byl, se ukázalo v následujících vteřinách. Čas 58:38 a Bouchalky přesnou střelou od modré čáry poprvé zmrazil neoblíbenec Martin Klement - 6:5. Neskutečný závěr navíc ještě tentýž hráč umocnil o 34 vteřin později, kdy se opět od modré čáry prosadil Martin Klement. Málokdo na Bouchalkách věřil vlastním očím.

Po infarktovém závěru se šlo do prodloužení. Minutu před jejím koncem se proháčkoval po krásném sólu až před Jelínka Tomáš Střecha, ale hostující brankář jasnou tutovku vychytal. Aby toho nebylo na sedm stovek domácích fanoušků málo, z vítězství se radovali hosté. Střela Tomáše Jirků se odrazila od mantinelu zpět vedle branky, kde se pohyboval Jan Matějka, jenž trefil domácího Slámu, který si ke své smůle srazil kotouč do branky – 6:7pp.

Zápas, který by si jistě hráči i fanoušci domácích vymazali z paměti. Plameny celý zápas svého soupeře jasně přehrávaly, vytvářely šance a v závěru utkání dokonce vedly o tři branky, přinesl pouze jediný bod. Nad neuvěřitelným závěrem zápasu kroutila hlavou i československá legenda Stanislav Neveselý, který předával po závěru ceny nejlepším hráčům zápasu. Tu si dnes zcela po právu zasloužil Petr Štěpánek, který předvedl fantastický výkon. Za hosty si tuto cenu odnesl brankář Jakub Jelínek.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Je těžké dnes k tomu něco říkat. Vezmu to od začátku. První třetina byla z naší strany taková neurovnaná, po té pauze byla vidět určitá nerozehranost. I když jsme tam měli šance, ale udělali jsme spoustu chyb. Pak jsme se zlepšili a myslím, že jsme byli lepší, otočili jsme to z 0:2 na 5:2. Ale co se dělo potom… co k tomu říct… Mrzí mě naše chyba, kdy jsme poslali hráče na led pozdě a dostali jsme trest pro hráčskou lavici. Chtěli jsme tam poslat přesilovkovou lajnu a myslím si, že to bylo přísné vyloučení, ale samozřejmě to beru to na sebe, byla to naše chyba. Ale i tak, to co se dělo dál je neomluvitelné. Když vedeme 5:2 , hrajeme čtyři na čtyři, tak bychom měli takové vedení ubránit, odehrát poctivě odzadu a není možné dělat takové chyby, co jsme udělali. Ještě pak znovu odskočíme na dvě branky, netrefíme prázdnou bránu a ještě si necháme vyrovnat. V prodloužení jsme si vypili kalich hořkosti do dna… Bohužel co k tomu říct, jsem zklamaný a tohle mě bude dlouho mrzet, ztratit takový zápas. Jak jsem říkal, beru tu jednu chybu na sebe, takže na tom mám také svůj podíl, ale dostat čtyři góly za šest minut je neomluvitelné. Šest gólů s Táborem, šest dnes, s tou obranou se stále trápíme, to je dlouhodobá záležitost a dnes i gólman v tom závěru nepomohl.“

.

Fotogalerie