Čtvrté vítězství v řadě se zrodilo na ledě Nymburku

Zveřejněno 09.11.2013 | ok, mk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
14., sobota 9.11.2013
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Bílek – Voženílek, Kříž, Bodnár, Šefl, Kulich, Kozák, Procházka – Němeček, Král, Poulíček – Dulovec, Stehlík, Martinec – Bičiště, Tregl, Šimek – Chvojka
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal – Staněk, Doležal, Pleva, Beneš, Smejkal, Kolda, Vítek M. - Štěpánek, Kaňka, Plachý – Kunstmüller, Hron, Man - Vítek D., Zídek, Gregar
Branky a nahrávky: 9. Dulovec (Martinec), 16. Král (Pouliček), 56. Král (Šelf), 57. Stehlík (Král, Self) – 1. Plachý (Štěpánek, Kaňka), 21. Pleva (Kaňka), 26. Kaňka (Plachý, Staněk), 28. Kunstmüller (Plachý), 49. Kaňka (Man, Beneš)
Rozhodčí: Bejček - Marek, Rybáček Vyloučení: 3:4 Využití: 0:1 V oslabení: 0:1
Diváci: 240
Střely na branku: 26:25 (6:5, 12:12, 8:8)
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:5, 4:5
N Y M B U R K - Tentokrát Plameny nenastoupily proti neznámému soupeři, ale rozhodně nepříjemnému. Fakt, že Nymburk hraje lépe venku se potvrdil i dnes. Po první třetině sice šli domácí do kabin spokojenější, ovšem tříbranková sprcha Plamenů ve druhé třetině zcela obrátila vývoj utkání. Ve třetím dějství se podruhé v zápase trefil Kaňka, v závěru ještě Nymburk zdramatizoval utkání, ale vyrovnat se mu již nepodařilo a tak si žďárští od Labe vezou tři body.

Foto: Vlastimil Čech

Aktualizováno: Ohlasy trenérů

Reportáž

Plameny měly fantastický vstup do utkání a po osmatřiceti sekundách se dostaly do vedení. Po nahrávce Štěpánka poslal zpoza branky Kaňka kotouč přesně na hůl Jiřího Plachého, jenž bleskově rozvlnil síť nymburské branky – 0:1. Hosty úvodní branka nastartovala a v dalších minutách působili aktivněji.

V šesté minutě měla šanci na zvýšení skóre opět elitní žďárská formace, když Štěpánek získal kotouč na modré, přihrál Plachému, ale tomu v poslední chvíli zkomplikoval zakončení domácí obránce. O půl minuty později se Štěpánek dostal k odraženému puku, ale v dobré pozici nedokázal překonat domácího brankáře Bílka.

Ovšem v 9.minutě udeřilo na druhé straně z velmi povedené akce. Martinec perfektně vymíchal za brankou svého strážce a předložil kotouč přímo před brankoviště odkud Martin Dulovec prostřelil Opršala – 1:1. Vyrovnání zapůsobilo na Nymburské jako vzpruha a začali přebírat aktivitu na svoje hokejky.

A v 16. minutě dokonal NED obrat. Ukázkově sehranou akci dva na jednoho rozjel Poulíček a přesně zakončující Lukáš Král zužitkoval své bohaté zkušenosti a nedal Opršalovi šanci – 1:2. Domácí však mohli své vedení ještě navýšit. Tři minuty před první přestávkou uháněl Stehlík sám na Opršala, ale ten dobře vybruslil, zmenšil střelecký úhel a kotouč jen rozezvonil tyč. První dvacetiminutovka tak přinesla těsné jednobrankové vedení Polabanu.

Vstup do druhé třetiny opět patřil Plamenům. Sice ji domácí zahájili v početní převaze a první šanci měli oni, ale Poulíček ve výborné střelecké pozici netrefil kotouč. A tak po 53 sekundách Žďárští ve vlastním oslabení vyrovnali. Kaňka napadl domácí rozehrávku, získal puk a nahrál úplně volnému Martinu Plevovi přímo před branku. Ten si dokonce mohl dovolit parádičku a zakončil střelou mezi svýma nohama tzv. „Kyselovkou“ (či nově Hertlovkou) – 2:2.

Chvíli na to získali početní výhodu také Plameny a vytvořily si dvě obrovské šance. Nejprve Kaňka nešel před brankou Plachého, ale Bílek zázračně jeho pokus vytěsnil mimo branku a vzápětí vychytal Kaňku, který zakončoval u pravé tyče. Hosté pokračovali v náporu a výsledek se přeci jen dostavil.

Ve 26.minutě přihrával Plachý od zadního mantinelu přímo mezi kruhy, kam si najížděl Michal Kaňka a vrátil Plamenům vedení – 2:3. Za necelé tři minuty mohla skupina žďárských fanoušků slavit znovu. Ve středním pásmu získal kotouč po Plachého nahrávce Luboš Kunstmüller, po pravém křídle se natlačil až před Bílka a parádní trefou pod horní tyčku zvýšil na 2:4.

Snížení měl ve 29 minutě na hokejce Dulovec, ale Opršal efektním zákrokem vleže zabránil jak střele, tak kličce a nymburského forwarda odzbrojil. Žďárský gólman podržel svůj tým i o minutu později v polovině zápasu, když musel čelit třem nebezpečným dorážkám soupeře.

Také domácí Bílek si připsal důležitý zákrok, když ve 31. minutě vychytal v brejku Plachého. O minutu později na druhé straně prověřil Opršalovu pozornost Procházka tečovanou střelou od modré. Domácí se dál snažili zvrátit nepříznivý výsledek a blízko ke gólu měl Kříž, když si dobře najel na přihrávku zpoza branky, ale netrefil dobře kotouč.

Tlak domácích pokračoval a ve36. minutě se výborně uvolnil Šimek, nabruslil s kotoučem až před Opršala, ale ten vytáhl další parádní zákrok a dál držel Plameny ve dvoubrankovém vedení. V závěru zahrozili také Žďárští, když Zídek dobře napadl soupeřovu rozehrávku, vybojoval u mantinelu kotouč, najel si před brankoviště, ale bekhendem Bílka nepřekonal.

Také ve třetí třetině se hrál velmi atraktivní a rychlý hokej s pohlednými akcemi na obou stranách. Pochopitelně však větší aktivitou oplývali domácí, kteří se snažili smazat dvoubrankové manko. Hosté se soustředili především na zajištění defenzivy, ale také vyráželi k ofenzivním výpadům.

Jedna taková akce přinesla Plamenům tříbrankové vedení. Ve 49. minutě po Benešově nahrávce naservíroval Man kotouč před branku, odkud Michal Kaňka sklepl po ledě puk za Bílkova záda – 2:5.

Ani tento stav však nepřiměl nymburské hokejisty k rezignaci. Naopak postupně zvyšovali svůj tlak a nápor ve snaze zvrátit krajně nepříznivý vývoj. V 50. minutě pálil nebezpečně z levého kruhu Král, ale Opršal sice s problémy, ale dokázal jeho ránu zastavit. O minutu později to zkoušel z mezikruží Šimek, ale žďárský brankář byl opět úspěšnější.

V 52. minutě se dostával před Bílka ve vlastním oslabení Kaňka, ale byl tísněn a gólman jeho zakončení zneškodnil lapačkou. V téže přesilovce se znovu zkoušel prosadit Šimek z prostoru před brankovištěm, ale Opršal vytáhl další skvělý zákrok.

Do konce třetí třetiny zbývalo šest minut a zdálo se, že Plameny s tříbrankovým náskokem již nedají žlutomodrým šanci. Ovšem přišla chyba ve vlastním obranném pásmu, když po odraženém puku do výšky ztratili hráči orientaci a toho využil Šefl, jenž vystřelil na branku a puk tečoval Lukáš Král přímo za Opršalova záda – 3:5.

O dvě minuty později se již náskok hostů ztenčil na jednu branku a drama bylo na světě. V čase 56:05 našel Král zpoza branky najíždějícího Jana Stehlíka - 4:5. To byl impuls pro Martina Sobotku, který si vyžádal oddechový čas, aby svůj tým zkonsolidoval.

Ovšem pokračoval obrovský tlak domácích. Dvě minuty před koncem tečoval před Opršalem nebezpečně Bičiště a o minutu později dostal zpoza branky přihrávku Stehlík a pálil již do odkryté svatyně, ale v poslední chvíli se do střely obětavě vrhnul Staněk a zabránil vyrovnání.

Minutu před vypršením základní hrací doby si vybral oddechový čas také trenér NEDu Pavel Bičiště, na led poslal šest hráčů a domácí branka zůstala opuštěná. Žďárští však závěrečný nápor domácích zvládli výborně a nenechali si cenné vítězství vzít. Šestnáct sekund před koncem ještě Kunstmüller trefil prázdnou domácí branku, ale ta nebyla kvůli ofsajdu uznána.

Žďárští hokejisté tak po šedesáti minutách mohli se skupinou svých věrných fanoušků slavit tříbodový zisk, který katapultoval SKLH hned o tři místa vzhůru na šestou příčku. Stejný počet bodů mají však na kontě poslední i příští soupeř Plamenů. Tím příštím jsou Lední Medvědí Pelhřimov, kteří v sobotu přijedou k tradičnímu derby na žďárské Bouchalky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Věděli jsme, že nás v Nymburku nečeká nic lehkého, že je to bruslivý mančaft s výbornou kombinací. Takže jsme si pro začátek stanovili spíše defenzivnější úkoly a zkoušet to spíše na brejky. Myslím, že to byl velice vyrovnaný zápas. Nám to tam ve druhé třetině naštěstí docela napadalo a podařilo se nám to otočit. Mě mrzí pak zase ten závěr, ztráta koncentrace, laxnost v obraně nebo si někteří myslí, že se už nemůže nic stát… nevím. To co jsme si pracně za těch 55 minut vybojovali a hráli v obraně velmi dobře, tak se za pět minut úplně rozsypalo a málem jsme to všechno ztratili. Jinak po většinu času kluci podávali velmi dobrý a zodpovědný výkon a za to jim děkuji. Zároveň bych chtěl taky poděkovat fanouškům, kteří už na druhý zápas za sebou přijeli v docela hojném počtu a hodně nás podpořili.“

.

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):

Pavel Bičiště
„Klasicky to byl zase ten náš přístup v domácích zápasech. Nesoustředěnost a hned jsme dostali gól a nebylo to poprvé. To by se stávat nemělo… Pak jsme stav otočili dvěma pěknými góly a dostali jsme se do takové té příjemné pohody, ale Žďár to zase otočil. Požadovali jsme od hráčů jednoduchost, častou střelbu, hru do těla a jasný projev domácího mužstva, ale bylo to zklamání. Soupeř si to hlídal, byl u nás natěsno, hrál v klidu a ještě přidával góly. My za stavu 2:1, když jsme měli šance odskočit, jsme to nedali, byla tam tyčka a kdybychom to dali, byl by třeba průběh zápasu jiný. Místo toho jsme dostali gól při naší přesilovce a to si myslím byly ty klíčově věci zápasu. V závěru jsme to stáhli na dvě lajny, dali jsme dvě kontaktní branky a ještě tam byla šance, ale už to nevyšlo. Ale ten zápas jsme si prohráli sami a soupeř zaslouženě vyhrál. Budu to znovu opakovat, že s takovýmhle projevem doma jen dáváme šanci každému soupeři tady vyhrát. Co je platné, že vozíme body z venku, měli bychom ukázat taky tady těm pár lidem ten pocit, že Nymburk vyhrál.“