Plameny porazily druhou Techniku. A jsou třetí

Zveřejněno 31.10.2012 | mk, jb
Technika Brno SKLH Žďár nad Sázavou
24., středa 31.10.2012
Technika Brno - SKLH Žďár nad Sázavou TEC - ZNS
Technika Brno: Novák (29.Chvátal) - Habrovec, Košecký, Strýček, Bilčík, Klimeš, Zapletal, Žalud, Valeš - Mráz, Sedláček, Rajnoha, Česnek, Benýšek, Odehnal, Matouš, Bělohlávek, Látal, Šedý, Hnilička, Brzobohatý
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Staněk, Střecha - Beneš, Pleva - Smejkal, Kolda - Kunstmüller, Březina, Plachý - Ježek, Kaňka, Dítě - Vítek, Hron, Man, Kočan
Branky a nahrávky: 3. Mráz (Bělohlávek, Látal), 40. Sedláček (Rajnoha, Česnek), 57. Látal (Klimeš, Brzobohatý), 60. Látal (Klimeš) - 17. Kunstmüller (Staněk, Plachý), 22. Ježek (Dítě, Beneš), 29. Vítek (Kolda), 48. Beneš (Pleva), 50. Plachý (Březina)
Rozhodčí: Netopil - Chocholouš, Kříž Vyloučení: 2:5 Využití: 2:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 60
Střely na branku: 40:32 (15:12, 13:12, 12:8)
Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5, 4:5
B R N O - Žďárští hokejisté dobyli Brno! V předehrávce 24. kola zvítězili 5:4 a svému soupeři oplatili porážku z úvodu sezony. V 50. minutě po gólu Plachého odskočili domácím už na rozdíl tří gólů, Brňané ale zápas zdramatizovali a dvěma slepenými góly v závěrečných minutách, kdy zkoušeli i hru bez brankáře, dotáhli na rozdíl jediného gólu. Víc už ale střelcům Techniky gólman Opršal nedovolil. Výhra za tři body znamená, že se Plameny dostaly v tabulce před Nymburk na třetí místo.

Reportáž

Hned v úvodní minutě zápasu zahrozili domácí, když Rajnoha našel u tyčky volného Sedláčka, jehož střelu Opršal zázračně vytěsnil betonem. Po dvou minutách hry se osmělili i hosté a z mezikruží zahrozil Kočan. Skóre se poprvé měnilo na konci třetí minuty. Nebezpečnou střelu Bělohlávka ještě Opršal vyrazil, ale na dorážku Zdeňka Mráze byl již krátký - 1:0.

O necelou minutu později se znovu Kočan dostal ke střele, kotouč propadl Novákovi za záda a poskakoval po brankové čáře. Žďárští hokejisté již zvedali ruce, ale hlavní sudí rozpažil. Další zajímavé momenty přinesla až druhá polovina úvodní třetiny. Nejprve ve 12.minutě se tváří v tvář s Novákem střetnul Staněk, ale domácí gólman byl úspěšnější, načež si stejně úspěšně počínal i proti Plachého nebezpečné střele ze strany.

Za minutu podobně zahrozili Brněnští, když z mezikruží pálil Sedláček a dorážel Rajnoha, ale Opršal bravurně oba pokusy pokryl. V 17. minutě dostali hosté poprvé výhodu přesilové hry a po 13 sekundách ji dokázali zužitkovat k vyrovnání. Jiří Plachý nabil na modrou Pavlu Staňkovi a jeho dělovku ztečoval Luboš Kunstmüller za Novákova záda - 1:1. Ještě před přestávkou mohl vrátit Vysokoškolákům vedení Mráz, když se po závaru dostal k dorážce a mířil již do prázdné branky, ale Pleva dokázal zastoupit ležícího Opršala a vrhnul se do dráhy kotouče.

Druhá třetina patřila jednoznačně Plamenům a za svoji aktivitu byli hosté odměněni již po dvou minutách. Petr Beneš přihrál k mantinelu, odkud Jiří Dítě našel mezi kruhy volného Ondřeje Ježka, který ránou nad Novákovu lapačku rozjásal hlouček žďárských příznivců - 1:2. Ježek se dostal do další slibné šance o pět minut později, ale tentokrát jeho střelu domácí strážce svatyně dokázal pokrýt.

Tlak Žďáru vrcholil ve 29. minutě několika šancemi. Největší měl Kočan, když z levého kruhu trefil horní tyčku. Ovšem hostující hráči nemuseli smutnit, protože hned na to dostal po přihrávce Josefa Koldy stejnou příležitost ze stejného místa David Vítek a ten již zamířil jen o málo centimetrů níž, což znamenalo velmi nadějný dvoubrankový náskok pro Plameny - 1:3. Tato situace přiměla domácího kouče Kaňkovského k výměně brankářů a Nováka nahradil Chvátal.

Hosté však nadále ovládali kluziště a ve 34. minutě se dostali do dalších vyložených šancí. Krásnou akci 2 na 1 předvedli Plachý s Březinou, ale Chvátal se blískl perfektním zákrokem. Hned vzápětí se těsně před gólmanem zjevil Dítě, ale měl málo prostoru, aby mohl zvednout kotuč nad jeho beton.

V šestnácté minutě byl po pádu domácího Strýčka vyloučen Kočan a Technici zahrozili, ale Opršal byl nedobytný. Přestože byl hodně cloněn, lapil jak Strýčkovu ránu od modré, tak Odehnalovu dorážku. Vynikajícího brankáře Plamenů nepřekonali ve slibných šancích ani Sedláček, ani Benýšek, ani Rajnoha.

V poslední minutě prostřední části se asi pětkrát za sebou Žďárští provinili zakázaným uvolněním a když už konečně získali puk pod svoji kontrolu a zdálo se, že v pohodě vyjedou na protější polovinu hřiště, kde dohrají zbývající vteřiny do druhé sirény, přišla fatální chyba v rozehrávce, přičemž výstižnější je přesný námaz přímo volnému hráči před Opršalem. Ten sice vytasil další svůj bravurní zákrok, ale odražený kotouč se dostal k Jiřímu Sedláčkovi, pro kterého nebyl problém zavěsit - 2:3.

O první větší vzrušení v závěrečné dvacetiminutovce se po šesti minutách hry postarala domácí obrana, která nabídla soupeři totožnou šanci, jako nabídli hosté v závěru druhé třetiny. Námaz před branku na hůl Dítěte však zůstal nepotrestán díky skvělému zákroku Chvátala. O necelé dvě minuty později si však vybral slabší chvilku i jinak výborný domácí gólman a ke smůle VSK v tu nejnevhodnější chvíli.

Martin Pleva poslal puk na Petra Beneše, který s uctivé vzdálenosti vystřelil a Chvátal si poněkud zvláštním pohybem srazil kotouč do branky a Plameny zvovu vedly o dva góly - 2:4. Před polovinou času vyměřeného pro třetí periodu byl po sérii hraničních zákroků vyloučen brněnský Látal. Byla to teprve druhá přesilovka pro SKLH v zápase a také tato nezůstala nevyužitá. Ondřej Březina poslal chytrou přihrávku zpoza branky, kam si perfektně najel Jiří Plachý a přidal třetí pojistku - 2:5.

Sudí Netopil doposud nechával hře relativně volný průběh a spád, o čemž svědčil poměr vyloučených 2:2. V poslední desetiminutovce však hodně zpřísnil metr a to především na straně vedoucího týmu. Vyloučení Smejkala ještě nějak zvlášť náskok Plamenů neohrozilo a hosté se s touto situací bez věších obtíží poradili.

Čtyři minuty před koncem putoval na tresnou Staněk a tentokrát si již Moravané nenechali tuto příležitost protéct mezi prsty. Od modré vypálil Klimeš a jeho střelu nasměroval pomocí teče za Opršalova záda Ondřej Látal - 3:5. O minutu později mohlo být definitivně rozhodnuto. Kunstmüller nahrál úplně volnému Březinovi, který se řítil sám na Chvátla, ale tento souboj vyhrál brněnský brankář.

Při nejbližším přerušení hry si vyžádal domácí kouč oddechový čas a Vysokoškoláci vyrazli na led se šesti hráči. Kaňka se již dostával do slibné příležitosti ohrozit prázdnou branku, ale domácí jej stačili zpacifikovat. Naopak Sedláček se tlačil před branku a Pleva jej dokázal zastavit pouze za cenu nedovoleného zákroku, alespoň tak jeho počínání ohodnotil rozhodčí.

Do třetí sirény zbávalo 101 sekund a proti čtveřici bránících Plamenů se postavila šestice Techniků. Hosté odolávali minutu, ale pak se přeci jen prosadili Brňané, jmenovitě opět Ondřej Látal, jenž trefou z kruhu vystřelil domácím naději - 4:5 . Hokejisté Žďáru však již další komplikace nepřipustili a své vedení, které se v závěru hodně ztenčilo si nakonec uhájili.

Žďárské Plameny si tak přiváží z pod Špilberku mimořádně cennou výhru a plné tři body, což se zatím podařilo pouze Hodonínu. SKLH se díky tomuto bodovému zisku posuvá na "bednu". Nutno však dodat, že třetí místo v tabulce zabral díky jednomu zápasu navíc proti ostatním soupeřům, kromě Techniky. Dnešní duel byl předehrávkou 24.kola, které bylo původně plánované na vánoční období. Sobotkovi borci tak dnes dali sobě, trenérovi i fanouškům první vánoční dárek. Ovšem již v neděli čeká plamenou družinu těžká zkouška na ledě neoblíbené Chotěboře.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Když jsem se ráno probudil a přemýšlel o dnešním zápase, říkal jsem si kdybychom dovezli alespoň bodík, byl bych spokojený. Nakonec vezeme tři, takže spokojenost je obrovská. Klukům patří veliká pochvala, protože ten výkon dnes byl perfektní. Nebylo tam tolik chyb jako s Nymburkem a dá se říci, že to byl dnes úplně jiný zápas. Beci to dávali rychle od hokejky a snažili se to dávat rychle ze třetiny. Samozřejmě nějaké chyby tam byly, jako třeba ta před koncem druhé třetiny, kdy jsme dostali branku na 2:3. Kluci se ale nepoložili, hráli dál zodpovědně, nezmatkovali a dali jsme další góly. Je vidět, že tam je síla mančaftu a i když dostane nějaký hloupý gól, tak se z toho nepoloží, nerozklepou se a makají dál. Doufám, že se teď ta bojovnost a chuť přenese do nedělního utkání proti Chotěboři, což jak všichni víme je vždycky pro nás hodně těžký zápas. “

Roman Kaňkovský (trenér VSK Technika Brno):

Roman Kaňkovský
„Myslím, že soupeř předvedl dobrý výkon a řekl bych i bojovnější. My jsme hráli ve stoje, nechodili jsme do těla. Sice jsme vedli, ale to nás ještě více uspokojilo. Pak jsme dostali dva góly a zase jsme moc chtěli, otevřeli jsme to a dostali jsme další. Myslím si, že Žďár si dnes vítězství zasloužil, protože my jsme neodvedli 100% bruslení a nasazení. Tím ale nechci snižovat výkon Žďáru, který hrál opravdu výborně, dobře bruslil, využil přesilovky a prostě byl dnes určitě lepším mužstvem.“

Foto: Brněnský deník

Fotogalerie