Jan Kočan: „Mám první bod a ani o tom nevím“

Zveřejněno 30.10.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Když jsme v březnovém článku „NEJ momenty…“, ohlížejícím se za minulou sezónou, označili Jana Kočana za smolaře roku, netušili jsme, že si do té dobry vybral jenom část smůly. Po těžkém zranění v únorovém zápase se dával několik měsíců dohromady. V létě dřel, aby se dostal zpět do formy a mohl se znovu stát oporou Plamenů, ale nevěděl, že jej čeká další těžká zkouška.

Foto: Veronika Marková

Krátce před začátkem soutěže onemocněl a nejdříve to vypadalo na běžnou chřipku, ale diagnóza vyřkla vzácnou a těžkou nemoc černý kašel. Léčení si vyžádalo více než měsíc a naplno zasáhl do zápasu až v desátém kole na konci října proti Nymburku. Přišel tak o celou čtvrtinu soutěže a vážná nemoc se na něm podepsala, přestože již tvrdě pracuje na rychlém získání kondice zpět.

Po své letošní premiéře se s námi Honza Kočan podělil o své první dojmy: „Bylo to pro mě dneska takové rozkoukávání, ještě jsem se necítil úplně dobře a myslím, že jsem na tom ledě takovej zmatenej.“ „Kočka“ je ale obrovský bojovník a sám cítí, že se to bude postupně zlepšovat: „Pomalu se do toho dostávám a věřím, že od příštího zápasu už to bude o něčem jiném a brzy to bude zase jako minulý rok a padnou tam i nějaké góly a znovu to s klukama naplno rozjedeme.“

Jan Kočan
#14 útočník, 25let, 180cm / 78kg
Jenomže to nebude mít asi lehké, týmu se docela daří a vybojovat si zpět pevné místo v sestavě může být oříšek. Vždyť i do nedělního zápasu se dostal jen díky obnovenému zranění Kotlíka. Hbitý útočník však věří, že trenéra svými výkony a svým přístupem přesvědčí a získá si jeho důvěru: „Potřebuju hlavně hrát, není to jen o tréninkách, kde můžu nabírat fyzičku, můžu natrénovat nějakou kombinaci a práci s pukem, ale nenatrénuju ty herní činnosti a hratelnost v zápasech, což mi teď samozřejmě chybí. Potřebuji se dostat do zápasového tempa, aby to šlapalo zase jak minulý rok než jsem se zranil.“

Jako dárek ke svému návratu doslal Kočan od rozhodčích kanadský bod. Když se dozvěděl, že má přihrávku, tak se hodně divil: „Opravdu? Tak to jsem rád, mám první bod a ani o tom nevím, ale to bude asi nějaký omyl.“ To se pak skutečně potvrdilo. Podle videozáznamu, nebyla žďárská čtrnáctka v tu dobu vůbec na ledě a rozhodčí si to spletli s patnáctkou. V klubových statistikách tak bod za přihrávku byl opraven ve prospěch skutečného autora Josefa Hrona, ale v oficiálních statistikách již bodový dárek Honzovi zůstane.

Během půl roku si loňský objev sezóny stačil vybrat vážné zranění i vážnou nemoc, ale věří, že to již bylo všechno a žádné další komplikace ho už nečekají: „Doufám, že jsem si už všechno vybral i na několik let dopředu. Vždyť tuhle nemoc měla naposled snad někdy Marie Terezie, tak další smůlu snad už mít nemůžu a konečně teď budu moct zase začít hrát naplno hokej“, nepřipouští si žádné další problémy a nekompromisně si jde za svým: „Jdu do toho na plné pecky a ničeho se nebojím“, hlásí odhodlaně Jan Kočan.