Z těžkého boje vyšla vítězně Technika

Zveřejněno 06.10.2012 | mk
Technika Brno SKLH Žďár nad Sázavou
6., sobota 6.10.2012
Technika Brno - SKLH Žďár nad Sázavou TEC - ZNS
Technika Brno: Novák (Chvátal) - Habrovec, Košecký, Strýček, Bilčík, Klimeš, Zapletal, Žalud, Valeš - Mráz, Sedláček, Rajnoha, Česnek, Benýšek, Odehnal, Matouš, Bělohlávek, Látal, Šedý, Hnilička
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal (Čížek) - Kolda, Beneš, Jícha, Šír, Pleva, Staněk, Střecha, Smejkal, Man, Kotlik, Kunstmüller, Hron, Kaňka, Šimon, Dítě, Vítek, Slavík
Branky a nahrávky: 16. Odehnal (Hnilička, Benýšek), 24. Sedláček (Zapletal), 52. Rajnoha, 59. Hnilička (Benýšek, Strýček) - 28. Kunstmüller (Šír)
Rozhodčí: Volf - Lošťák, Linhart Vyloučení: 5:4 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 70
Střely na branku: 26:30 (7:8, 12:7, 7:15)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1
B R N O – Hokejisté žďárského SKLH dnes odehráli zatím nejtěžší zápas letošní sezóny. Hrstka diváků v brněnské Hokejové hale mládeže sledovala vyrovnaný duel, který přinesl rychlý, tvrdý a velice atraktivní hokej. Hosté dokázali vysokou bojovností a velkým nasazením vzdorovat výborně hrajícím Technikům až téměř do závěru zápasu, když několikrát sahali po vyrovnání, ale úspěšná koncovka nebyla znovu silnou stránkou hostů z Vysočiny. V posledních deseti minutách pak Brněnští dvěma brankami definitivně rozhodli o vítězství Vysokoškoláků. Jedinou trefu Plamenů zaznamenal Luboš Kunstmüller, když snižoval na 2:1.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Utkání začalo zostra a po krátkém úvodním oťukávání již oba soupeři naplno rozjeli svůj boj o ligové body. Pozornost Nováka v brněnské bráně poprvé prověřili obránci. Tvrdými střelami od modré se prezentovali krátce po sobě Pleva a Staněk. První přesilovku si po Benýškově vyhození kotouče mimo hrací plochu, zahráli hosté. Nejprve však musel zasahovat Opršal proti nebezpečné ráně Látala od modré. Početní výhodu mohl Žďár využít z hole Kunstmüllera, ale výborný Novák dokázal jeho střelu vychýlit mimo tyče.

V jedenácté minutě se poprvé rozvlnila sít branky, ale skóre se neměnilo. Domácí Sedláček sklepnul puk do brány z příliš velké výšky. Krátce nato dostali výhodu přesilové hry také domácí, ale ani ti ji nedokázali zužitkovat proti důsledně bránící čtveřici Plamenů. V patnácté minutě však tlak Techniků narostl a Opršal musel tasit několik skvělých zákroků. Z bezprostřední blízkosti jej nepřekonal Česnek a poradil si i s Hniličkovou nebezpečnou tečí.

Když už se zdálo, že se hosté vymaňují z brněnského sevření, přišel nešťastný gól. Kotouč se odrazil od brusle žďárského obránce na hůl Vlastmila Odehnala, který z mezikruží propálil Opršala nad jeho lapačku – 1:0. Hosté tedy odcházeli do kabin s jednobrankovým mankem.

Do druhé části zápasu vstoupili důrazněji domácí a sevřeli Plameny v jejich obranném pásmu. K vážnějšímu ohrožení branky však nedošlo. Naopak nadějně se jevila šance Hrona, který se prosmýkl až před Nováka, ale byl tísněn obráncem a tak jeho střela neměla potřebnou razanci.

Ve čtvrté minutě domácí svůj náskok navýšili. Tvrdou ránu vypálil Zapletal a s tou si ještě Opršal poradil, ale na dorážku Jiřího Sedláčka již nedosáhl -2:0. Hra se čím dál víc přiostřovala, ale rozhodčí nechával zápasu volný průběh a na ledě se objevila první louže krve. Z jednoho ze soubojů si odnesl zlomený nos a tržnou ránu Josef Kolda. Zápas pro něj skončil a nahradil jej Vojtěch Šír.

A hned o pár minut později právě on zařídil snížení Plamenů. Šír vyslal švihem střelu na bránu a Luboš Kunstmüller ji tečoval za Novákova záda – 2:1. Snížení hostující celek povzbudilo a rázem neměli k vyrovnání daleko. V polovině zápasu zůstala nevyužitá nádherná akce, když se do přečíslení dva na jednoho dostali Kuntmüller s Kaňkou. Novák však stihnul s problémy zastavit kotouč u tyčky na brankové čáře.

O dvě minuty později vytáhl Novák betonem nebezpečnou Kunstmülerovu střelu z otočky. Pak i na druhé straně tekla krev. Souboj u hrazení odnesl tržnou ránou Odehnal. Šance Plamenů však neutuchaly. Obrovskou šanci na vyrovnání zmařil lapačkou Novák ve 33. minutě Kaňkovi, který v brejku mířil pod horní tyč. Brněnský gólman pak zlikvidoval i slibné zakončení Beneše.

V závěru druhé třetiny získali navrch opět domácí a několikrát zahrozili. Nedokázali však využít přečíslení tří na jednoho a další střely Košeckého, Habrovce i Rajnohy, kryl výborný Opršal, stejně jako nebezpečnou akci Česneka se Sedláčkem v úplném závěru druhé periody.

Také do třetí třetiny měli nástup aktivnější Vysokoškoláci, ale hosty držel jistý Opršal, který se však měl co ohánět. Nepřekonali jej postupně Rajnoha, Česnek, Zapletal ani Habrovec. K prvnímu ohrožení brněnské svatyně došlo až po čtyřech minutách, když Kunstmüllera opět vychytal Novák. Na druhé straně tasil lapačku Opršal proti Zapletalově střele.

Pak zase několik minut patřilo Žďárským. Především Kunstmüller sváděl vytrvale další souboje s Novákem, ale ten byl již stoprocentní. Do šance se dostali i Dítě a Hron, ale ani ti neuspěli. Naopak devět minut před koncem zmrazil naděje Plamenů na minimum Kamil Rajnoha, jenž se blýsknul parádním sólem. Projel od vlastní modré podél mantinelu do útočného pásma, Šír se jej snažil vytlačit do rohu, ale brněnský útočník se svým důrazem dokázal natlačit před Opršala a ještě jej blafákem přelstít – 3:1.

Vysoké nasazení obou soupeřů přinášelo i vypjaté okamžiky. Nejzávažnější z nich prezentovali v pěstním souboji Bilčík s Benešem a i zde hlavní arbitr projevil značnou dávku tolerance a ocenil oba bitkaře pouze čtyřmi minutami na obou stranách. Hosté z Vysočiny díky dvoubrankové ztrátě již byli nuceni otevřít více hru a vsadit vše na ofenzivní kartu.

Určitou naději nabízela Jíchova rána od modré, ale největší a asi poslední šanci na zvrat zmařil Novák Vítkovi, když jeho střelu z bezprostřední blízkosti vytěsnil do tyče. Minutu před koncem, pak pečetil vítězství domácích barev Lukáš Hnilička, který zakončil akci dva na jednoho přesně pod horní tyč žďárské branky.

Zatím nejatraktivnější duel letošní sezóny skončil vítězstvím favorizované Techniky. Zápas měl parametry utkání play-off, nechyběla mu rychlost, bojovnost, krásné akce, tvrdost, dokonce ani krev a bitka, ale především krásné hokejové akce a skvělé zákroky obou brankářů. Plameny tentokrát na body nedosáhly, další příležitost k tomu budou mít v neděli na domácím ledě, kde přivítají nováčka a zároveň překvapení letošního ročníku moravskobudějovická Žihadla.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Přes porážku musím dnes hodnotit zápas v zásadě pozitivně. Myslím, že jsme předvedli dobrý nebo spíš výborný výkon. Chybělo nám trochu štěstí za stavu 2:1, kdy jsme se přes řadu šancí nedokázali dostat na vyrovnání. Pokud by se nám to povedlo, tak si myslím, že bychom si nějaký bod odvezli, který bychom si určitě za ten výkon zasloužili. Nedá se však nic dělat, soupeř byl silný a kvalitní a v samotném závěru potvrdil, že i zkušený, když nás nepustli ani do nějakého power-play nebo většího tlaku a výhru si zkušeně ohlídal. Kluky musím ale pochválit a myslím si, že když budeme takovýhle hokej předvádět i nadále, můžeme jet kamkoli se vtyčenou hlavou a kohokoli porazit.“

Roman Kaňkovský (trenér VSK Technika Brno):

Roman Kaňkovský
„Bylo to velice těžké utkání, Žďár hraje dobře do obrany, hraje tvrdě do těla a už vloni jsme sehráli velice těžká utkání. Dnes to vlastně bylo pokračování loňské sezóny a jsme hrozně rádi, že jsme to utkání vyhráli. Kluci měli dneska velké nasazení, velkou touhu po vítězství a odměnou jsou tři body.“

Foto: Brněnský deník

Fotogalerie