Kolínští Kozlové míří na Bouchalky, budou zde opět loupit?

Zveřejněno 02.10.2012 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou SC Kolín
5., středa 3.10.2012 18:00
SKLH Žďár nad Sázavou - SC Kolín ZNS - KOL
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – První říjnová středa přinese žďárským hokejovým příznivcům obzvláště lákavý duel. SKLH Žďár nad Sázavou přivítá na Bouchalkách odvěkého rivala Kolínské Kozly. Plameny se vracejí na svůj led po dvou zápasech odehraných na cizích kluzištích i s cennou kořistí v podobě tříbodového výlovu Vajgaru, který v minulé sezóně doma plně ztratil pouze čtyři utkání. Přidají ve středu Plameny další cenné body do tabulky nebo Kozlové jako obvykle odvezou body do Polabí?
Kolín patřil do loňského prosince k dlouhodobé špičce druholigové skupiny střed. Po dvou výborných sezónách mezi elitní čtyřkou v celkové tabulce, přišla po Novém roce herní krize a výsledkové trápení, což znamenalo strmý pád. Ještě před Vánoci sahali Kozlové po druhém místě, na které jim scházel jediný bod, aby se nakonec propadli tabulkou až na šesté místo před sedmý Žďár. Vše zapříčinily zejména bodové ztráty na domácím stadionu. I když venku patřil tým k ozdobám ligy, tak před vlastním publikem to mnohdy bylo utrpení. Z posledních dvanácti utkání nevyhrál Kolín ani polovinu a připsal si pouze 13 bodů.

Do nové sezóny vstoupili hosté s několika významnými změnami v týmu. Především na pozici nového trenéra, kde Stanislava Bednáře vystřídal nový lodivod Václav Rác. Ten se na novou funkci přesunul od „kozlí mládeže“ a po jedenácti letech se vrátil k A-týmu. Staronový kouč přivedl do svého mužstva, mimo jiné, jedno velké jméno. Na místo činu se vrátil Jiří Kadlec, který oblékl modrobílé barvy téměř po 12 letech. Dříve působil v Mladé Boleslavi a hlavně v Hradci Králové, ze kterého si kolínští zpátky stáhli i Jiřího Blažka. Nové tváře získali také ze své juniorky. Ve světě dospělého hokeje dostali příležitost Dominik Výborný, Radek Špringl, Vít Kopecký, David Šafránek, Adam Herwig a Martin Vágner. Tyto obměny kádru a celého realizačního týmu vytvořily prakticky zcela nový a také hodně mladý Kolín.

Redaktorka kolínských oficiálních stránek www.sc-kolin.cz a Kolínského deníku Tereza Hölzlová před sezónou předpověděla nepříliš úspěšný vstup Kozlů do sezóny: „Perspektiva týmu je veliká, ale co se týče letošního ročníku a zejména začátku soutěže, je nutno si uvědomit, že hru Kolína poznamená hned několik faktorů: Velké množství mladých nezkušených hráčů, de facto nový kádr včetně realizačního týmu a především změna herního systému, jako je hra s centrem dozadu, což je oproti vracejícímu se levému křídlu, zásadní změna. Dále bude trenér Rác v zápasech točit čtyři pětky, takže si Kozlové musí zvyknout na jiný rytmus střídání. Dá se tedy předpokládat, že se hráči budou s novým herním systémem nějakou dobu sžívat. Sečteno, podtrženo. Úvod sezony nevyjde Kolínským tak, jak by si každý bodůchtivý fanoušek přál.“

Ovšem hned v úvodu sezóny Kozlové tuto předpověď poněkud zpochybnili. V přípravných zápasech dokázali vyhrát polovinu utkání. Pouze měření sil s prvoligovým Havlíčkovým Brodem skončilo debaklem, když na vlastním stadionu inkasovali dvouciferný příděl od Rebelů a prohráli 3:11. Soutěžní sezónu Kolínští zahájili také poměrně dobře, když si z ledu loňského vítěze Hodonína přivezli bod za prohru v prodloužení. Stejně dopadlo i derby se současným lídrem tabulky Nymburkem. Bez bodů zůstali Středočeši překvapivě pouze z duelu v Chotěboři, kde prohráli také o gól, ale v základní hrací době. Poslední vystoupení však již Kozlům vyšlo naplno a po brankově bohatém zápase vyhráli 7:5 nad Břeclaví a poprvé si připsali kompletní tříbodový zisk. To je posunulo v tabulce těsně před Žďár se shodným pětibodovým kontem.

Plameny se díky sobotní výhře na ledě Vajgaru posunuly na sedmé místo druholigové tabulky. A nemusí vůbec zůstat jen u toho. Ve středečním utkání se proti sobě postaví dva rovnocenní soupeři, kteří mají za sebou velmi podobný vstup do soutěže. Asi těžko bychom mohli některého z protivníků označit za favorita i když domácí prostředí by mohlo být pro Plameny určitou výhodou. Na druhou stranu Žďárští dokázali na Bouchalkách vyhrát nad Kolínem naposledy v lednu loňského roku a byly to jediné body, které doma dokázali Kozlům sebrat za minulé tři sezóny.

Středeční duel bude historicky 105. měření sil těchto dlouholetých rivalů. A už jsme zmiňovali, že v posledních letech se Plamenům proti modrobílým nedaří. V minulé sezóně mělo mužstvo z Vysočiny s Kolínem o něco lepší výsledky než v předchozích sezónách, ale přesto zůstala tato bilance opět záporná. Z prvních tří duelů dokázaly Plameny urvat s tímto soupeřem jeden bod. Až na čtvrtý pokus zdolaly svého soka překvapivě na jeho ledě 0:3. A kdo se na úspěších Kozlů proti Žďáru nejvíce podílel? Na šest branek svého týmu přihrával útočník Petr Morkes a Karel Nedbal st.si připsal 3+1 do kanadského bodování.

Domácí trenér Martin Sobotka nebude moci stále počítat s brankářem Jiřím Slámou, který pořád laboruje s vykloubeným prstem. Mimo hru jsou nadále marodi Jiří Plachý a Jan Kočan a Ondřej Březina lečí zraněné rameno, což si vyžádá ještě několikadenní pauzu. V sestavě se také již neobjeví Pavel Havelka a Roman Sobotka, kteří se necítili v týmu vytíženi podle jejich představ a po vzájemné dohodě byli nabídnuti do Chotěboře. Kolínský trenér Václav Rác má otazník také u čtyř hráčů, kteří mu z různých důvodů chyběli již v minulém zápase. Zda budou Václav Čtvrtečka, Petr Pospíšil, Tomáš Pácal a Jiří Blažek chybět i ve středu na Bouchalkách zatím nevíme.

Nenechte ujít tento prestižní duel, přijďte si užít pravou hokejovou atmosféru a podpořit žďárské Plameny!

Dosavadní výsledky SC Kolín:
16.09.2012 SHK Hodonín - TJ SC Kolín   5:4(PP)
19.09.2012 TJ SC Kolín - NED Hockey Nymburk   5:6(SN)
23.09.2012 HC Chotěboř - TJ SC Kolín   5:4
30.09.2012 TJ SC Kolín - HC Lvi Břeclav   7:5

Kompletní program 5.kola:
Středa 3.10.2012
HC Břeclav – VSK Technika Brno   18:00
SHK Hodonín – KLH Vajgar Jindřichův Hradec   18:00
NED Hockey Nymburk – HS Spartak Pelhřimov   18:00
SKLH Žďár n. S. – SC Kolín   18:00
HC Chotěboř – HC Moravské Budějovice   18:00

Střetnutí dvou tradičních soupeřů můžete sledovat na žďárském zimním stadionu na Bouchalkách ve středu 3.října. Úvodní buly je plánováno na 18:00 hodin. Pokud z jakéhokoliv „závažného“ důvodu nebudete moci navštívit toto atraktivní představení, bude pro vás připraven onlajn přenos přímo z místa dění.

Na zápase budou v prodeji barevné plakáty „A“ týmu ve formátu A3 s rozpisem zápasů. Cena plakátu je 30,-. Jako vždy bude u vchodu stánek, ve kterém si mimo uvedených plakátů bude možné zakoupit zápasový magazín a další klubové předměty a suvenýry.