Plameny byly blízko senzace. Dukla se však finišem zachránila

Zveřejněno 23.08.2012 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Dukla Jihlava
příp., čtvrtek 23.8.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Dukla Jihlava ZNS - JIH
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal (32-33 Sláma) - Pleva, Smejkal, Šulc, Krejnus, Sobotka, Šír, Střecha, Fúzik, Šimon, Kunstmüller, Březina, Plachý, Dítě, Ludvík, Hron, Kočan, Vránek, Vítek, Kotlík
Dukla Jihlava: Novotný - Zadražil, Kolafa, Stebih, Jicha, Kaláb, Podlipník, Jaroš, Hubáček, Matějka, Kadlec, Pekárek, Vysloužil, Malec, Velecký, Zeman, Čachotský, Maliník, Ficenc, Polcar, Filip
Branky a nahrávky: 1. Kunstmüller (Březina, Plachý), 34. Fúzik (Hron), 36. Krejnus (Březina, Kunstmüller) - 5. Polcar (Stebih), 38. Čachotský (Kolafa), 49. Velecký (Podlipnik, Kolafa), 53. Kolafa (Podlipnik, Čachotský)
Rozhodčí: Homola - Zídek, Klouda
Vyloučení: 8:6 navíc Střecha (ZNS) DKU Využití: 0:2 V oslabení: 0:1
Diváci: 306
Střely na branku: 20:28
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – V horkém letním podvečeru přilákala věhlasná Dukla na žďárské Bouchalky tři stovky diváků, kteří rozhodně nelitovali. Viděli rychlý a bojovný hokej velmi slušné úrovně. Dokonce se mohli dočkat velkého překvapení, Plameny totiž až do poloviny závěrečné třetiny nad prvoligovým favoritem vedly. Jihlavští však nakonec naplnili papírové předpoklady a získali zápas na svoji stranu. Těsným rozdílem 3:4 si Dukla odvezla vítězství do krajského města, ale domácí hráči své fanoušky rozhodně nezklamali a předvedli velmi bojovný a sympatický výkon.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Diváci, kteří se cestou na Bouchalky byť jen o pár sekund opozdili, přišli o úvodní branku. K překvapení všech to ale nebyla první trefa favorizované Dukly startující mnohými očekávaný debakl. Tím kdo po pouhých šestnácti sekundách hry otevřel skóre zápasu, byly domácí Plameny.

Plachý dostal od Březiny parádní přihrávku na modrou a osamocen se řítil na Novotného, ten sice jeho zakončení dokázal vyrazit, ale na dorážku Luboše Kunstmüllera byl již bezmocný – 1:0. Ještě v téže minutě se do podobné akce dostával Fúzik, ale neměl potřebnou rychlost.

Žďárský celek zbavila úvodní branka veškerého respektu ze silnějšího soupeře a velmi aktivní hrou zatlačil Duklu do defenzivy. Z té vysvobodila hosty až přesilová hra, kterou v páté minutě využil Michael Polcar, když zametl do odkryté branky odražený kotouč po střele slovinského obrance Stebiha – 1:1.

Ani vyrovnávací branka hostů nesrazila Žďárským hřebínek, kteří byli nadále nebezpeční a dokázali často soupeře přehrávat. Navíc vše jistil skvělými zákroky domácí gólman Petr Opršal. Další branku již první třetina nepřinesla a tak všichni čekali, s čím vyrukuje Dukla do druhé části hry.

Hosté očividně zvýšili obrátky, ale domácí stále cítili šanci na cenný skalp favorita a dávali do hry obrovskou bojovnost a nasazení. Jihlavští stále nedokázali Žďár výrazněji přehrát a získat si alespoň optickou herní převahu.

Naopak Plameny několikrát zahrozily ze slibné šance a Novotný musel čelit nebezpečným situacím, ale ani jeho protějšek Opršal ve žďárské brance nezůstával pozadu. V polovině třetiny jej nahradil Jiří Sláma, který však v brankovišti vydržel pouhou minutu a se zraněným prstem a bolestivou grimasou musel pustit Opršala zpět.

Ve 34. minutě se drze prosmýkl k dobré střele Hron, kterou Novotný sice vyrazil, ale Jakub Fúzik se díky svému důrazu před brankovištěm dokázal prosadit a vrátil Plamenům vedení – 2:1. Následně měli domácí výhodu přesilové hry, ale po chybě se dostal do brejku Malec, kterého nedovoleně zadržel Šulc. Nařízené trestné střílení však jihlavský forvard proměnit nedokázal a Opršala nepřekonal.

O minutu později Březinova formace zavřela soupeře v obranném pásmu. Kunstmüller nahrál Březinovi a ten vyslal střelu s dokonalou přesností na hůl Roberta Krejnuse, který zvýšil na překvapivé, ale zasloužené dvoubrankové vedení Plamenů – 3:1.

V těchto chvílích byla Dukla jako opařená a domácí byli na ledě pány. Žďár měl navíc přesilovku, svíral Jihlavu v obranném pásmu a čtvrtý gól visel ve vzduchu. Žďárští však vyrobili hrubou chybu a Kolafa vyslal do brejku Tomáše Čachotského. Jihlavský kanonýr vytasil na Opršala parádní blafák k pravé tyči a snížil na 3:2.

Do závěrečné třetiny si hosté přinesli téměř celou přesilovku, během které sice dokázali za Opršalova záda kotouč dostat, ale Veleckého tvrdá a přesná trefa byla vyslána až ze středního pásma a pro ofsajd nebyla branka uznána.

Dukla však postupně začala zvyšovat aktivitu a na domácích začínal být znát heroický výkon předešlých dvou třetiny, který znamenal citelný úbytek sil. Tlak Jihlavy vyústil ve vyrovnávací branku ve 49. minutě. Po nahrávkách Kolafy a Podlipnika rozvlnil síť žďárské branky přesnou trefou Michal Velecký - 3:3.

Úbytek sil domácích se ještě začal zrychlovat s přibývajícími vyloučeními na straně Žďáru. Pět dvouminutových trestů během osmi minut a navíc trest do konce zápasu nesli nelibě i žďárští fanoušci. Vlastní nedisciplinovanost a snad někdy možná až příliš přísný metr „domácího“ sudího Homoly, nakonec stálo Plameny překvapující úspěch na úkor velkého favorita.

Hosté dokázali v 53. minutě využít jednu z přesilových her nádhernou brankou. Po nahrávce Podlipnika, z kruhu tvrdě vystřelil Čachotský a před Opršalem kotouč parádně tečoval Tomáš Kolafa a nasměroval jej přímo pod víko – 3:4.

Domácí se sice ještě sympaticky snažili o vyrovnání, ale Jihlavští si své vedení již zkušeně ohlídali a i když se na výhru hodně nadřeli, dokázali zápas dotáhnout do vítězného konce a těsné vedení uhájit. Hráči žďárských Plamenů předvedli výborný výkon a dvě třetiny byli Dukle více než vyrovnaným soupeřem.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Řekl bych, že první třetina byla z naší strany až nadstandardní a dvě třetiny jsme dokázali se soupeřem držet krok. V té třetí třetině jsme už možná trochu nestačili fyzicky. Můžeme jen litovat těch někdy zbytečných vyloučení. Před třetí třetinou si v kabině řekneme, že máme šanci porazit Duklu nebo alespoň uhrát remízu, ale že musíme hrát bez faulů, protože ubránit se v oslabení proti takovémuto soupeři by bylo strašně těžké. No a pak se stal pravý opak, dostávali jsme se do čtyřech a dokonce do třech a pak ještě vyloučení do konce zápasu. Tohle je naše slabina a máme s tím problémy již delší dobu. Budeme to muset začít řešit a nevidím to jinak, než že ti, u kterých se to opakuje, prostě hrát nebudou a dostanou šanci ti, kteří jsou schopni to uhrát bez zbytečných faulů a budou plnit pokyny.

Petr Vlk (hlavní trenér HC Dukla Jihlava):
Bylo to klasické přípravné utkání. Nechali jsme doma pár starších kluků a chtěli jsme vyzkoušet více ty mladé. Musím říci, že Žďár byl hodně kvalitní soupeř, jejich hráči to odehráli velmi dobře, byli nepříjemní a dělalo nám problémy se přes ně prosadit. V podstatě nám to ale ukázalo některé věci, které je potřeba vidět. Když potřebujeme soupeře přehrát, což jsme dnes asi měli, tak to tam vázlo. Na druhou stranu ještě se sestavou hodně mícháme, takže ta souhra tam ještě není taková, jaká by měla být.
Jak si vede žďárský odchovanec Martin Jícha?
Martin je mezi devíti beky, které jsme si nechali a půjdeme s nimi do sezóny. Jeho šance rozhodně jsou a určitě v průběhu sezóny do utkání nastupovat bude a šanci dostane. Jenom teď nedokážu ještě říci, jestli to bude hned od začátku nebo třeba až v říjnu nebo v listopadu.

Fotogalerie