Třicítka „Plameňáků“ vlétla na led

Zveřejněno 08.08.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Kvůli extrémně horkému počasí a drobným technickým problémům, se o den posunul termín prvního letošního tréninku „A“ mužstva žďárského SKLH. V úterý večer sice ještě led zdaleka neměl optimální kvalitu, ale prvnímu tréninku Sobotkovy družiny to nezabránilo. Třicítka hokejistů vstoupila do finální fáze přípravy a zahájila svoje snažení o místo v základním kádru Plamenů.

Foto: Tomáš Marek

Je úterní podvečer a do prvního tréninku žďárských Plamenů zbývá více než hodina. Do kabiny „A“ týmu se začínají trousit první natěšení hráči. Mužstvo má za sebou letní dřinu a začíná jim závěrečná fáze přípravy na novou sezónu. Kabinou se nese dobrá nálada, borci si přebírají a připravují výstroje, vzduchem prolétne pár vtípků a narážek.

Dorazí i obě přespolní ekipy, nejprve pardubická a o chvíli později i jihlavská. Téměř třicítka hokejistů se sotva směstnala do kabiny a před zahájením první tréninkové dávky k týmu promluvil nový trenér Martin Sobotka.

O půl sedmé pak poprvé v letošní sezóně vyjelo mužstvo Plamenů na led. Ten měl sice k ideálnímu stavu daleko, ale všichni byli rádi, že jsou na ledě a skončilo letní pocení v tělocvičně a běhání po kopcích. To však neznamená, že se nezapotili, naopak těžký led a bruslařský trénink dal hráčům zabrat.

Nový kouč Martin Sobotka si odbyl svoji ledovou premiéru v roli hlavního trenéra a byl relativně spokojený, i když v žádném případě první dojem nepřeceňuje: „První trénink byl zaměřen především na bruslení a postupně se v dalších dnech bude zapracovávat práce s pukem a nacvičování herních činností. Kluci to pojali zodpovědně, ale rozhodně nejde vyvozovat z prvního tréninku jakékoli bližší závěry.“

Do přípravy nastupuje třicítka uchazečů, kteří se poperou o cca dvacet míst v týmu. Během následujícího měsíce se tak bude tvořit základní kádr Plamenů pro soutěžní sezónu nového ročníku 2.ligy.

V porovnání s loňskou sestavou dochází k některým změnám a k určitému omlazení kádru. Mužstvo opustili tři zkušení hokejisté. Aktivní hráčskou kariéru ukončil Martin Sobotka, který se chopil trenérské taktovky. Z pracovních a rodinných důvodů se rozhodl pověsit brusle na hřebík jeden z nejproduktivnějších útočníků minulých sezón Miroslav Bukáček. Do týmu pak nebyl povolán Aleš Koželuh, který úplně vynechal letní přípravu a nezúčastnil se jediného tréninku.

Na jih Moravy se do svého mateřského klubu vrátil Michal Kuba. Dvěma mladým obráncům Petru Benešovi a Martinu Jíchovi se rýsuje kariéra v 1.lize. Prvně jmenovaný je v Hradci Králové a druhý v jihlavské Dukle. U obou se však počítá s případnými střídavými starty.

Z bývalých juniorů dostanou šanci mezi dospělými Patrik Slavík, Jan Šimon, Jan Ludvík, Michal Bureš a brankář Lukáš Černý. V kabině se však objevily i některé nové tváře. Rozšířila se pardubická skupina o dvacetileté produktivní útočníky Radima Zrůsta a Petra Vlčka, který si však před pár dny zranil kotník, takže si na ostrý start na ledě bude muset ještě počkat.

Ze stejného města bude dojíždět zřejmě největší letošní posila Plamenů Ondřej Březina, který byl vloni oporou „bronzového“ Trutnova, kde se s třiceti brankami stal druhým nejlepším střelcem a se sedmnácti nahrávkami třetím nejproduktivnějším hráčem svého týmu.

Dohodnutý byl ještě příchod dalšího Pardubáka Lukáše Poskočila. Urostlého obránce, který vloni působil v prvoligovém Havlíčkově Brodě, si mohou žďárští fanoušci pamatovat z první druholigové sezóny. Bohužel jej však nyní postihly nepříjemné problémy osobního charakteru a také jeho nástup se odkládá. Posledním z nováčků, kteří se budou ucházet o dres s „žetkem“ je havlíčkobrodský útočník Pavel Blažek.

Aktuální širší kádr „A“ mužstva SKLH Žďár nad Sázavou:

Brankáři: Jiří Sláma, Tomáš Linhart, Lukáš Černý
Obránci: Pavel Staněk, Libor Střecha, Vojtěch Šír, Tomáš Doležal, Robert Krejnus, Tomáš Smejkal, Roman Sobotka, Martin Pleva, (Lukáš Poskočil, Martin Jícha, Petr Beneš)
Útočníci: Luboš Kunstmüller, Ondřej Ježek, Jiří Plachý, Pavel Havelka, Josef Hron, Patrik Slavík, Jan Šimon, Jiří Dítě, Jakub Fúzik, Jiří Man, Dan Kotlík, Jan Kočan, Radim Zrůst, Ondřej Šulc, Pavel Blažek, Jakub Vránek, Ondřej Březina, Jan Ludvík, Michal Bureš, (Petr Vlček)

Ve fotogalerii naleznete obrázky Tomáše Marka z prvního tréninku.