Letní příprava v plném proudu. „Sob“ své bývalé spoluhráče nešetří

Zveřejněno 14.06.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Již od začátku května je „A“ tým žďárských Plamenů v plné zátěži. Pod vedením nového trenéra Martina Sobotky absolvují hokejisté nepopulární část hokejového života. Letní příprava je základem pro celou nadcházející sezónu a ta pak dá odpověď na ono známé: „Až se zima zeptá…“

Foto: Jiří Bárta

Od 2.května se tým schází pravidelně pětkrát týdně na suché přípravě. Ta je koučem Sobotkou koncipována směrem k nabírání kondice, rychlosti, síly, výbušnosti, ale i obratnosti a nechybí ani relaxační a strečinková cvičení. Příprava je rozložena do tří postupných bloků. První část byla zaměřena především na vytrvalost. V prostředním bloku se koncentrace soustředila na nabírání síly a závěrečný třetí cyklus bude hlavně zaměřený na rychlost a odrazovou sílu. Vše se pak prolíná s obratností, pohybovou koordinací a strečinkem. Takto se budou žďárští hokejisté potit až do 3.července a po dovolených se znovu sejdou na konci prvního prázdninového měsíce.

Občas Martinu Sobotkovi zasáhne do tréninkového procesu studium trenérské „A“ licence na FTVS v Praze, takže mu vypomáhá kondiční trenér Vladimír Kočan st. nebo jednotku vede Jiří Plachý podle Sobotkova plánu.

Tréninkové jednotky probíhají v různém prostředí podle jejich zaměření. Na hřišti u 5.ZŠ probíhá atletická příprava. V hale zimního stadionu nabírají hráči odrazovou sílu, kde využívají především schody na tribunách. Ve sportovní hale na Bouchalkách tým absolvuje kruhové tréninky, cviky s medicimbály, gymnastická cvičení a hry. V přírodním prostředí v Lískách jsou pak starty a sprinty do kopců a delší vytrvalostní běžecké tratě.

Páteční tréninky jsou koncipovány více oddychově a slouží ke zpestření tréninkového procesu. Tým ždárských Plamenů je tak možné potkat třeba na stezce do Přibyslavi při tréninku na kolečkových bruslích. Patří sem také třeba kolo nebo míčové hry. Zajímavostí bude určitě fotbalové utkání v Hamrech proti místnímu FC, které se uskuteční v pátek 22.června. Na 29.června se podobný zápas ještě domlouvá, jedná se s Radostínem nad Oslavou a Jívovím.

Nový kouč si přístup hráčů docela pochvaluje: „Co se týká docházky, jsem spokojený. I tréninková morálka je na dobré úrovni.“ Jeho slova dosvědčuje i statistika docházky. Průměrně se tréninků zúčastňuje 18 žďárských hráčů. Většina týmu má velmi dobrou účast, 15 hráčů má více než 90%. Do přípravy se nezapojili zatím jen Bukáček a Koželuh, Smejkal byl dva týdny pracovně v zahraničí a nyní se věnuje cyklistice, ale už se zapojil i do přípravy s hokejisty.

Samostatnou tréninkovou partu pak tvoří jihlavští hráči (Ježek, Man, Kotlík a Staněk), jejich přípravu má v Jihlavě na starosti Ondra Ježek a podle informací z krajského města je na velmi dobré úrovni. Další čtyři hráči, kteří by měli být posilami pro nadcházející sezónu, jsou v přípravě v Pardubicích. Jedná se o útočníky Radima Zrůsta a Petra Vlčka a obránce Lukáše Poskočila a Roberta Krejnuse. O místo v sestavě Plamenů se přijedou poprat do Žďáru v srpnu na led.

Letní dřinu statečně polykají také loňští junioři, mezi kterými bude legendární „Sob“ hledat třeba svého nástupce, jenž by nahradil jeho kanadské body. Patrik Slavík, Jan Šimon, Jan Ludvík a Jakub Fůzik patří k těm nejpoctivějším v účasti na trénincích a je na nich znát chuť probojovat se do kádru.

Připravit, zapracovat a také absolvovat celou přípravu tak, aby se dala přizpůsobit amatérským podmínkám, není snadné. Sobotka také z toho důvodu oceňuje přístup hráčů: „Vím, že je to složité, obzvláště když vezmeme v úvahu pracovní zaneprázdnění kluků, to že mají rodiny a přesto si naprostá většina ten čas dokáže udělat, to je velmi pozitivní.“ Přesto však tréninky nejsou nijak oddechové a zdá se, že nový kouč své bývalé spoluhráče příliš nešetří: „Podle mého názoru jsou letos tréninkové dávky o něco vyšší než v předchozích letech. Jeden nám dokonce zkolaboval a někteří měli žaludeční problémy (smích)“, dodává jako perličku s mírnou nadsázkou trenér Sobotka.

Jeho slova potvrzují i názory hráčů. Například defenzivní opora Plamenů Martin Pleva hodnotí letošní přípravu jako nejnáročnější: „Řekl bych, že letos je to nejtěžší za tu dobu, co jsem v chlapech. Sob nám dává do těla a musím říci, že to není žádná sranda.“ Zároveň si však pochvaluje dobrou náladu a pohodu v týmu: „Chodí nás docela hodně a i ty tréninky pak mají lepší úroveň, než kdyby nás bylo třeba jen deset. Jsme všichni místní, dobře se známe, takže na tréninkách je dobrá nálada, hecování, občas nějaké srandičky a i přes tu náročnost je to v takové dobré pohodě.“

Podobný názor vyslovil i objev a zároveň smolař uplynulé sezóny Jan Kočan: „Myslím, že všichni cítíme, že letos je to o dost tvrdší a jsem přesvědčený, že nás to posune kousek dopředu, tedy hlavně ty co pravidelně chodí a těm co nechodí, to bude rozhodně chybět. Důležité bude ještě se udržet v kondici během červencového volna, ale to už je na každém z nás jak k tomu přistoupíme.“ Nemohli jsme se také Honzy nezeptat na jeho aktuální zdravotní stav po lednovém vážném úraze, ale zdá se, že již je fit: „Zdravotně jsem již na tom výborně, nepociťuji žádné potíže ani omezení. Spíše naopak, cítím se na 100% a už se hrozně těším na sezónu,“ hýří optimismem obratný útočník žďárského SKLH.

Vedení klubu v současné době dolaďuje program přípravy na ledě. Začátkem srpna by se mělo na Bouchalkách začít mrazit a poprvé Plameny vyjedou na led v pondělí 6.srpna. S největší pravděpodobností tým absolvuje osm přípravných zápasů a diváci se mohou mimo jiné těšit i na atraktivní duel proti prvoligové Dukle Jihlava. Dalšími „zahřívacími“ soupeři před ostrým startem 2.ligy by měly být Technika Brno, Pelhřimov, Břeclav a Moravské Budějovice, které získaly pro nadcházející sezónu druholigovou licenci a měly by se stát novým soupeřem Plamenů ve skupině Střed.

Zajímavým zpestřením letní „okurkové“ sezóny bude také přípravné utkání české reprezentační „20“, která se na Bouchalkách utká se stejně starými reprezentanty ruské sborné. Podrobnosti k této bezesporu nevšední sportovní události, stejně jako přesný rozpis přípravných utkání Žďáru brzy upřesníme.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout snímky od Jiřího Bárty z jednoho z tréninků letní přípravy.