Útočníkům to nelepí. Méně gólů dala jen Chotěboř

Zveřejněno 07.11.2011 | jb
Zatímco hra dozadu a výkony gólmanů jsou spolehlivější než loni, SKLH Žďár zatím zaostává ve střelecké produktivitě. V 15 zápasech Plameny nastřílely 45 gólů. I poslední Kutná Hora nasázela o tři góly víc než Žďár. Hůře je na tom v produktivitě už jen předposlední Chotěboř s 35 trefami v 16 zápasech. Střelecky se trápí i kapitán Jiří Plachý.

Foto: Veronika Marková

Nejlepší kanonýr posledních let se letos trefuje průměrně v každém druhém zápase, zatím skóroval osmkrát. Ale gólů mohl dát bez přehánění dvakrát tolik. Fanoušci i vedení klubu od zkušeného forvarda čekají víc. „Šancí je spousta, ale nepadá mi to,“ uznává Plachý. „Sice nějaké góly dám, ale letos to není ono. Samotného mě to mrzí, ale snažím se na to zapomenout. Jde o to, aby mančaft šlapal a vyhrával a ne jen, jestli dám gól já,“ tvrdí Plášek.

V produktivitě dosud stagnovala hlavně Bukáčkova lajna s Kunstmüllerem a Havelkou, případně Dítětem, který hodně zápasů kvůli zranění vynechal. Dohromady nastříleli jen devět gólů.

První lajna – v původním složením s Jiřím Plachým, Martinem Sobotkou a Ondřejem Ježkem – se v každém zápase dostala do několika slibných příležitostí. „Vždycky máme tři, čtyři šance za zápas. Něco do branky spadne, ale není to určitě podle mých představ,“ přiznává Plachý.

Třiatřicetiletý střelec pálil šance už v přípravě. Po jedné tutovce si hned měnil na střídačce hokejku. „Začátek sezony je vždycky takový, řeší se hokejky, všechno se zkouší. Nejsem nijak pověrčivý, ale člověk pozná, když hokejka není ta pravá,“ vysvětluje Plachý.

Příprava toho správného „klacku“ připomíná v podání hokejistů rituál. „S hokejkou si rád vyhraju, mám rád klid na přípravu, měním tvrdosti, teď jsme si třeba vzal měkčí hůl,“ líčil po vítězném zápase s Břeclaví.

Po pár dalších zápasech se situace příliš nezměnila. Znamená to, že Plachý ještě nenašel ideální hokejku? „V hokejce to není, ale nepadá to. Trenér udělal změny, protočil centry u první a druhé lajny a možná to trošku pomohlo. První zápas po změně to vyšlo, v Trutnově bodovali všichni, kteří se prohodili,“ poukazuje kapitán Plamenů.

V dalším kole v Hodoníně ale po šedesáti minutách svítila na žďárské straně nula. „V Hodoníně jsme moc velkých šancí neměli, ale v závěru jsem byl sám před brankářem a nedal jsem. Jen díky Salimu jsme neprohráli vyšším rozdílem,“ chválí kapitán brankáře Slámu.

Třízápasový „trip“ po cizích stadionech zakončí žďárští hokejisté ve středu. „Teď by to chtělo přivézt body z Kolína,“ trefuje se Plachý do přání snad všech žďárských fanoušků. Po víkendu, kdy měly Plameny volný los, spadly na šestou příčku. Na první nepostupové místo do play-off mají pětibodový náskok, naopak v dosahu mají třetí místo, na které ztrácejí šest bodů.

Nelichotivou situaci si dobře uvědomují i hráči. „Na začátku sezony jsme si nahráli nějaké body, ale teď se nám nedaří udělat bodová šňůra. Hra dozadu je od začátku sezony dobrá, ale střelecky se teď klukům nedaří a prohráváme zápasy o gól, o dva,“ hledá příčinu kolísavých výkonů gólman Jiří Sláma.