Nejnáročnější fanoušci jsou v Jihlavě, říká Staněk

Zveřejněno 27.09.2011 | jb
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Do šlágru kola už naskočí ve žďárském dresu i Pavel Staněk. Největší letní posila Plamenů naplno odehrála zatím jen premiéru proti Chotěboři. Kvůli nemoci ale zkušený bek odstoupil ze hry hned v následujícím duelu v Nymburku a zmeškal i dva další vítězné zápasy. „Měl jsem nějakou virózu, byl jsem skoro deset dní nemocný, ale teď už jsem trénoval a připravený, snad se na mě pauza moc neprojeví,“ věří devětadvacetiletý obránce.
Foto: Tomáš Marek

Na zápas čtvrtého týmu s lídrem skupiny Střed, který diváci Bouchalkách uvidí ve středu večer, už se těší. „Chtělo by to potvrdit předchozí výhry. Kluci teď hráli perfektně, ale sledovat zápas v Pelhřimově na internetu, to byly nervy,“ usmívá se při vzpomínce na divokou výhru 6:4.

Holohlavý obránce se ve Žďáře objevil dost nečekaně. Jeden z klíčových hráčů jihlavské Dukly posledních let se ke svému rozchodu s nejúspěšnějším český klubem všech dob moc vracet nehodlá. „Dopadlo to takhle, snad to pro mě bude nejlepší volba. Od jihlavských kluků jsem měl informace, jaký je tady ve Žďáře tým. Petr (Kuchyňa) mě přesvědčil, abych šel sem, i když jsem na Vysočině mohl jít i do jiných týmů,“ tvrdí Staněk.

Teď zažívá Kuchyňu, svého bývalého parťáka z jedné obranné dvojice, v roli kouče. „Určitě k němu mám pokoru, je to trenér, nemůžu na něj řvát, jako když jsme spolu hráli, to by nešlo. Je to dobrý trenér a podle toho se k němu chovám a on ke mně taky,“ říká o svém vztahu k trenérovi.

Když Staněk skončil v nejlepším věku s profihokejem, začal se živit podnikáním s vínem. „Jsme s vedením předběžně domluvení, že zápasy budu stíhat, jen občas vynechám nějaký trénink. Ale práce je to náročná, snad se do toho brzy dostanu a bude to klapat,“ doufá Staněk.

Produktivní bek, který v nejlepších sezonách dokázal nasbírat přes dvacet bodů, ze svých cílů slevil. „Už to nehraji profesionálně. Chci, aby tým hrál dobrý hokej a já byl spokojený tady i v životě, to je můj hlavní cíl,“ říká hráč s číslem 9.

Ovšem že na něj budou ve Žďáře hodně spoléhat, s tím počítá. Na led skáče v přesilovkách i oslabeních. „Byl jsem zvyklý hodně hrát, takže budu rád, když budu pořád na ledě. Je tady hodně lídrů, jsou to kluci ze Žďáru a v kabině to řídí dobře, do toho není potřeba zasahovat,“ má jasno Staněk.

V přípravě většinou nastupoval s Tomášem Doležalem. Jak si na ledě vyhovují? „Moc jsme spolu zatím neodehráli, nějaké zápasy v přípravě chyběl on, nějaké já. Spíš se ještě sehráváme, ale po pár zápasech si to určitě sedne,“ nebojí se.

Proti Chotěboři si odbyl v dresu Plamenů těžkou premiéru. Těsná prohra 1:2 v nervózním zápase na hráče zapůsobila jako velká facka. „Věděli jsme, že to bude těžké, i když jsme je v přípravě dvakrát porazili. Byla velká škoda, že jsme nedali první gól, pak ten zápas mohl být úplně jiný,“ lituje zbytečně ztracených bodů. „Měli jsme dát víc gólů, ale hlavně jsme byli strašně nedisciplinovaní. Nepochopitelně jsme si nechali dát pět minut a desítku. Zrovna v prvním mistráku jsme hráli takhle špatně. Musíme si na to dát pozor, jinak nevyhrajeme žádný zápas,“ kroutil hlavou po premiéře.

Žďár platí za hokejové město s náladovými diváky, ale i na to je Staněk připravený. „Snad nejnáročnější diváci byli v Jihlavě. To bylo až neuvěřitelné, jak na nás pískali, když se nám nedařilo. Hrál jsem taky v Trenčíně a Brně, tam to bylo stejné, diváci tam byli zvyklí vyhrávat. Myslím, že ve Žďáře to rozhodně nemůže být horší,“ usmívá se Stáňa.