Známe kádr i program prvního mužstva

Zveřejněno 13.07.2011 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Přestože si nyní užíváme pravé letní počasí a většina veřejnosti a to i té hokejové, má myšlenky spíše na koupání, grilování, prázdniny a dovolenou, přichází chvíle, kdy se bude možné z letního horka zchladit na zimním stadionu, neúprosně rychle. Přinášíme Vám informace o tom, co mají hokejisté žďárských Plamenů za sebou a hlavně o tom co je v nejbližších týdnech čeká.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Dvouměsíční příprava na suchu

Marek Kopún
Hokejisté žďárského „A“ se poprvé sešli po měsíční posezónní přestávce na konci dubna. Pod vedením trenéra Petra Kuchyni absolvovali v následujících dvou měsících poměrně intenzivní přípravu. Její průběh si pochvaloval i kouč ve svém hodnocení: „Do letní přípravy jsme zahrnuli všechny prvky potřebné pro blížící se sezónu. Zaměřili jsme se na rychlost, sílu, dynamiku i vytrvalost, ale využívali jsme i hry a doplňkové formy tréninku. Jako velmi pozitivní hodnotím přístup naprosté většiny hráčů a pravidelnou vysokou účast, která v průměru neklesla pod 15 hráčů na každém tréninku, což je při pracovním i soukromém vytížení kluků velmi potěšující“, řekl Kuchyňa a s nadějí dodal: „Věřím, že se to pozitivně projeví i na ledě a hráči nebudou mít v sezóně s kondicí problémy i když pár výjimek, které absolvovaly suchou přípravu v menším objemu se najde a jsem zvědavý, jak se s tím v zápasech dokážou vypořádat, ale s klidným svědomím mohu potvrdit, že mužstvo jako celek, je na sezónu fyzicky dobře připravené.“

8.srpna na led

Poslední červnový pátek ukončili hráči suchou přípravu závěrečnou grilovací párty společně s členy Fanklubu. Nyní si užívají prázdniny a dovolené a udržují se v kondici pouze individuálně. Trenér Petr Kuchyňa si své svěřence opět svolá na pondělí 1.srpna. Do konce týdne pak bude ještě probíhat „zahřívací“ příprava na suchu, tak aby hráči byli plně připraveni 8. srpna vyjet na led, kdy podle informace od společnosti Sportis provozující zimní stadion, bude ledová plocha již dostatečně připravená. V tu dobu zahájí přípravu na ledě i mládežnická mužstva. Zajímavým zpestřením bude ruský ženský tým UFA, který bude ve Žďáře absolvovat předsezónní soustředění. Jejich mužští kolegové jsou sice slavnější, ale bude jistě zajímavé sledovat přípravu kvalitního ženského týmu.

Plameny posílí Jiří Man

Soupiska SKLH

brankáři: Jiří Sláma, Jan Jíra
obránci: Tomáš Doležal, Martin Pleva, Vojtěch Šír, Tomáš Smejkal, Roman Sobotka, Libor Střecha
útočníci: Miroslav Bukáček, Jiří Dítě, Ugo Dobiáš, Pavel Havelka, Josef Hron, Jan Kočan, Dan Kotlík, Luboš Kunstmüller, Jiří Man, Jiří Plachý, Martin Sobotka, Ondřej Šulc, Jakub Vránek

Od 8. srpna zahájí tedy Plameny finální část přípravy na nadcházející druholigovou sezónu. I ta však bude mít své fáze, jak nám prozradil žďárský lodivod: „Postupně to bude od spíše kondičně a bruslařsky orientovaných tréninků, až k více herní a také taktické přípravě zaměřené na souhru a herní situace, jejíž součástí budou i přípravné zápasy“. Oproti loňské sezóně se vedení klubu s trenérem dohodlo na tom, že celou přípravu absolvuje s užším kádrem, který by měl následně bojovat v plamenném dresu i v sezóně. Manažer žďárského klubu Miloslav Šimon to popsal takto: „Úkolem hráčů během přípravy nebude ani tak získat si a vybojovat msto v kádru, neboť s žádným významnějším zužováním už nepočítáme, ale každý z hráčů bude muset své místo a postavení v týmu obhájit a dokázat, že jej stoprocentně zastane a že není nutné hledat za něj kvalitnější náhradu.“

Pokud tedy svoji úlohu hráči splní, známe již dnes sestavu Žďáru pro nadcházející sezónu. Ta bude hodně podobná té loňské a k žádnému zásadnímu zemětřesení nedochází. Již od letní přípravy je součástí týmu Jiří Man, kterého fanoušci dobře znají, když Žďáru pomáhal občasnými střídavými starty z jihlavské Dukly v minulých sezónách. Letos tedy bude patřit do základního kádru a měl by být významnou posilou týmu hned od začátku. Druhou novinkou je brankář Jan Jíra (1991), který přichází na hostování rovněž z Jihlavy a doplní gólmanskou dvojici s Jiřím Slámou. Svým věkem navíc bude moci v případě potřeby pomoci také juniorům. Jan Jíra se již jednou ve žďárských barvách představil a to velmi úspěšně, při loňském parádním vítězství proti prvoligové Chrudimi.

Osm přípravných utkání

Žďárští hokejisté sehrají před ostrým startem soutěže, který je naplánován na neděli 11.září a tuto premiéru obstará domácí derby proti Chotěboři, osm přípravných utkání. Oproti předchozím dvěma letům, se do tohoto programu nevešel žádný zápas s prvoligovým soupeřem a původně plánované derby s havlíčkobrodskými Rebely na 9.září, bylo po zveřejnění programu 2.ligy, která začne tentýž víkend, nakonec z pochopitelných důvodů odvoláno. Naopak potěšující zprávou pro žďárské fanoušky je , že pět z osmi utkání se bude hrát na Bouchalkách.

Sestava SKLH Žďár nad Sázavou

brankáři: Jiří Sláma, Jan Jíra
obránci: Tomáš Doležal, Martin Pleva, Vojtěch Šír, Tomáš Smejkal, Roman Sobotka, Libor Střecha
útočníci: Miroslav Bukáček, Jiří Dítě, Ugo Dobiáš, Pavel Havelka, Josef Hron, Jan Kočan, Dan Kotlík, Luboš Kunstmüller, Jiří Man, Jiří Plachý, Martin Sobotka, Ondřej Šulc, Jakub Vránek
Kromě těchto hráčů základního kádru bude mít trenér podle potřeby a možností také k dispozici Petra Štěpánka (HB) a Davida Vítka (TR) na střídavý start a případně také nadějné juniory (jako např. Martin Jícha, Patrik Slavík, Miroslav Jan…).

Přehled přípravných zápasů SKLH Žďár nad Sázavou

pátek 12.8.2011   Žďár n.S. – Technika Brno
úterý 16.8.2011   Pelhřimov - Žďár n.S.
pátek 19.8.2011   Technika Brno - Žďár n.S.
úterý 23.8.2011   Žďár n.S. – Kutná Hora
pátek 26.8.2011   Žďár n.S. - Chotěboř
úterý 30.8.2011   Žďár n.S. - Pelhřimov
pátek 2.9.2011   Chotěboř - Žďár n.S.
středa 7.9.2011   Žďár n.S. – Mor.Budějovice
Začátky domácích utkání jsou předběžně stanovené na 18:00, ale nelze vyloučit operativní změnu. Proto sledujte informace vždy před zápasem.