Novou ligovou sezónu otevře derby s Chotěboří

Zveřejněno 30.06.2011 | mk
P R A H A – Výkonný výbor ČSLH minulý týden rozhodl o konečné podobě nadcházejícího ročníku třetí nejvyšší hokejové soutěže. Po několika změnách, dohadech a pokusů o změny, byl nakonec schválen opět třískupinový systém, ovšem s určitými změnami ve složení.

Foto: Veronika Marková

Zůstává systém tří skupin

Druhá hokejová liga bude v sezóně 2011-2012 opět rozdělena do tří skupin, čímž byla zachována základní kontinuita soutěžního modelu z předchozích dvou let. K určitým změnám však došlo v obsazení skupin a počtu účastníků.

Východ

Celky severní Moravy projevily přání sestavit vlastní skupinu, takže zde dojde ke snížení počtu účastníků na dvanáct z loňských patnácti. V této skupině opustil soutěž Šumperk, který postoupil do první ligy a sestupující Uničov. Naopak postup zpět do 2.ligy si vybojoval Šternberk. Nováčkem bude i Poruba, která získala licenci od Roudnice nad Labem. Tři celky z jižní části Moravy, se pak stěhují do centrální skupiny.

Střed

SKLH Žďár nad Sázavou bude v nové sezóně opět soupeřit s týmy ve skupině střed. Oproti předchozím letům nakonec opouští skupinu střed tři týmy, které se stěhují na západ. Jedná se o Benešov, Milevsko a Písek, který letos sestoupil z první ligy . Oproti původní variantě zůstal v centrální skupině Trutnov, který měl jít původně také na západ. Na druhou stranu, ale přivítáme mezi soupeři i tři týmy, které dlouhodobě působily na východě.

Všechny tyto tři kluby Hodonín, Břeclav i brněnskou Techniku, známe z působení Žďáru v moravské skupině. Druhý sestupující z první ligy Chrudim úplně opouští „velký“ hokej a druholigovou licenci přenechala bílinským Drakům (sk.západ). Jako jediný celek z posledních ve druholigových tabulkách, dokázala uhájit v baráži druholigovou příslušnost pouze Chotěboř a v naší skupině zůstává. Z toho vyplývá, že počet účastníků ve skupině střed se zvýší oproti loňským deseti na letošních jedenáct.

Západ

Na západě došlo také k významným změnám. Sestupu nedokázala zabránit Česká Lípa, ale postupující Strakonice se do soutěže nepřihlásily. O soutěž výš se posouvá postupující Most a jak jsme již uvedli, Roudnice n.L. přenechala práva na druhou ligu Porubě (sk.východ). Příchozí tři celky ze středu (Milevsko, Benešov, Písek) a Bílina (licence od Chrudimi), zkompletují startovní listinu západní části druhé ligy na celkový počet jedenáct, tedy stejně jako střed a o jeden méně než východ.

Vše vypukne 10. září

Tolik tedy ke složení jednotlivých skupin. Nyní k jízdnímu řádu 2.ligy 2011-2012. Začínat se bude ve všech třech skupinách o víkendu 10. a 11. září. Zatím nejsou ještě přesně známé víkendové hrací dny jednotlivých klubů, takže předběžně jsou všechny víkendové zápasy psané na sobotu. My však již víme, že na Bouchalkách se bude letos opět hrát v neděli. Po třech letech od návratu do druhé ligy, se letos poprvé fanoušci dočkají zahájení sezóny na domácím ledě. A bude to zahájení hodně ostré, když v neděli 11.září přivítají Plameny na svém ledě Chtěbořské Lvy, jak se podle neoficiálních informací klub od sousedů bude jmenovat.

Hokejisty čeká čtyřicítka zápasů

Základní část pak bude probíhat tradičním systémem. Čtyřkolově, každý s každým dvakrát doma, dvakrát venku. To znamená, že hráče čeká celkem čtyřicet soutěžních utkání (ve sk.východ 44 utkání). Opět budou zápasy základní části hodnoceny tříbodovým systémem. Tři body za vítězství, nula za prohru, jeden bod za remízu po 60ti minutách, kdy následuje pět minut prodloužení při hře čtyři na čtyři s tzv. náhlou smrtí a pak případně samostatné nájezdy s první sérií po třech na každé straně a pak po jednom až do rozhodnutí, za které získá vítěz druhý bod.

Skutečnost, že na západě a středu je lichý počet (11) účastníků, přináší jednu nepříjemnost, a to že v každém kole má jeden z týmů volno a vůbec nebude hrát. Bohužel pro Žďár to vyšlo tak, že jsou to vždy atraktivnější víkendové termíny (5.kolo 25.9. / 17.kolo 6.11. / 27.kolo 11.12. / 39.kolo 29.1.). Poslední kolo je naplánováno na 15.únor 2012 a Žďár v něm ukončí základní část opět doma, v duelu proti brněnské Technice.

Play-off na tří vítězná utkání

Po skončení dlouhodobé soutěže sestoupí poslední celky ve skupinách do baráže o udržení. Naopak prvních osm se utká ve vyřazovacích bojích play-off. Oproti loňské sezóně, se bude letos hned od čtvrtfinále hrát na tři vítězná utkání. Vítězové jednotlivých skupin postoupí do baráže o první ligu, kde se utkají se dvěma nejhoršími z této soutěže o dvě postupová místa.

Kompletní rozlosování skupiny střed najdete zde.

Složení skupin

Západ:
HC Milevsko 2010, HC Benešov, HC Klášterec nad Ohří, HC Řisuty, SHC Maso Brejcha Klatovy, HC Baník Sokolov, HC Děčín, HC Kobra Praha, IHC KOMTERM Písek, TJ HC Jablonec n. Nisou, HC Draci Bílina

Střed:
TJ Sršni Kutná Hora, TJ SC Kolín, NED Hockey Nymburk, Spartak Pelhřimov, HC Trutnov, KLH Vajgar Jindřichův Hradec, SKLH Žďár nad Sázavou, HC Chotěboř, SHK Hodonín, HC Břeclav, VSK Technika Brno

Východ:
VHK Vsetín, HC Slezan Opava, HC AZ Havířov 2010, HC Plus Oil Orlová, LHK Jestřábi Prostějov, HC Zubr Přerov, HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Nový Jičín, HC Uherské Hradiště, HC Frýdek-Místek, HC RT TORAX Poruba, HC TJ Šternberk