Na žďárský led míří Orlové ze Znojma

Zveřejněno před 3 dny | Redakce
SKLH Žďár nad Sázavou Orli Znojmo
9., středa 16.10.2024 18:00
SKLH Žďár nad Sázavou - Orli Znojmo ZNS - ZNO
Po úspěšném minulém týdnu, ve kterém Plameny nasbíraly rovnou 9 bodů, se vrací na Bouchalky. Ve středečním utkání žďáráci přivítají Znojmo, které se nyní drží na devátém místě v tabulce, ale je to poněkud zkreslující umístění, protože Znojmo mělo velmi těžký start do sezony a v posledních zápasech již potvrzuje svoji kvalitu. Více napoví tabulka formy, kde se Orli drží na třetím místě, když z pěti zápasu posbírali 11 bodů.

Z KABINY PLAMENŮ

Plamenům se v minulém týdnu velmi dařilo a odpovídají tomu tak i získané body. Žďáráci se v momentální době drží na druhém místě s devatenácti body a mají za sebou tři zápasy vítězné zápasy a další k výhru mohou přidat hned ve středu na svém ledu na Bouchlkách od 18 hodin.
Poslední vzájemný zápas se Znojmem se nese až do roku 2023, kdy se na Bouchalkách odehrálo utkání, kde Plameny podlehly znojemským Orlům 1:4. V tomto zápase jediný žďárský gól padl Jakubu Čejkovi z přesilové hry ve druhé třetině. Od té doby se však Plameny s Orli žádné utkání neměly.

POSLEDNÍ ZÁPAS PLAMENŮ

HHK Velké Meziříčí X SKLH Žďár nad Sázavou 3:4 (2:2, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 5. Doležal (Juda M.), 16. Ondráček (Kališ, Jaša), 46. Meluzín (Juda M.) - Koukal (Dušek, Půhoný), 13. Štěpánek (Mlynář, Wasserbauer), 47. Půhoný (Koukal, Dušek), 59. Machač (Půhoný, Půža). Rozhodčí: Hort – Tichý, Kučera.  Vyloučení: 9:6. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0.  Diváci: 445. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 3:2, 3:4.
Sestava: Sejpal (Vít) - Půža, Kukla, Ludvík, Machač, Svoboda, Koudelka, Pleva (C) - Dušek, Koukal, Půhoný (A) - Mlynář, Wasserbauer (A), Štěpánek – Pytlík, Jícha, Köver – Maštera, Štola


Martin Sobotka (SKLH Žďár nad Sázavou): Dnes opět platilo, že derby nemá favorita. Nám se tady nikdy moc dobře nehraje, rozměr hřiště našemu stylu hokeje nevyhovuje, o to víc si cením vítězství. Zlom myslím přišel za stavu 3:2 pro domácí, kdy jsme se nesložili a šli jsme si za tím golem. Zároveň obrovskou práci odvedl Martin Sejpal, který nás svými výkony podporoval v celém zápase a má na vítězství lví podíl.

HC LERAM Orli Znojmo


Založen: 1933
Stadion: Nevoga aréna
Kapacita: 4 800 míst
Klubové barvy: červená, bílá a černá
Hlavní trenér: Milan Procházka

Z KABINY ORLŮ


Minulý rok si Orli ze Znojma okusili, jaké je to být v Chance lize (nynější Maxa lize), moc se jim ale nedařilo. Na konci sezony skončili poslední s dvaapadesáti body a vrátili se zpět do třetí nejvyšší soutěže, kde stráví aktuální sezonu. Ve znojemském týmu se ale událo i spousty dalších změn. Na konci května Orli přivítali nové trenérské duo pro druhou ligu, novým hlavním trenérem se stal Milan Procházka a novým asistentem se stal Petr Hrachovina. „Milan je Znojmák tělem i duší, má ke klubu vztah a chce mu pomoct," Jakub Šigut, manažer znojemského klubu.
Znojmu se v přípravách velmi dařilo. Ze svých pěti přípravných utkání měli pouze jednu prohru, a to s Vyškovem, kterému ji ovšem hned v následujícím utkání vrátili. V rámci přípravy poměřili síly i se soupeřem mimo česká kluziště a německý Selberem porazili na jeho ledě 2:3. Další z velkých změn byla přestavba kompletního kádru Orlů, jelikož z loňského týmu zůstali pouze hráči Jakub Jenáček, Petr Beránek, Marek Špaček, Jakub Masař a Robert Havlát.
Orli začali skládat kádr ze dvou brankářů Tobiášem Synkem, který přišel z Vyškova a Filipem Maláčem, který pendloval mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Novou obranu posílilo vedení klubu velmi mladými nováčky. Mezi ně patří Lukáš Matloch, který minulou sezonu odehrál v polském Krakowě a Aleš Sova, který přišel k Orlům po roční pauze. Mezi mladíky dále mohlo Znojmo přivítat osmnáctiletého Denisa Svobodu, který doposud strávil v mládežnických výběrech Komety Brno a za minulou sezonu získal 46 kanadských bodů. Další mladou krví je dvacetiletý útočník Roman Otava, který byl v minulé sezoně kapitánem mládežnických výběrů brněnské Komety. Mezi další útočníky mohlo Znojmo přivítat slovenského útočníka Radovana Hanula, který si loni vyzkoušel hrát v druhé nejvyšší hokejové soutěži ve Švédsku. Na pomoc Znojmu přišel na začátku sezony útočník Adam Boltvan, který má ve svých dvaceti letech už na kontě devět extraligových startů za Kometu. V nedávné době se také vrátil i odchovanec Orlů, Tomáš Pigl. V sezoně 2022/23 pomohl Orlům s postupem do první ligy, ale za Maxa ligu odehrál pouze tři utkání a většinu svého času strávil v brněnské Technice.

NA KOHO SI DÁT POZOR

Pětadvacetiletý hráč, odchovanec zlínského hokeje a nyní oblékající dres číslo 77 společně s Áčkem, je to Jiří Karafiát. Tento hráč má za sebou 102 extraligových utkání s bilancí čtrnácti kanadských bodů. Zkušenosti má nejen se Zlínem, ale také i se Vsetínem či Porubou. V Karafiátových angažmá nesmíme zapomenout ani na zahraničí. Zahrál si třeba ve finské Mestis, kde hrál v roce 2022. Tohoto hráče jsme mohli také spatřit i na mistrovství světa juniorů do osmnácti let, nebo na Hlinka Gretzky Cupu.

POSLEDNÍ ZÁPAS ORLŮ

HC LERAM Orli Znojmo X HC ISMM Kopřivnice 6:3 (2:0, 4:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Špaček (Motloch, P. Urban), 16. Masař (D. Bárta, Hrůzek), 22. Jenáček (A. Zeman, Brada), 29. Špaček (P. Urban, Karafiát), 33. Karafiát (P. Urban, D. Bárta), 37. D. Bárta (Hrůzek, Cakl) – 24. Pargač (J. Mach, Petrek), 28. Indrst (F. Fojtík), 46. Suchý (J. Mach, Pargač). Rozhodčí: Schenel – Smetková, Viskot. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1 050. Průběh utkání: 3:0. 3:2, 6:2, 6:3
Sestava: Maláč – Hodinář, Böhm, Jenáček, Hrůzek, Motloch, P. Kubíček – Karafiát, P. Urban, Špaček – P. Beránek (C), A. Zeman (A), Brada – Havlát, Pigl, Bícha (A) – Cakl, Masař, Denis Bárta – Pozděna.