Nový velký partner! Síť restaurací Tomáše Vokřínka

Zveřejněno 11.07.2024 | Redakce
Restaurace u pošty, Restaurace U pily, Restaurace Zimák, Kovárna, Numbery – kdo by neznal tyto žďárské gatro podniky. Se svým týmem dvacítky zaměstnanců a dalších externích kolegů za nimi stojí rodák z města pod Zelenou horou Tomáš Vokřínek.
Ohlédnutí
„Na trhu fungujeme téměř čtvrtstoletí, čas letí, je to tak. V roce 2000 vše odstartoval bar a kavárna Numbery 1, taková moje srdcovka. To byl, myslím, impuls pro nás, abychom si řekli co dál, jak pokračovat a dál se rozvíjet. Přišel tedy nápad otevřít v Nádražní ulici typickou útulnou hospodu s českým pivem a převážně českým jídlem,“ říká vlastník a provozovatel dnes už známé Restaurace u pošty.

U pošty (RUP) a salónek RUP
„Naše snažení nakonec vyústilo právě v „poštu“, i když jsme uvažovali o názvu „u divadla“ atp. Myslím po těch letech a ohlédnutí se do minulosti, že poštovní brand s těmi všemi pohlednicemi, známými poštovními znaky se povedl. Jsem rád, že si to všechno sedlo a naši hosté, kteří si přijdou vychutnat poctivé jídlo s českým pivem do prostředí bývalé prvorepublikové pošty, nelitují. Důkazem jsou poctivé vývary, hlavní jídla, prostě vše, co hostům připravujeme na jejich stoly každý den. Za svá meníčka se nemusíme stydět díky kvalitní kuchyni a veškeré přípravě, kterou své práci věnujeme,“ dodává majitel.
Právě „od pošty“ směřuje denní nabídka z menu strávníkům, odběratelům po celém městě a okolí. Jídlo rovněž rozvážíme.K RUP také patří salonek,který slouží k pořádání oslav všeho druhu - od firemních či studentských setkání až po svatby. Poctivost přípravy začíná už spoluprací s dodavateli, na tom si Tomáš Vokřínek zakládá. „Krom chlazených ryb odebíráme třeba bourané čtvrtky býků, využíváme řeznický mlýn a díky tomu jsou naše burgery jedinečné. Pod restaurací v prostorách, kde bývala diskotéka, máme přípravny a veškeré vybavení potřebné pro kuchyni. Samozřejmě za dodržení platných hygienických norem a předpisů.“

Kovárna
K Restauraci u pošty přibyla restaurace s dvěma salonky Kovárna na Vodojemu s více než 80 místy. „Vzpomínám, jak jsme ji otevřeli v půli ledna otevřeli a za dva měsíce začal covid a veškeré trable s ním spojené. Už na to ani nechci myslet,“ říká milovník cyklistiky a triatlonu. „Dnes už je vše v pořádku, Kovárna je takovým místem místních, štamgasti usedají ke svému stolu, na svoji židli třeba k televiznímu přenosu oblíbeného sportu, který mohou sledovat na velké obrazovce. Mají zde prostě svoje zázemí, kde se potkají a poklábosí. Je to pěkné.“ Konají se zde i oslavy, jídlo si zájemci mohou nechat dovézt z RUPu.

U pily
Podobným místem setkávání jako za starých časů je i Restaurace U pily na Vysočanech, kterou však nevyužívají jen místní starousedlíci, ale i turisté, kteří zavítají do Zámku a po jeho návštěvě si najdou cestu i sem. Do místa s kvalitní kuchyní, českým pivem a zahrádkou, kterou využívají k posezení a oddechu v hojné míře rovněž cyklisté. „Také v tomto našem podniku (pod samoobsluhou s potravinami) se snažíme vyjít vstříc. V poslední době se stává stále více místem například pro smuteční hostiny, oslavy výročí, narozenin. Výjimkou ale nejsou i uzavřené společnosti z řad maturantů. Těch možností na posezení a akce rozmanitého druhu je nespočet. Snažíme se vyjít vstříc a připravíme potřebné „na klíč“, jak se říká. Objednat si pečené sele, kýty, není problém.“

Zimák
To platí i u dalších gastro podniků devětačtyřicetiletého žďárského podnikatele. Do jeho flotily přibyl nedávno také Zimák a díky němu i spolupráce s místními Plameny a dalšími sportovci. „Zimák mi dává velký smysl. Musím říct, že se mi líbí myšlenka na obnovu a rozšiřování sportovišť. Spolupráce s městem, jeho příspěvkovou organizací Sportis i samotnými hokejisty z klubu SKLH funguje. Každý víme, co chceme, co pro to uděláme, v tomto ohledu je to fajn. Fungují nám zde meníčka nejen pro samotné sportovce, kteří zde mají zápasy, ale i různá soustředění a podobně. Zajišťujeme třeba stravování po utkáních před jejich cestou domů. Rozjeli jsme ale třeba také prodej zmrzliny a také zde je možnost opékání masa. Plánů je hodně, možná dojde třeba i k nějakému obrandování podobně jako „u pošty“. Důležité pro nás je jistota dlouhodobého vztahu,“ neskrývá Vokřínek, který má ke sportovním aktivitám blízko. Aktivně působí jako rozhodčí na kláních v triatlonu, podporuje třeba právě triatlonový SK TRI Cyklochlubna a další. Sám se v mládí věnoval mimo jiné hokeji. „Pamatuji, kdy se táta podílel na budování zimáku a dalších sportovištích ve Žďáře, jsou to hezké vzpomínky. O to víc je nyní příjemnější se dál pohybovat v těchto místech a poskytovat zde své služby spojené se setkáváním lidí v jejich volném čase.“

Numbery 2
Plánů má úspěšný manažer spoustu. „Nesmím zapomenout na Numbery dvojku, kde bychom chtěli mít pokud možno celoroční zahrádku, v zimě vyhřívanou. „Dvojka“ v centru města na Havlíčkově náměstí je místem pro klidné posezení nejen u kávy, ale je zde také možnost ochutnat grilované speciality, oblíbená opékaná prasátka. „V tom jsme silní, připravujeme je krom cateringu roky. To je prostě naše,“ doplňuje Vokřínek.

Budoucnost
Na působení ve Žďáře nad Sázavou nedá dopustit, přestože by mohl oblast působení rozšiřovat za hranice města, nevidí k tomu důvod. „Už nyní nabízíme třeba pivní pohotovost, půjčíme a zavezeme vybraný druh piv z našeho sortimentu na soukromou akci s dalším vybavením jako jsou párty stany nebo grily. Zákazníkovi s veškerým vybavením od nás, které potřebuje, už jen stačí dát si pod pípu sklenici, nic víc.“

Hostinský se snaží věnovat se novým trendům, drinkům bez alkoholu, širší nabídce nápojů pro mladé… „Mám dojem, že my jsme byli ještě ta poslední generace spojená hlavně s pivem, kdy jsme zašli a pobavili se u pivní pěny. Doba se mění, ale asi nejde o nic překvapivého. Jsme na to připraveni. Naše nabídka je dostatečně široká a vybere si i odpírač jakéhokoli alkoholu. Přijít kupříkladu na bublinky bez něj není problém. Zákazníků, kteří si alkohol z jakéhokoli důvodů dát nemohou, přibývá. Je to trend, životní styl. Ale ani to by neměl být důvod sedět doma. Posezení s kamarády, známými, přáteli někde v příjemném prostředí s obsluhou se nic nevyrovná.“