Kostra týmu se za mě rýsuje velice dobře, pochvaluje si Sobotka

Zveřejněno 17.06.2024 | Redakce
Déjà vu. I to si mohou říkat žďárští fanoušci, kteří na lavičce znovu uvidí ve funkci hlavního trenéra legendu žďárského hokeje Martina Sobotku. Ten bude mít navíc za úkol i stavbu kádru žďárského týmu, ale také i tréninky přípravky. No, nudit se rozhodně nebude.

Kostra týmu se rýsuje velice dobře

Devětačtyřicetiletý Sobotka se vrací do klubu po jednoročním působení v prvoligovém Sokolově, kde působil jako asistent trenéra Tomáše Marišky. A vypadá to, že o náplň práce bude mít postaráno. „Když to shrnu, tak funkce, které bych měl v sezoně plnit, by měly být tři. Budu sportovní manažer a hlavní trenér u A-týmu, ale také budu pomáhat i při trénincích přípravy,“ vyjmenovává bývalý hráč Plamenů, ale například i Třebíče, kde odehrál celkem 125 prvoligových utkání.

Nový lodivod má tedy na starosti i skladbu kádru pro nadcházející druholigovou sezonu a soupiska se pod jeho vedením pomalu plní. „Kostra týmu se za mě rýsuje velice dobře. Důležité pro nás je, že se podařilo prodloužit spolupráci s brankářem Martinem Sejpalem, což je pro tým základ. Navíc zůstali i útočnici a klíčoví hráči Dominik Dušek a Jirka Půhoný, a smlouvu také podepsal náš odchovanec Honza Wasserbauerm,“ pochvaluje si Sobotka pokračování nejproduktivnějších hráčů z loňské sezony, která pro Plameny skončila v prvním kole play-off na hokejkách favorizovaného Havířova.

Nejdůležitější podpis před sezonou

Pomoci Plamenům k lepším výsledkům by měla i největší letní posila a mistr světa z roku 2010 Petr Koukal! „Všem v klubu udělal tento příchod velkou radost. Peťa nám může velmi pomoct nejen na ledě, ale samozřejmě také v kabině. Za mě je to prozatím nejdůležitější podpis před nadcházející sezonou,“ neskrývá Sobotka nadšení z této, na druhou ligu, skvělé posily.

Staronovému kouči se podařilo přilákat na Bouchalky i další zajímavé jméno, když jednoletou smlouvu podepsal i útočník Tomáš Mlynář, který na Bouchalky přichází po dvou sezonách v italském Val di Fiemme. „Tomáše známe z Komety a z Třebíče. Je to na druhou ligu velice kvalitní hráč, který by nám měl přinést kanadské body a měl by být platný i v přesilovkách. Jsem moc rád, že jsme jej přivedli. Ve hře jsou ještě další jeden, dva útočnici, kteří by mohli být do prvních dvou pětek,“ poodkrývá Sobotka, který pomohl jako hráč v sezoně 2007-2008 žďárskému klubu k postupu do druhé ligy.


"
SAMOZŘEJMĚ JSME JEŠTĚ V KONTAKTU S BÉČKEM PARDUBIC, ZE KTERÉHO BY NÁM JEŠTĚ NĚJAKÝ HRÁČ BĚHEM SEZONY MOHL POMOCI.

V útoku se zdá, že žďárský klub bude mít zcela jistě co nabídnout. A co obranné řady? „V obraně, z klíčových hráčů, zůstali Václav Půža, Miroslav Kukla a Martin Pleva. V tuto chvíli jsme ještě dohodnuti s obráncem Danielem Kabelkou, ale u něj není jisté, že tu odehraje celou sezonu. Uvidíme. Dále jsme v kontaktu ještě s jedním bekem, ale jméno zmiňovat nebudu, protože není nic podepsaného. Ještě se chceme po někom poohlédnout, ale kdyby to nedopadlo nyní, tak v srpnu bude ještě nějaký prostor na doladění týmu,“ uvědomuje si Sobotka zužování sestav u prvoligových celků, které by mělo proběhnout právě v průběhu srpna, či začátkem září.

Síla v útoku je strašně důležitá

Dle posil a skladby kádru se může zdát, že Plameny staví tým spíše ofenzivně. „Může to tak působit. Síla v útoku je strašně důležitá, ale já si nezakládám na tom, že bychom měli pouze útočit a chtěli každého přestřílet 10:9 nebo 8:7. My se ale chceme od prvního tréninku, a i přáteláku, zaměřit i na obranu, což je pro dnešní hokej základ. Je sice hezké dávat hodně gólů, ale já to chci směřovat k tomu, abychom jich i málo dostávali,“ vysvětluje Sobotka svoji vizi, kterou by chtěl i aplikovat na svoje svěřence.

Kádr Plamenů v tuto chvíli čítá 15 jmen a s dalšími, jak již Sobotka zmínil, probíhá jednání. „My si tu chceme držet nějakých 18-20 svých hráčů, k tomu mít tři až pět střídavých startů z vyšších soutěžích, což je celkem nějakých 25 hráčů. Navíc tu letos již budeme mít juniorku, a to je také velké plus oproti předchozím rokům. Potřebujeme mít na kluky, co budou v áčku, trochu tlak, aby neměli svoje místo jisté. Chceme zde mít konkurenční prostředí,“ přiznává brzy padesátiletý kouč.

Klub v tuto chvíli shání k Sobotkovi ještě asistenta, jinak zbytek realizačního týmu zůstává podobný jako tomu bylo v posledních sezonách. „Ano, v tuto chvíli nám chybí asistent, což je samozřejmě problém. Intenzivně to ale řešíme a doufám, že to bude vyřešeno co nejdříve,“ doufá Martin Sobotka.

Za mě je to dostatečná porce

Plameny by měly vyjet na led 7. srpna, což je o 14 dní dříve, než tomu bylo v sezoně minulé. „Chtěli jsme jít ještě o něco dříve, ale co máme informace ze Sportisu, tak to bude asi až v tento den. Proto se s hráči sejdeme alespoň o deset dní dříve a zapracujeme se ještě na suchu,“ poodkrývá Sobotka letní program žďárského A-týmu.

Během tohoto letního stihnou jeho svěřenci celkem šest přípravných zápasů. Je to dostatečná porce na rozehrání? „Za mě je to dostatečná porce. My tu nemáme kádr 30 hráčů, že bychom potřebovali těch zápasů třeba deset. Od prvního přáteláků se budeme snažit formu ladit k prvnímu utkání mistrovské sezony. Moje představa je taková, že poslední přátelák bych chtěl odehrát s hráči, kteří již poté začnou sezonu v sestavě,“ říká trenér Plamenů, které by měl první mistrovský zápas čekat ve středu 18. září.

Právě minulý pátek proběhl druholigový aktiv, na kterém se rozhodlo o tom, že žďárští hokejisté budou hrát opět východní skupinu. A již po první části, po 26 odehraných kolech, bude mít prvních sedm týmů jistotu play-off! „Pokud to takto zůstane, tak bude ohromně důležitý úvod sezony, aby se tým dostal do té úvodní sedmičky. Tím pádem má jisté play-off a může se chystat měsíc dva na první kolo vyřazovacích bojů,“ uvědomuje si Sobotka důležitost dobrého vstupu do nadcházející sezony druhé ligy.

Kemp Martina Nečase

Na závěr nemůžeme zapomenout zmínit ano připravovaný hokejový kemp Martina Nečase, který se uskuteční v polovině srpna na žďárských Bouchalkách. „Jsem velmi rád, že se tento kemp podařilo uspořádat. Budou tu děti nejen ze Žďáru, ale z celé republiky, které uvidí Martina bruslit, být s ním na ledě, což bude pro ně jistě velký zážitek. Za nás toto nebývalo, že bychom se na ledě mohli projet se svými idoly a já doufám, že se nám to podaří celé kvalitně nachystat a odvedeme dobrou práci,“ přeje si Sobotka, který má i svůj podíl na hokejovém růstu mistra světa z Prahy, když ho trénoval během jeho mládežnických let.