Plameny opět na východě. Skupina bude mít 13 účastníků

Zveřejněno 15.06.2024 | Redakce, Jan Hochman
Na pátečním druholigovém aktivu byl potvrzen hrací model druhé ligy pro sezonu 2024-25. Moravská část se odehraje ve třinácti týmech, v české bude o jednoho účastníka navíc. Soutěž začne ve středu 18. září a hrát se bude systémem doma-venku, odpadnou tak někdy i čtyřzápasové domácí či venkovní série z loňské sezony. Na Plameny čeká v základní části porce minimálně 39 zápasů. Rozlosování základních částí obou skupin by mělo být známo do konce června.

Hrací systém

Dlouhodobá část soutěže bude na východě rozdělena na dvě části – základní a nadstavbu. V základní části odehraje třináct týmů celkem 26 kol systémem doma-venku, což dohromady znamená 24 zápasů pro každý tým. V každém kole bude při počtu třinácti mužstev vždy jeden tým stát.

V následné nadstavbě se týmy rozdělí do dvou skupin. Ta první se bude skládat z týmů na 1. – 7. místě, druhou budou tvořit ty týmy, které se po základní části umístí na pozicích 8. – 13. Prvních sedm týmů ve skupině s pracovním názvem „O lepší umístění“ bude mít po odehrání 26 kol jistotu účasti v playoff a bude spolu bojovat o co nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů. Celkem týmy ve skupině odehrají tříkolově 21 kol, což znamená 18 zápasů v nadstavbě a tím pádem 42 v celé dlouhodobé soutěži.

Týmy ve druhé šestičlenné skupině, říkejme jí pracovně „Skupina o udržení“, budou bojovat o poslední osmé místo zaručující účast v playoff a také o černého Petra znamenajícího boje o záchranu. Ta se bude stejně jako loni týkat toho, kdo se po dlouhodobé části umístí na posledním místě tabulky. I tady se bude hrát tříkolově, ale pouze 15 kol – 15 zápasů. Dohromady 39 zápasů v celé základní části.

Čtrnáctka týmů v české skupině Západ bude mít v základní části pro 14 mužstev připravenu porci celkem 39 kol. Hrát se bude starým známým systémem každý s každým a to tříkolově.

Playoff bude mít stejný formát, jako v sezoně 2023-24. První dvě kola (osmifinále a čtvrtfinále na tři vítězné zápasy) se budou hrát v rámci skupin, semifinále a finále (na čtyři vítězné zápasy) pak křížem mezi skupinami.

Složení skupin

Skupina Východ: Havířov, Havlíčkův Brod, Kopřivnice, Nový Jičín, Opava, SHKM Hodonín, Šumperk, Technika Brno, Valašské Meziříčí, Velké Meziříčí (odkup licence od Letňan), Vyškov, Žďár nad Sázavou, Znojmo (sestup z 1. ligy)

Skupina Západ: Benátky nad Jizerou, Děčín, Hronov, Cheb, Kadaň (postup z KLM), Kobra Praha, Kralupy nad Vltavou, Mostečtí Lvi, Písek, Příbram, Řisuty, Tábor, Ústí nad Labem, Vrchlabí.

Povinné chrániče krku

Kongres IIHF v květnu 2024 schválil úpravu pravidel ledního hokeje, která se týká zavedení obecné povinnosti hráčů nosit chránič krku a hrdla proti proříznutí. Podle dosavadního znění článku 9.12 pravidel ledního hokeje byl předmět ustanovení brán jako doporučující, od sezony 2024/25 je ale hráčům stanovena striktní povinnost chránič krku nosit.

Článek tedy nyní je ve znění: „Všichni hráči všech kategorií musí nosit chránič proti říznutí do krku, který je určený pro tento specifický účel a je vyroben tak, aby kryl co největší část krku. Chránič proti říznutí do krku musí být používán správným způsobem a nesmí být v žádném případě nijak upravován nebo nahrazován. Za porušení tohoto pravidla, které následuje po varování hlavním rozhodčím, se uloží menší trest.“