Jak je to ve žďárském hokeji s financováním (nejen mládeže) ze strany radnice?

Zveřejněno 12.06.2023 | Redakce
Vzhledem k tomu, že se na sociálních sítích objevují zavádějící informace ohledně financování žďárského hokeje, které nás poškozují v očích rodičů i hráčů a mohou mít i negativní dopad na naši spolupráci s partnery, rozhodli jsme se nechat veřejnost nahlédnout do finančních záležitostí SKLH. Zároveň tím také plníme slib, který jsme dali v posledním podcastu.
K rozdělování peněz na podporu sportování mládeže ve Žďáře nad Sázavou dochází více jak dvě dekády pomocí dotační politiky, přičemž ta letošní se jmenuje „SPORT 2023“. Vážíme si toho, že město sport podporuje, a to nejenom hokej. Nicméně, máme za to, že podpora mládeže z těchto dotací není dostačující. Přiložený graf znázorňuje klesající křivku příjmů z dotace, a to i přesto, že výdaje se zvláště v posledních letech (a to nejen díky inflaci) rapidně zvýšily. Oproti roku 2012 klesla podpora mládežnického hokeje o 30 %.

Graf č.1 | po rozkliknutí se graf zvětší na celou stránku

To, co z grafu ovšem vyčíst nelze a co nás zároveň trápí nejvíce, je skutečnost, že z dotačních prostředků není možné hradit náklady na trenéry, na jejichž odměny tak musejí být prostředky sehnány jinak. Z radnice máme ovšem informace, že by se snad toto pravidlo dotační politiky mělo změnit a určitá část prostředků by v příštích letech mohla být konečně použita na odměny pro trenéry. Trenéři a jejich práce hrají v rozvoji mládežnického sportu klíčovou roli a odměny pro trenéry jsou pro nás samozřejmostí, byť jejich výše pořád zaostává za tím, co bychom si představovali jako adekvátní odměnu za odvedenou práci.

A jak se tedy vůbec dostane SKLH k výše uvedeným částkám dotace v případě mládeže? Těžko, a to nám s celou agendou pomáhá účetní. Na tento rok jsme předpokládali celkové uznatelné náklady 1 861 700 Kč na podporu mládežnických celků. Z důvodů uvedených v hodnotících kritériích jsme mohli žádat pouze o částku 1 489 360 Kč, tedy 80 % uznatelných nákladů. Podle znění dotačního programu jsme ovšem mohli dosáhnout maximálně na částku 1 360 000 Kč. Ani to se nám ovšem nepodařilo. Důvodem je to, že se nám v roce 2022 nepodařilo vyúčtovat 1 750 000 Kč, což byly předpokládané celkové uznatelné náklady v tomto roce.

A proč? Protože jsme v roce 2022 obdrželi na mládež celkem 1 041 000 Kč, ke kterým jsme z vlastních zdrojů přidali dalších 20 % navíc (tedy 260 325 Kč). Tyto příjmy ovšem nestačily na to, abychom měli i tým juniorů, který jsme tak museli zrušit. Za rok 2022 jsme tedy vyúčtovali 1 301 625 Kč, nemohli jsme dokládat náklady za něco co neexistuje. Dotace od města, co nepokryje ani provoz všech mládežnických celků, následné nižší vyúčtování celkových nákladů daného roku způsobují to, že v dalším roce vám dá město ještě nižší dotace, a to v našem případě o 130 000 Kč. Není jasné, proč je získávání dotací spojené s vyúčtováním nákladů za předchozí rok. Pokud nevyúčtujeme celkové uznatelné náklady uvedené v žádosti z předchozího roku, tak nás město krátí.

Financuje město mládež ze 100 %?

Na sociálních sítích jste se mohli dočíst, že je naše mládež ze strany města financována ze 100 %. Z výše uvedeného jasně vyplývá, že to není pravda, a přiložený graf ukazuje, v jakém podílu je dotace od města ve vztahu k dalším získaným finančním prostředkům. Za povšimnutí jistě stojí, že největším partnerem mládeže, a to jistě nejen tím finančním, jsou samotní rodiče. Na druhém místě jsou subjekty jako Český svaz ledního hokeje, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a další, a až na třetím místě figuruje příspěvek od města Žďár. Graf ovšem neznázorňuje skutečnost, že mimo kategorie 9. třídy hraje SKLH v podstatě kvalitativně nižší soutěže, a to především z důvodu velké finanční náročnosti. Pokud by se ve Žďáře měla hrát extraliga dorostu, tak jako tomu bylo před pár lety (díky čemuž má Žďár zastoupení hráčů v NHL), potřebovali bychom na mládež zhruba o 1,5M Kč více.

Graf č.2 | po rozkliknutí se graf zvětší na celou stránku

Dotace od města ve výši 4 000 000 Kč? Absolutní nesmysl!

Před pár týdny se na Facebooku rozhořela diskuse, že klub SKLH Žďár nad Sázavou dostává od města celkem 4 000 000 Kč, což doslova nadzvedlo ze židle generálního manažera SKLH Martina Nečase. To, co někdo považuje za finance vložené do klubu SKLH, jsou ve skutečnosti prostředky na provoz ledové plochy.

Mládežnické oddíly SKLH stejně jako jakýchkoliv dalších klubů (krasobruslení, rychlobruslení, short track atd.) mohou ledovou plochu využívat zdarma, za což městu děkujeme, ale A tým SKLH za pronájem platit musí. Klub SKLH tedy nedostává od města 4.000.000 Kč, ale pouze dotace (na rok 2023 ve výši 911 600 Kč) a je mu odpuštěna částka za pronájem ledové plochy ze strany města. Kolik činí náklady za pronájem ledové plochy z celkového financování mládežnických týmů v rámci SKLH je znázorněno v následujícím grafu. Je třeba ovšem zmínit, že i ostatní sportoviště provozované městem má mládež k dispozici zdarma (tedy oddíly plavání, basketbalu, fotbalu, aj.).

Graf č.3 | po rozkliknutí se graf zvětší na celou stránku

Podpora A týmu SKLH z poklady města Žďár

Následující graf znázorňuje financování A týmu SKLH a je z něj zřejmý i poměr podpory z města vůči ostatním přijatým financím. Pro rok 2023 uvolnila radnice města Žďár na náš poloprofesionální tým celkem 326 000 Kč. Z této částky je nicméně třeba uhradit zpět městu nájem ledové plochy a podpůrných prostor (kanceláře, šatny), provizi z reklamy na zimním stadionu (pořád nerozumíme proč), takže se reálně podpora A týmu Plamenů dostává k nule.

Určitě by se našemu klubu lépe fungovalo, pokud by nám město přestalo účtovat náklady ve výši 50 % za led a přehodnotilo splácení půjčky, kterou si klub před třemi lety od města vzal, což bylo v minulosti prezentováno ze strany města jako záchrana klubu. Nešlo tedy o dar na záchranu zdejšího ledního hokeje, ale bezúročnou půjčku, kterou pravidelně splácíme. Jsme městu tedy vděčni alespoň za to, že nemusíme splácet i úroky z této půjčky.

Graf č.4 | po rozkliknutí se graf zvětší na celou stránku

Zklamání z jednání sportovní komise města Žďár

Ve sportovní komisi, která rozhoduje o prostředcích do velkých sportů v rámci Žďáru nad Sázavou, chybí zástupci sportů, kteří sdružují drtivou většinu dětí a mládeže ve městě. Sportovní komise vznikla před lety účelově právě z důvodu přípravy podkladů při rozdělování dotačních peněz pro radnici. Jedná se sice pouze o poradní orgán, na který vedení města nemusí přihlížet, ale proč by byl zřízen, když by na jeho názor radnice nebrala ohled?

Členové komise i radní by si měli konečně uvědomit, jak moc městu zdejší hokej a hokejisté pomáhají v propagaci a jakou mu dělají ve světě reklamu. Kolik odchovanců SKLH hrálo v NHL? Kolik jich reprezentovalo Českou republiku na mistrovství světa? Ví to komise a radní? Asi ne. Bohužel...