Plameny hledají trenéra a sčítají citelné ztráty. Vedení klubu pracuje na posílení kádru

Zveřejněno 19.05.2023 | Redakce
V KANCELÁŘI VEDENÍ ŽĎÁRSKÝCH PLAMENŮ JSOU NYNÍ PŘÍPRAVY NA NADCHÁZEJÍCÍ SEZONU V PLNÉM PROUDU A MY VÁM TAK JEŠTĚ DLUŽÍME AKTUÁLNÍ NOVINKY Z KABINY A-TÝMU. SOUPISKA PLAMENŮ BOHUŽEL ZAZNAMENALA TŘI CITELNÉ ODCHODY V ÚTOČNÝCH ŘADÁCH, COŽ ZNAMENÁ, ŽE AKTUÁLNÍ SOUPISKA ČÍTÁ POUZE 15 JMEN. „NA POSÍLENÍ KÁDRU ALE USILOVNĚ PRACUJEME A NA PRVNÍCH JMÉNECH JSME JIŽ DOMLUVENI,“ POZNAMENAL GENERÁLNÍ MANAŽER PLAMENŮ MARTIN NEČAS.

TRENÉRSKÉ OBSAZENÍ

Jedním z hlavních otazníků je v tuto chvíli stále obsazení postu hlavního trenéra A-týmu Plamenů, jelikož se z personálního důvodu museli přesunout k mládežnickým celkům oba trenéři, kteří končili na lavičce A-týmu loňskou sezonu – Vojtěch Šír a Milan Řehoř. „Bohužel jsme nyní v mládeži ve špatné situaci a chybí nám trenéři. Děláme všechno pro to, abychom to vyřešili, ale asi jiné východisko, než že se přesuneme s Vojtou k mládeži, nebude,“ říká Milan Řehoř, který by měl v nadcházející sezoně působit i jako trenér golmanů u pardubického béčka.

Své k tomu má samozřejmě říct i zmíněný Vojtěch Šír. „Není to tak, že bychom nechtěli, aby Milan trénoval A-tým. Nyní jsme v takové situaci, kdy je Milan u mládeže nenahraditelný a časově skloubit chlapy a mládež je prostě nemožné,“ říká třiatřicetiletý Šír a doplňuje: „Já osobně mám v klubu na starost kromě A mužstva hlavně mládež, a to je pro nás priorita. V tuto chvíli prostě nemáme tolik trenérů, abychom mohli u áčka jako trenéři působit,“ uvedl Šír, který v klubu plní i pozici místopředsedy klubu a také asistenta sportovního manažera.

A kdy bude vyřešen trenérský post u nejstarší kategorie Plamenů? „Doufám, že v příštím týdnu už bude vše jasné, včetně asistenta. Jedno jméno na pozici hlavního trenéra se již rýsuje,“ odkrývá Šír.

V ZADNÍCH ŘADÁCH SKORO BEZE ZMĚN

A jak to bude vypadat v brankovišti Plamenů? Zde bude i nadále pokračovat brankářské duo Jiří Sláma a Lukáš Vít. „Oba dostanou určitě prostor poprat se o místo jedničky, ale nevylučujeme ani variantu, že bychom chtěli v brankovišti posílit. Ale nebudeme to rozhodně lámat přes koleno, rozpočet není nafukovací,“ vysvětluje svůj postoj k nejdůležitějšímu postu sestavy Nečas.

V obraně přidá další sezonu kapitán Martin Pleva, který tak začne svoji 19. sezonu v seniorském hokeji. „Loňská sezona byla hrozná, asi nejhorší, kterou jsem v chlapech zažil. Takhle se mi rozhodně končit nechce. Líbí se mi, jak k tomu vedení nyní přistupuje a věřím, že to bude o mnoho lepší než vloni,“ říká sedmatřicetiletý obránce, který má ve druhé lize odehráno skoro 600 utkání.

Dalším zkušeným harcovníkem, který by měl pokračovat v obranných řadách, je Martin Lojek. „U Martina je problém jeho práce, kdy směnuje a nemůže chodit pravidelně. I tak je ale pro mužstvo přínosem a rozhodně s ním počítáme,“ říká generální manažer Plamenů.

V mužstvu pokračují i odchovanci Václav Půža, Václav Macek a Jan Čermák. U posledně jmenovaného však stále visí otazník nad tím, zdali nepůjde studovat vysokou školu. V mužstvu nadále pokračuje i Jaroslav Ludvík, který za Plameny nastupoval již v minulém roce na střídavý start z Chotěboře. Možnost probojovat se do kádru dostane i odchovanec Otakar Beran. „V beku budeme muset ale ještě posílit. Některá jednání probíhají,“ přiznává Nečas zatím slabší personální obsazení obranných řad Plamenů.

V ÚTOKU PŘICHÁZEJÍ ZÁSADNÍ ZMĚNY

Zato v útoku Plamenů proběhl celkem slušný průvan. Z loňského kádru končí tři zkušení útočníci, kteří v posledních letech táhli ofenzivu žďárského klubu. Prvním z nich je srdcař a bojovník Lukáš Bureš, který v klubu skončil po vzájemné dohodě a odchází do konkurenčního Havlíčkova Brodu, kde bude trénovat i ligový dorost. „Lukáš byl v klubu vedený jako Trenér žáků ČSLH, za což byl i od svazu placený. Bohužel se staly některé věci, z čehož vyústilo, že jsme se nedohodli na další spolupráci, a Lukáš tak v klubu bohužel končí. A tím pádem i jako hráč A-týmu. I tak bych mu chtěl moc poděkovat za to, co pro klubu odvedl,“ vysvětluje nečekaný odchod jednoho z tahounů mužstva generální manažer klubu Nečas.

Devětadvacetiletý útočník odehrál ve Žďáře celkem 312 utkání, během kterých nastřílel 84 branek a připsal si 134 gólových asistencí. Bureš se v posledních letech vyprofiloval na jednu z největších opor Plamenů a musíme přiznat, že tento odchod bude pro žďárský tým velké oslabení.

Další dva forvardi, kteří oznámili konec, jsou Jan Wasserbauer a Marek Prokš. „U obou ještě tajně doufáme, že si to rozmyslí a budou pokračovat. Nebudeme na ně ale tlačit, v srpnu si zavoláme a řekneme si, jaká je aktuální situace,“ říká čtyřiapadesátiletý manažer Plamenů.

Útočné řady žďárského celku tak v tuto chvíli čítají pouze sedm jmen, a tak Nečas ví, že na těchto postech musí přijít posílení. „Toto je pro nás jednoznačně priorita. Máme rozjednaná zajímavá jména a doufám, že již během následujícího týdne je začneme pomalu poodkrývat našim fanouškům,“ doufá nejvýše postavený muž žďárského hokeje.


"
MÁME ROZJEDNANÁ ZAJÍMAVÁ JMÉNA A DOUFÁM, ŽE JIŽ BĚHEM NÁSLEDUJÍCÍHO TÝDNE JE ZAČNEME POMALU POODKRÝVAT NAŠIM FANOUŠKŮM.
GM NEČAS O POSILÁCH

Další sezonu se žetkem na prsou by měl přidat i nestárnoucí Luboš Kunstmüller. Ten v minulém ročníku vypomohl Plamenům v těžkých chvílích, kdy jejich kádr kosilo jedno zranění za druhým. „Kuzma s námi normálně začne v srpnu přípravu na ledě, takže s ním počítáme,“ potvrzuje Nečas. Kunstmüller si v loňské sezoně připsal na své konto tři branky a stejný počet asistencí v sedmadvaceti utkáních. V týmu nadále pokračují i stálice jako Martin Gregar, Tomáš Chlubna či Lukáš Jícha. Ten loňskou sezonu nedohrál z důvodu vážného zranění v obličeji, ale nyní by měl být již zcela zdravotně v pořádku a jeho startu v další sezoně by nemělo nic bránit. Do přípravy naskočí také mladíci Martin Štola se Šimonem Malenovským.

Další útočník, který se stal po svém příchodu z Vyškova jedním z nejlepších střelců Plamenů, Jakub Čejka se nyní připravuje s prvoligovou Třebíčí, a pokud se neprobojuje do tamějšího kádru, je velká pravděpodobnost, že se přesune právě do týmu Plamenů.

INDIVIDUÁLNÍ LETNÍ PŘÍPRAVA

V těchto dnech probíhá obvykle společná příprava na další hokejovou sezonu, ale vedení rozhodlo pro letošní rok o změně. „V posledních letech nebyla účast taková, jakou bychom si představovali, a proto jsme se rozhodli nechat kluky připravit se individuálně. Tím, že aktuálně vypadá, že se start druhé ligy posune na pozdější termín, bude ale dostatek času se na sezonu připravit. Společně s novým trenérským týmem se začnou hráči připravovat zhruba 6 týdnů před jejím startem na ledě, ale i na suchu,“ vysvětluje Šír program následujících týdnů a měsíců.

A jaké jsou zatím informace o následujícím ročníku druhé ligy? „Co vím, tak se chystá v rámci skupiny vytvoření jakýchsi divizí, tak abychom měli trošku usnadněné cestování. Tím pádem bychom se vícekrát potkali s týmy z regionu a pro fanoušky by to znamenalo více zápasů v rámci derby Vysočiny,“ prozrazuje na závěr Šír informace o modelu druhé ligy.

AKTUÁLNÍ PODOBA KÁDRU

Brankáři: Jiří Sláma, Lukáš Vít

Obránci: Jan Čermák, Martin Lojek, Jaroslav Ludvík, Václav Macek, Martin Pleva, Václav Půža

Útočníci: Martin Gregar, Tomáš Chlubna, Lukáš Jícha, Dan Kotlík, Luboš Kunstmüller, Šimon Malenovský, Martin Štola