DOROST: Zahrát si v budoucnu za Áčko je určitě můj cíl, říká Dominik Novák

Zveřejněno 15.01.2023 | Redakce, Anna Daňsová
Dorost v základní části této sezony prohrál pouze dva zápasy proti Znojmu a postoupil do nadstavby, v níž nastupuje proti daleko silnějším soupeřům, což se odráží také na výsledcích. Přesto ale v sobotu 7. ledna na domácím ledu dorostencům vyšel dobře zápas proti Kutné Hoře, v němž předvedli dobrý týmový výkon s velmi jistým Dominikem Novákem v brance. Také proto jsme mladého golmana pozvali na rozhovor.
Domčo, trochu se nám představ, kolik ti je let, kam chodíš do školy a jak se ti ve škole daří?
Je mi 16 let, chodím na střední školu v Bystřici nad Pernštejnem, ale škola mi moc nejde, nejsem moc na učení (smích).

V kolika letech jsi začínal s hokejem a kdo tě k němu přivedl? Byl jsi od začátku v bráně?
S hokejem jsem začínal ve 3 letech tady ve Žďáře, přivedl mě k němu táta s dědou, kteří také hráli. Začínal jsem hrát v útoku, ale časem mi trenér navrhl, jestli nechci zkusit jít do brány a mě to chytlo, tak jsem tam už zůstal.

Letos jste v základní části prohráli pouze dvakrát se Znojmem, týmu se dařilo. Naopak teď v nadstavbě proti silnějším soupeřům jste zatím uspěli jen dvakrát. Jaký vidíš největší rozdíl mezi soupeři ze základní části a v nadstavbě?
V základní části byli spíš slabší soupeři, neměli takovou kvalitu, to se teď v nadstavbě změnilo, soupeři jsou daleko silnější a hrají dobrý hokej, lépe brání. Nám se občas podaří s nimi hrát vyrovnaně, třeba jako doma proti té Kutné Hoře, kdy to nakonec vyšlo i vítězně.

Vraťme se k zápasu proti Kutné Hoře, který jsi odchytal. Předvedl jsi dobrý výkon, celý zápas jsi tým držel, dokonce jsi vychytal i trestné střílení. Jak jsi ten zápas viděl z tvého pohledu? Jaké to pro tebe bylo?
Vyzdvihl bych týmový výkon, konečně jsme hráli opravdu jako jeden tým, to nám v sezoně hodně často chybělo. Pomáhali jsme si, střídačka žila, drželi jsme při sobě, to se mi hodně líbilo. Kluci hodně drželi mě a já držel je.

Věřil sis proti nařízenému trestnému střílení?
Docela ano, byl jsem rozchytaný, tak jsem věřil, že se mi to podaří, a taky se tak stalo.

Jaká je teď atmosféra v týmu, jakou máte partu?
Partu máme podle mě skvělou, dokážeme při sobě držet, teď se to naštěstí promítlo i do výkonu v zápasu.

Jaké máš v hokeji ambice a sny, čeho bys chtěl dosáhnout?
Chtěl bych si jednou zahrát ve Finsku, protože se mi moc líbí, jak tam hokej dělají, jak pracují s mládeží a jaký mají systém. To je asi teď takový největší sen.

Určitě sleduješ zápasy A týmu a vnímáš, že se sezona příliš nedaří, jak vnímáš jejich výkony?
Byl jsem na pár zápasech a přijde mi, že nehrají úplně špatně, i když prohrávají, je to o detailech. Myslím si, že se ty výkony trochu zvedají, tak snad se začne víc dařit.

Přál by sis v budoucnu za A tým ve Žďáře taky zahrát?
Určitě ano, chodím s nimi teď na tréninky občas, takže i zahrát si v budoucnu za Áčko je určitě můj cíl. Chtěl bych si druhou ligu vyzkoušet, nemá až tak špatnou úroveň, hrají v ní i dost kvalitní hráči.

Jsi v hokeji pověrčivý, máš nějaké své rituály?
Před zápasy se modlím, ukazuji do nebe, jelikož mi zemřel děda, tak to dělám pro něj. Jinak si vždy před zápasem dám ručník na hlavu a soustředím se jen sám na sebe, mám v uších sluchátka a poslouchám si svůj playlist, motivační písničky.