SOBOTKA: Jednoznačným cílem je play-off

Zveřejněno 17.09.2022 | Redakce
Přesně týden před startem nové druholigové sezony, kdy Plameny zavítají na led Kopřivnice, jsme vyzpovídali kouče Plamenů Martina Sobotku. Co říká na složení kádru, jaké posily ještě vyhlíží nebo jaké on osobně má cíle pro letošní ročník? To vše se dozvíte v následujícím článku.
O PŘÍPRAVĚ:
Tak jako každým rokem, nějaké drobné problémy se samozřejmě objevily. Kluci občas nemohli na tréninky z různých důvodů, ale většinou ti, co mohli, chodili v hojném počtu. Účast byla určitě přes 90 procent. Kostra týmu zůstala prakticky stejná, nové hráče jsme se snažili zapracovat, což se docela daří.

O PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASECH:
Poslední dva zápasy už jsme chtěli sestavu ladit do optimální podoby, proto už byly naše výsledky lepší. Neříkám, že by to od nás bylo ideální, ale herně i výsledkově nám to ukázalo, že začínáme hrát to, co bychom si představovali. Ještě samozřejmě děláme chyby, ale to snad každý. V úvodních utkáních jsme chtěli dát šanci všem hráčům, proto ty výsledky nebyly takové. Na druhou stranu nám to ukázalo, s kým můžeme počítat a s kým nikoliv.


"
POSLEDNÍ DVA ZÁPASY UŽ JSME CHTĚLI SESTAVU LADIT DO OPTIMÁLNÍ PODOBY. NEŘÍKÁM, ŽE BY TO OD NÁS BYLO IDEÁLNÍ, ALE HERNĚ I VÝSLEDKOVĚ NÁM TO UKÁZALO, ŽE ZAČÍNÁME HRÁT TO, CO BYCHOM SI PŘEDSTAVOVALI.

O SLOŽENÍ KÁDRU:
Dá se říct, že kádr je z 90 procent hotový. Ještě by do něj mohl někdo přijít, jednoho beka a útočníka bych přivítal. Domlouváme se na tom, kteří hráči by k nám mohli jezdit z pardubického béčka, když nebudou v první lize tolik vytěžovaní. Je tu domluva s Tomášem Rolinkem, který má juniorku v Pardubicích na starost, že pokud nebude mít áčko Pardubic v extralize problémy, nějaké kluky by nám pustili. Jestli to bude na jeden, dva, pět, nebo nějaký vyšší počet zápasů, to nevím, ale nějaké možnosti tu jsou.

O PŘEDSEZÓNNÍCH CÍLECH:
Určitě bychom si chtěli zahrát play-off, to znamená skončit do osmého místa. Rozhodně se chceme vyhnout nějakým záchranářským problémům. Šance je to na jednu stranu vysoká, ale na druhou stranu všechny mančafty v soutěži posilovaly, nebude zde slabých soupeřů. Rozhodovat opět budou momentální forma, zdraví a případná zranění hráčů, také jejich pracovní vytížení. Sezona je dlouhá, bude to náročné.

O FAVORITECH SOUTĚŽE:
Nebudeme si nic nalhávat, Znojmo je úplně někde jinde než zbytek pelotonu, je jasným favoritem. Dále se musí počítat s Havířovem, který hrál loni v Chance lize a pak také s těmi celky, které byly nahoře loni. Výborný mančaft mají Valašské Meziříčí, Kopřivnice, Opava i Nový Jičín. Severní Morava má celkově strašně silná mužstva. Určitě se jich ale nelekneme, být mezi pátým a osmým místem by pro nás určitě mělo být reálné a hratelné.

O DIVÁCKÝCH OČEKÁVÁNÍCH:
Věřím tomu, že diváci ve Žďáře budou chodit. Samozřejmě to můžeme ovlivnit i my sami, pokud budeme doma hrát aktivní hokej, abychom bavili fanoušky. Druhá stránka, což neovlivníme, je celková situace v Česku i ve světě, třeba růst energií. Lidé dnes počítají každou korunu, takže když bude třeba šňůra čtyř domácích zápasů za sebou, asi všichni nepřijdou na každý z nich, to neovlivníme. Nemám strach třeba z covidu, ale spíše z toho, co se může dít po Novém roce právě v souvislosti s drahými energiemi. Mám obavu, abychom sezonu vůbec dohráli. Nejen my ve Žďáře, ale i další kluby. Nikdo neví, co se může dít, pokud ceny vylétnou třeba na desetinásobek, může to udělat velkou paseku.